GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ρωσία: Αποχωρεί από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί»

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» κάνοντας λόγο για υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις Η Ρωσία...



Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» κάνοντας λόγο για υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις

Η Ρωσία ξεκινά την αποχώρησή της από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί». 

Η ρωσική αντιπροσωπεία για τον έλεγχο των όπλων στη Βιέννη απαίτησε από όλους τους συμμετέχοντες στη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» να εγγυηθούν την εμπιστευτικότητα των δεδομένων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των πτήσεων παρατήρησης.

Η Ρωσία ξεκινά τις διαδικασίες για την αποχώρησή της από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί», όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Καθώς καμία πρόοδος δεν έχει επέλθει στην αφαίρεση των εμποδίων που καθιστούν δύσκολη τη λειτουργία της στις παρούσες συνθήκες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εξουσιοδοτηθεί να ανακοινώσει την έναρξη των εγχώριων διαδικασιών για την απόσυρση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τη Συνθήκη "Ανοιχτοί Ουρανοί".

Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα σταλεί σχετική ειδοποίηση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Μία ημέρα νωρίτερα, η ρωσική αντιπροσωπεία για τον έλεγχο των όπλων στη Βιέννη απαίτησε από όλους τους συμμετέχοντες στη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» να εγγυηθούν την εμπιστευτικότητα των δεδομένων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των πτήσεων παρατήρησης.

Τι είναι η Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί»

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» κάνοντας λόγο για υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως απορρίψει το αμερικανικό «κατηγορώ», τονίζοντας, ότι η Ουάσινγκτον είναι αυτή η οποία προέβαινε σε τακτικές παραβιάσεις της Συνθήκης «Open Skies».

Η Συνθήκη υπεγράφη τον Μάρτιο του 1992 και προβλέπει ότι κάθε κράτος–μέλος έχει το δικαίωμα διεξαγωγής μικρής κλίμακας, άοπλων πτήσεων επιτήρησης στα εδάφη των υπόλοιπων κρατών–μελών. 

Στόχος είναι η συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες.

Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα μόνο με αισθητήρες, οι οποίοι είναι ικανοί να επιτηρήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

πηγη