GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ. 47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

47 χρόνια ολοκληρώνονται απο τον θάνατο του Αρχηγού του Ενωτικού αγώνα. 27 Ιαννουαριου 1974. Εκεινο το χειμωνιάτικο πρωινό η...



47 χρόνια ολοκληρώνονται απο τον θάνατο του Αρχηγού του Ενωτικού αγώνα.

27 Ιαννουαριου 1974.

Εκεινο το χειμωνιάτικο πρωινό η τραγική . είδηση της μεγαλης απώλειας συγκλονισε το πανελλήνιο. 

Διακόσιες χιλιάδες λαού με συγκινηση αποχαιρέτησαν τον Αρχηγό ΕΟΚΑ.

Αυτόν που ενέπνευσε την αγνή κυπριακή νεολαία, αυτόν που έγινε θρύλος πολεμώντας στα βουνα της μικρής μας πατριδας, αυτόν που με μόνο εφόδιο την πίστη , αντιμετώπισε, εδάμασε και εταπείνωσε την μεγαλύτερη αποικιοκρατική δύναμη.

Ο Διγενης έπραξε το καθηκον του, ο λαός ηταν διπλα του συμμετοχος στον αγώνα και στις θυσιες. Η πολιτικη εξουσία εξαργύρωσε τον αγώνα και τις θυσίες με μια κολοβη ανεξαρτησία.

Πόσο δίκαιο ειχε οταν έγραφε στις 28/9/1958α στον Μακάριο.

“ Παρελάβομεν ενα λαόν, τον εξωθήσαμε εις εναν ηρωΙκό αγώνα… και εν τούτοις υστερα απο 3,5 έτη τον παραδίδομεν εις στυγνοτέραν ‘η μεχρι σήμερον δουλείαν και μάλιστα εις δύο αφέντας….” .

Ο Διγενής εξορίζεται βασει ορου των συμφωνιών .
Τον θυμηθηκαμε με την τουρκανταρσία.
Επέστρεψε το 1964 και μετετρεψε την Κυπρο σε απόρθητο φρούριο.
Μετά από ίντρικες της εξουσίας , το 1967 εξορίζεται και πάλιν και τιθεται υπο περιορισμο και επιτήρηση. Επανέρχεται το 1971, σε μια προσπάθεια αποτροπης απαράδεκτης λύσης , επιδιωκοντας συνεννόηση και συνεργασία με τον Μακάριο. “ο,τι με παρεκίνησε να κατέλθω εκ νέου εις Κύπρον, ητο η επιθυμία μου να προσφέρω και τας τελευταίας μου δυνάμεις εις τον αγωνα της Ενωσεως.

Θα απετέλην τραγικην παρεξήγησιν να νομισθή ότι, εις ηλικίαν 74 ετών, κατήλθον εις Κύπρον δια να μοιρασθώ μεθ υμών την εξουσίαν ….”.

“ ...Ο θάνατος του Διγενή έρχεται εις μιαν ακόμη κρίσιμον καμπήν της εξελίξεως του θέματος της Κύπρου.

Και κανείς δεν δύναται να προίδει τας επιπτώσεις του θανάτου του Διγενή επί του θέματος αυτού.

Εις τους υπευθύνως χειριζομένους το θέμα απόκειται να εκτιμήσουν και να σταθμίσουν τα επιπτώσεις αυτάς…” ‘ελεγε προφητικά ο καθηγητής Παν. Ζέπος σε εκδηλωση της Ακαδημιας Αθηνων στις 14/2/1974. 

Βεβαιως τα όσα συνέβησαν μετά τον θάνατο του , η κομμουνιστικη προπαγάνδα τα χρεώνει στον Διγενή και συνεχίζει ακομη να ρίχνει λάσπη στο προσωπο του μεγαλύτερου νεώτερου Εθνικού ήρωα, του εμψυχωτή της νεολαίας , του σημαιοφόρου του Ενωτικού αγώνα, του θρύλου της Κύπρου.

Είναι αναμφισβήτητο, όσο ζούσε ο Διγενής δεν άφιννε κανένα να επιβουλευθεί τη ζωή του Μακαρίου και βεβαίως ο Διγενής με την ωριμότητα και νοημοσύνη που διέθετε, δεν θα αποφάσιζε ποτέ την ανατροπή του Μακαρίου με πραξικόπημα.

Η αδέκαστη ιστορία θα κρίνει τον ρολο ολων οσων ενεπλάκησαν στα καταστροφικα γεγονότα..

Ο Διγενής θα παραμένει ο Θρύλος και ο φωτεινός φάρος που θα εμπνεύσει και θα καθοδηγήσει τις επόμενες γενειές στο δρόμο του αγώνα για Λευτεριά και Δικαιοσύνη στη Κύπρο.

Οι σημερινες συνθήκες απαιτουν πλήρη ΕΝΟΤΗΤΑ , και αγωνιστικη διάθεση για να τεθεί τερμα στις συνεχείς υποχωρήσεις προς αποτροπή νεας συμφοράς για τον ελληνισμό .

Ψηλά τα λάβαρα του αγώνα!!!

ΙΑΝΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020

Η Δ.Ε. ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ