GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μήνυμα T.Μπάιντεν σε Ρ.Τ.Ερντογάν: « Είμαστε έτοιμοι για ορισμένες παραχωρήσεις»!

Κάνει «νερά» ο… Μπαιντενόπουλος Μήνυμα στην Τουρκία για τα S-400 έστειλαν οι ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με αυτό η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προχ...



Κάνει «νερά» ο… Μπαιντενόπουλος

Μήνυμα στην Τουρκία για τα S-400 έστειλαν οι ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με αυτό η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προχωρήσει σε παραχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο θέμα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. 

Αυτό αναφέρουν τουρκικές πηγές, οι οποίες επικαλούνται Τούρκο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με αυτόν σε προκαταρκτικές επαφές μεταξύ συμβούλων του εκλεγμένου προέδρου Τζόε Μπάιντεν και Τούρκων επισήμων, διεμηνύθη στην Άγκυρα ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προχωρήσει σε παραχωρήσεις αναφορικά με την υπόθεση των S-400. 

Οι παραχωρήσεις αυτές έγκειται στη δημιουργία μιας κοινής μικτής επιτροπής μεταξύ ΝΑΤΟ και Τουρκίας η οποία θα συζητήσει και θα προσπαθήσει να επιλύσει τα θέματα που έχουν εγείρει οι ΗΠΑ αναφορικά με την ασφάλεια των F-35 στο περιβάλλον των S-400.

Το παραπάνω να σημειωθεί πως αποτελεί πάγια πρόταση του Τούρκου πρόεδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, πρόταση όμως που δεν δέχθηκε ποτέ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ.Τραμπ.

Εάν ισχύουν οι πληροφορίες αυτές του τουρκικού διαδικτύου τότε έχουμε να κάνουμε με μια σημαντική στροφή της αμερικανικής πολίτικης απέναντι στην Τουρκία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. 

Δεν χρειάζεται να μαντέψουμε ποιος θα είναι ο άμεσα θιγόμενος σε αυτή την περίπτωση.

Και όλα αυτά παρά την ψήφιση του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού για το 2021 στην οποία περιέχεται διάταξη για την επιβολή εντός 30 ημερών από την ψήφιση του, κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.


Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και σημερινά δημοσιεύματα γαλλικής ιστοσελίδας meta-defense.fr, η οποία αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα υποβάλει πολύ σύντομα επίσημο αίτημα στην νέα αμερικανική κυβέρνηση για την αγορά μεταχειρισμένων αντιτορπιλικών κλάσεως Arleigh Burke.

Η ίδια ιστοσελίδα όμως αναφέρει ότι ένα τέτοιο αίτημα μάλλον δεν θα γίνει δεκτό για τους ίδιους λόγους που έχουν να κάνουν με την αμερικανική άρνηση να προσφέρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα μαχητικά F-35:

Δηλαδή να μην σπρώξουν την Τουρκία προς άλλες πηγές αγοράς όπλων, όπως η Ρωσία και η Κίνα, ιδιαίτερα τώρα που οι ΗΠΑ θέλουν να βρουν λύση για το θέμα των S-400.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με αναλυτές, σε καμία περίπτωση και στην παρούσα χρονική περίοδο οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε  παραχώρηση πολεμικού υλικού στην Ελλάδα, είτε αυτές είναι φρεγάτες Arleigh Burke, είτε F-35  και που θα «ανέτρεπε» την υφιστάμενη ισορροπία στο Αιγαίο.

Αυτό θα γίνει μόνο όταν ΗΠΑ και Τουρκία ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους και η Τουρκία αποκτήσει ανάλογων δυνατοτήτων αμερικανικά όπλα ή και τα ίδια (F-35), δηλαδή προς το τέλος της δεκαετίας.

Μέχρι τότε οι ΗΠΑ θα προωθούν φανατικά τις MMSC  στην Ελλάδα, η προμήθεια των οποίων από το ΠΝ, θα έχει από μηδενική έως ανύπαρκτη επίδραση στην ναυτική ισορροπία Ελλάδας και Τουρκίας.


pronews.gr