GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Με όπλο το νερό η Άγκυρα εκβιάζει το Ιράκ για τη μόνιμη παρουσία Τούρκων στρατιωτών

Τουρκία σε Ιράκ: Σας δίνουμε νερό από τον Τίγρη και υπογράφεται συμφωνία για μόνιμη παρουσία τουρκικών βάσεων στην χώρα Νέο τουρκικό ύπ...



Τουρκία σε Ιράκ: Σας δίνουμε νερό από τον Τίγρη και υπογράφεται συμφωνία για μόνιμη παρουσία τουρκικών βάσεων στην χώρα

Νέο τουρκικό ύποπτο σχέδιο ενόψει για τον έλεγχο των υδάτων του Ιράκ από την Άγκυρα που παίζει το χαρτί των “υδάτινων πόρων” για πρώτη φορά τόσο απροκάλυπτα για να "ισοπεδώσει" πολιτικά και στρατιωτικά ττο Ιράκ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, κατά την επίσκεψη στο Ιράκ από χθες, εξέτασε την επέκταση των προσπαθειών της Τουρκίας να… επιβάλει την ασφάλεια και τη στρατιωτική της ισχύ στο κράτος αυτό και με την χρήση των υδάτινων πόρων.

Ο ίδιος εκβιάζει τις ιρακινές αρχές να συνεργαστούν και να αποδεχθούν την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο ιρακινό έδαφος, διαπραγματευόμενος με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μουσταφά αλ-Καντίμι για ζωτικά ζητήματα, ιδίως για το ζήτημα των υδάτινων πόρων.

Η επίσκεψη του Άκαρ, συμπεριλαμβάνει και την Ερμπίλ,πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν του Ιράκ, καθώς η κυβέρνηση του Ιρακινού προέδρου Καντίμι έθεσε το ζήτημα του νερού με την ελπίδα να καταλήξει σε μόνιμη και σαφή συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τους υδάτινους πόρους του Τίγρη. 

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει τεράστια έργα στον ποταμό Τίγρη, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του υδάτινου μεριδίου του Ιράκ, κάτι που μπορεί να προξενήσει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην χώρα αυτή.

Ο Ιρακινός Υπουργός Υδατικών Πόρων Mahdi Rashid ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα του έχει παραδώσει επίσημα στην Τουρκία ένα πρωτόκολλο συνεργασίας για τους υδάτινους πόρους, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το ιρακινό υπουργικό συμβούλιο.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας περιλαμβάνει πρόταση για τακτικές απελευθερώσεις νερού από την τουρκική πλευρά.

Οι Ιρακινοί δεν αποκλείουν όμως ότι η κυβέρνηση του Ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία, γνωστή για τις ευκαιριακές τάσεις της, θα επιδιώξει να πιέσει το Ιράκ να αποδεχθεί την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στην επικράτειά του με αντάλλαγμα το νερό.

Ο Καντίμι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Άκαρ ότι η χώρα του απορρίπτει «κάθε τρομοκρατική απειλή κατά της Τουρκίας από το ιρακινό έδαφος».

Μια κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι οι δύο πλευρές «συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας στο πλαίσιο της γενικής συνεργασίας και την εδραίωση της αρχής του σεβασμού της κυριαρχίας του Ιράκ σε όλα τα εδάφη του».

Αυτά όμως είναι δηλώσεις του αέρα.

Η Άγκυρα έχει ήδη αρχίσει να εκβιάζει το Ιράκ, ενώ στα εδάφη της χώρας έχει δημιουργήσει μια προκεχωρημένη γραμμή άμυνας κατά των Κούρδων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Η Άγκυρα βασίζεται στην επιβολή της εξίσωσης της με τη βία μέσω της εντατικοποίησης των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στο Ιράκ και της επέκτασης αυτών των επιχειρήσεων πέρα από τις παραμεθόριες περιοχές εντός του Ιράκ, απειλώντας την Βαγδάτη με το μαρτύριο της δίψας αν δεν δεχθεί, ενδεικτικό της νέας πολιτικής της.

πηγη