GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πήρε πίσω το πρόστιμο των 500 ευρώ ο Κρητίκαρος πρωθυπουργός μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις πολιτών και κομμάτων ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης πήρε πίσω μέσα σε λίγες ώρες την εξαγγελία του για 500 ευρ...Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις πολιτών και κομμάτων ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης πήρε πίσω μέσα σε λίγες ώρες την εξαγγελία του για 500 ευρώ πρόστιμο σε όσους κυκλοφορούν χωρίς την άδεια της κυβέρνησης εκτός σπιτιού του, λόγω των μέτρων του κορωνοϊού. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός σήμερα, μιλώντας στη Βουλή, είχε σηκώσει το πρόστιμο από τα 300 στα 500 ευρώ για να «προστατευτούν» οι πολίτες από τον κορωνοϊό.

Σε ότι αφορά το πρόστιμο των 500 ευρώ ο πρωθυπουργός «πάγωσε» την απόφαση για μία εβδομάδα, κάτι που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της τριτολογίας του στη Βουλή.

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε κατά τη δευτερολογία του σήμερα στη Βουλή πως το λιανεμπόριο δεν έχει επηρεάσει την αύξηση των κρουσμάτων.

Η παραδοχή του πρωθυπουργού δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το λόγο που έχει μείνει κλειστό για τόσους μήνες το λιανεμπόριο, οδηγώντας σε οικονομική καταστροφή χιλιάδες συμπολίτες μας. 

Μάλιστα έρχεται μία μόλις εβδομάδα μετά την συνέντευξη του Μητσοτάκη στον Alpha, εκεί που περιχαρής δήλωνε πως «εγώ αποφάσισα να κλείσω το λιανεμπόριο»!

Βάσει ποιών δεδομένων είχε αποφασίσει να κατεβάσουν ρολά τα καταστήματα εδώ και μήνες;

Πως πήρε μια τέτοια απόφαση και τώρα έρχεται και λέει με εξαιρετική "άνεση", ότι το λιανεμπόριο δεν έχει επηρεάσει το βαθμό αύξησης των κρουσμάτων.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ότι το λιανεμπόριο είχε επηρεάσει την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων και η απόδειξη είναι τα σούπερ μάρκετ», είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης.
Ανοίγει το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα

«Θα ανοίξουμε το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα εκτός από κόκκινες περιοχές που θα λειτουργήσουν με κλείσιμο click away.

Καμία επιστρεπτέα προκαταβολή δεν υποκαθιστά το τζίρο των καταστημάτων.

Το λιανεμπόριο είναι απαραίτητο να λειτουργήσει αλλά με κανόνες θα τους ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς σε λίγο, ώστε να περιορίσουμε στο βαθμό του εφικτού -κανείς δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση – μια άνοδο των κρουσμάτων» είπε μεταξύ άλλων. 

Επεσήμανε πως η απόφαση ελήφθη από τους ειδικούς και απηύθυνε έκκληση για επιπλέον στήριξη ώστε να αποδώσει το άνοιγμα και να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με κανόνες.

Θα κρατήσουμε το πρόστιμο στα 300 ευρώ

«Σε μια κίνηση να στείλουμε μήνυμα ότι θέλουμε συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική και όχι το φόβο του προστίμου, θα κρατήσουμε το πρόστιμο εκεί που είναι σήμερα για 10 ημέρες και θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός λίγα λεπτά πριν κλείσει την μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή

Η δευτερολογία του Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη - ο οποίος είχε μιλήσει τελευταίος -, καταλογίζοντάς του «αυταρέσκεια και αλαζονεία» όταν αναφέρεται στο 2015 «χωρίς καμία αίσθηση των τεράστιων ευθυνών του, που μας φορτώθηκε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, κατά το οποίο χρεοκόπησαν οι τράπεζες, και έπαιζε δήθεν παιχνίδι αντίστασης με τον κ. Τσίπρα, και με τη στήριξη της ΝΔ η τότε κυβέρνηση κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη».

Oπλιστήκατε με όλα τα κλισέ του μειοψηφικού εαυτού του κόμματός σας

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πρώτη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, είπε ότι στα πρώτα δύο λεπτά «είχα την εντύπωση ότι θα ξεφεύγατε από το συνηθισμένο πλαίσιο αντιπαράθεσης, για να γίνει τεκμηριωμένη συζήτηση.

Μετά επιστρέψατε στον γνωστό σας εαυτό, οπλιστήκατε με όλα τα κλισέ του μειοψηφικού εαυτού του κόμματός σας.

Υπερβολές, ανακρίβειες, επιλεκτικά στοιχεία και παντελή έλλειψη δημιουργικής πρότασης, πέραν αυτονόητων γενικολογιών που θα ταίριαζαν σε έκθεση παιδιού γυμνασίου, αλλά δεν ταιριάζουν σε έναν τέως πρωθυπουργό».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι προτάσεις του κ. Τσίπρα «εξαντλήθηκαν στο να κάνουμε παραπάνω προσλήψεις στο ΕΣΥ και περισσότερα τεστ», ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απομόνωσε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη «λέγοντας ανακρίβειες».

Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη πως όταν μίλησε στη Βουλή ανέλαβε το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούσαν και έκανε τότε την αυτοκριτική του, σχετικά με την έγκαιρη λήψη μέτρων.

«Εγώ είπα ότι δεν είδα κανέναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά τα μέτρα.

Είπατε ποτέ, κ. Τσίπρα, τότε, να κλείσει η Θεσσαλονίκη; Θέλετε όμως να είστε αρεστός στους μαγαζάτορες και να ασκείτε κριτική εκ των υστέρων. 

Υπήρχαν όντως κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που ζητούσαν να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα.

Η εισήγηση όμως της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δεν ήταν αυτή.

Την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε αργότερα.

Κι όταν ισχυρίζεστε ότι τάχα δεν θέλετε να κάνετε πολιτική επάνω στους νεκρούς, κάνετε ακριβώς το ανάποδο με χυδαίο τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας επικαλείται ένα χρονικό σημείο από το τέλος Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου, «που η χώρα ήταν όντως πάνω από τον μέσο όρο σε θανάτους στην ΕΕ.

Σε όλο το υπόλοιπο διάστημα όμως ήμασταν καλύτερα από την ΕΕ.

Απομονώνετε μία εβδομάδα, που πήγαν χειρότερα τα πράγματα, και αυτό δεν είναι μόνον άδικο, αλλά και παντελώς αναξιοπρεπές», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις με μια πανδημία που τους αιφνιδιάζει όλους

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επέκταση του lockdown, τόνισε ότι έλεγε πως δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις με μια πανδημία που τους αιφνιδιάζει όλους και γι’ αυτό δεν αναιρέθηκε το lockdown.

«Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα, κι εσείς λέτε ότι μια αλλαγή στρατηγικής συνιστά αποτυχία της κυβέρνησης.

Σε όλα τα κράτη αυτό γίνεται, όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Τόσο εμποτισμένος είστε από την ανάγκη να ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση που δεν μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει και να αναθεωρήσετε ότι αυτή δεν είναι "πανδημία Μητσοτάκη" αλλά πανδημία Covid, που χτυπάει όλο τον κόσμο» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Προσθεσε ότι το γεγονός πως «σε κάποια τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από τις άλλες χώρες είναι καλό για την Ελλάδα.

Είμαστε μαζί με Δανία και Φινλανδία που έχει δείκτη θετικότητας κάτω του 4%, και αυτό είναι καλό γιατί μας επιτρέπει να δώσουμε τα στοιχεία στους ειδικούς για να πάρουμε αποφάσεις».

Γιατί εσείς παραδώσατε 557 κλίνες, που νοιάζεστε τόσο πολύ για το ΕΣΥ;

Επισήμανε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την περιπέτεια και τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή διπλασίασε τις κλίνες στις ΜΕΘ.

«Γιατί εσείς παραδώσατε 557 κλίνες, που νοιάζεστε τόσο πολύ για το ΕΣΥ;

Και θα πάνε στα 1.500 με την κυβέρνησή μας και θα ενισχυθεί το προσωπικό.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν σήμερα γιατροί που δεν τους έχουμε προσλάβει;

Πείτε μου πού είναι αυτοί οι αναισθησιολόγοι που δεν τους προσλαμβάνουμε;», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα.

Υπονομεύετε την εθνική προσπάθεια για εμβολιασμό όλων των πολιτών

Σε ό,τι αφορά τα τέστ, τον κατηγόρησε ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια για εμβολιασμό όλων των πολιτών, και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει εάν θεωρεί τα rapid test αναξιόπιστα και πρόσθεσε:

«Δεν είναι χρήσιμα για να παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας;

Υπονομεύετε με το λόγο σας μια εθνική προσπάθεια να προσέρχονται οι πολίτες να κάνουν τεστ.

Η Ελλάδα είναι στο μέσο όρο της ΕΕ στα τεστ».

Για τους εμβολιασμούς είπε ότι «πάμε όσο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε», και εξήγησε τους λόγους για τον μέχρι τώρα ρυθμό των εμβολιασμών.

«Τα εμβόλια που παραλαμβάνουμε είναι διδοσικά (δύο δόσεις).

Οπότε δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα διότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν οι εταιρείες μπορούν να τηρήσουν τις ημερομηνίες παράδοσης που έχουν δεσμευθεί.

Σήμερα η Pfizer ενημέρωσε την ΕΕ ότι δυστυχώς θα λάβουμε λιγότερα εμβόλια από αυτά που έχουμε προγραμματίσει.

Εάν είχαμε προγραμματίσει περισσότερα εμβόλια υπήρχε ο κίνδυνος να μην κάνουν τον δεύτερο εμβολιασμό όλοι όσοι κάνανε την πρώτη δόση.

Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι οι εταιρείες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τον αριθμό εμβολίων που θα παραδώσουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην καθυστέρηση της άφιξης των εμβολίων είπε ότι «η ΕΕ όντως καθυστέρησε στην αδειοδότηση δυο εμβολίων που εγκρίθηκαν, παρά τις πιέσεις που ασκήσαμε στην Κομισιόν».

Αναφερόμενος στις πληροφορίες για ξεχωριστή συμφωνία της Γερμανίας για αγορά εμβολίων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εάν υπάρχουν χώρες που παραβιάσανε την ευρωπαϊκή συμφωνία και αγόρασαν εμβόλια σε βάρος των άλλων κρατών, είναι απαράδεκτο και θα καταδικαστεί πολιτικά.

Αναφέρομαι στη Γερμανία, έχω κάνει σαφή ερώτηση δεν έχω λάβει ακόμη απάντηση και αν ισχύει θα είναι χτύπημα στην προσπάθεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα εάν αποδειχθεί ότι έγινε ξεχωριστή συμφωνία».

Το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού μπορεί να προχωρήσει μόνο με τα διαθέσιμα εμβόλια

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού μπορεί να προχωρήσει μόνο με τα διαθέσιμα εμβόλια, και πρόσθεσε ότι δεν ανοίξανε τα κέντρα εμβολιασμού επειδή δεν έχουμε ακόμη τα απαραίτητα εμβόλια.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα για την ευρωπαϊκή πατέντα του εμβολίου είπε ότι «είναι είδηση περσινή, αφού η Ευρώπη αποφάσισε να αγοράσει εμβόλια από εταιρείες κεντρικά.

Η πρότασή σας να παράγονται στην Ελλάδα είναι μια πρόταση παντελώς ανεφάρμοστη, και η ίδια ελληνική φαρμακοβιομηχανία σας εξήγησε γιατί δεν μπορεί να γίνει».

Καταφέραμε να ελέγξουμε το 2ο κύμα

- Οι ειδικοί θα επιτρέψουν το άνοιγμα του εμπορίου

Πρόσθεσε ότι ουδέποτε αρνήθηκε ότι ο Νοέμβριος ήταν πολύ δύσκολος, αλλά-τόνισε - «σήμερα καταφέραμε να ελέγξουμε το δεύτερο κύμα και αυτό είναι που έκανε τους ειδικούς μας να επιτρέψουν το άνοιγμα του εμπορίου σε όλη τη χώρα».

Τόνισε ότι «θα επιτηρούμε τα δεδομένα σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε σε ένα πλαίσιο κανονικότητας.

Κάναμε αυτή την προσπάθεια για να μπορέσουμε να ανοίξουμε πάλι την οικονομική δραστηριότητα.

Κάθε άνοιγμα όμως εγκυμονεί κάποιους κινδύνους» και επισήμανε αναφερόμενος στις επιπτώσεις:

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ότι το λιανεμπόριο είχε επηρεάσει την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων και η απόδειξη είναι τα σούπερ μάρκετ.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν αυξηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όλοι γνωρίζουμε την άθλια κατάσταση που παραδώσατε τον ΟΑΣΘ.

Δεν έχει υπάρξει καμία έρευνα που να συνδέει γρήγορη διασπορά του ιού με τα ΜΜΜ.

Εάν υπάρχει εδώ είμαστε να την αξιολογήσουμε» είπε. 

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα κόμματα να συμφωνήσουνε που βρίσκονται οι πραγματικοί κίνδυνοι, και τόνισε ότι «προφανώς στο συνωστισμό εγκυμονούν κίνδυνοι και λέμε όταν ανοίξει το λιανεμπόριο θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. 

Δεν γνωρίζουμε εάν συνοδευτεί από αύξηση κρουσμάτων.

Λελογισμένο κρίνουν το ρίσκο οι ειδικοί».

Τέλος είπε ότι οι εμβολιασμοί γίνονται πρώτα στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους γιατί αυτοί είναι που βρίσκονται σε κίνδυνο και επιβαρύνουν περισσότερο το σύστημα υγείας, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βελόπουλο τον κάλεσε να είναι προσεκτικός με την κριτική κατά των εμβολίων.

"Απευθύνεστε στο κίνημα των αντιεμβολιαστών κ. Βελόπουλε.

Πρέπει να πείσουμε αυτούς που έχουν επιφυλάξεις, παραθέτοντας με πραγματικά δεδομένα και όχι αναπαράγοντας φήμες από το διαδίκτυο για να κάνετε την κομματική σας εκμετάλλευση" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σε Βελόπουλο: Υπονοούμενα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων να είμαστε λίγο προσεχτικοί