GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο Ζάεφ εκλιπαρεί την Βουλγαρία: ''Βάλτε με στην ΕΕ & σας δίνω την επιτήρηση του εναέριου χώρου'' - Η Σόφια πήρε αυτό που ήθελε

''Μαθήματα'' διπλωματίας! - Η Αθήνα απλά παρακολουθεί Τα Σκόπια για άλλη μία φορά ''γράφουν'' την Ελλάδα...



''Μαθήματα'' διπλωματίας! - Η Αθήνα απλά παρακολουθεί

Τα Σκόπια για άλλη μία φορά ''γράφουν'' την Ελλάδα και χρησιμοποιούν την έτσι και αλλιώς επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών όπως θέλουν!

Το νατοϊκό πρόγραμμα επιτήρησης του εναέριου χώρου (Air policing) των Σκοπίων, συζητούν σύμφωνα με πληροφορίες, Ζάεφ και Μπορίσοφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια και την Αθήνα, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ενώ αρχικά ήταν αρνητικά διακείμενη στο ενδεχόμενο συζήτησης με τη Βουλγαρία για το συγκεκριμένο θέμα, πλέον υπαναχωρεί.

Πρακτικά, η Βουλγαρία μπαίνει με αυτό τον τρόπο «σφήνα» ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, οι οποίες έχουν, έπειτα από αίτημα των Σκοπίων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, την ευθύνη της επιτήρησης του εναέριου χώρου.
Ελλάδα και Ιταλία επιτηρούν ανά δεκαπενθήμερο, ενώ ενδιαμέσως η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) μπορεί να προχωρεί και σε συνεκπαιδεύσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις των Σκοπίων. 

Εν ολίγοις, ζεύγη F-16 της Π.Α. μπορεί να πετούν ακόμη και σε συχνότητα μιας εβδομάδος πάνω από τη γειτονική χώρα, σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Η βουλγαρική αεροπορία διαθέτει αριθμό παλαιών ρωσικής κατασκευής Mig-29 και έχει παραγγείλει οκτώ F-16, τα οποία δεν θα αρχίσουν να παραδίδονται πριν από το 2023.

Ηδη, ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη όπως τα Mig-29 της πολωνικής αεροπορίας έχουν συμμετάσχει δεκάδες φορές σε επιχειρήσεις επιτήρησης του ΝΑΤΟ, ιδίως στις Βαλτικές Χώρες, δίχως πρόβλημα διαλειτουργικότητας με τα δυτικά συστήματα.

Ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, πάντως, αμερικανικά, καναδικά και ιταλικά μαχητικά είχαν σταθμεύσει στη Βουλγαρία προκειμένου να βοηθήσουν την τοπική αεροπορία στις νατοϊκές υποχρεώσεις της.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει επίσης την αποστολή επιτήρησης στους εναέριους χώρους σε Αλβανία και Μαυροβούνιο όπως πρώτο σας είχε αποκαλύψει παλαιότερα το Πενταπόσταγμα.

Μέχρι τότε αγνοούσε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία προστατεύει το αλβανικό καθεστώς του Έντι Ράμα εκτελώντας πτήσεις με μαχητικά F-16 επάνω από την Αλβανία!

Συγκεκριμένα μετά από συμφωνία των κυβερνήσεων Τσίπρα και Ράμα, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη προστατεύουν τον αλβανικό εναέριο χώρο με αποστολή αναχαίτισης των πιθανών εχθρών της Αλβανίας όπως είναι πχ η σερβική Αεροπορία!

Την συμφωνία τηρεί ακόμα και σήμερα βέβαια η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Φυσικά, όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία "αλωνίζει" σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκική ηγεσία να μην σταματά τις προκλήσεις.

Αλβανοί Σκοπίων: Η Βουλγαρία έχει εδαφικές αξιώσεις στα Σκόπια

Η Βουλγαρία εξακολουθεί να έχει εδαφικές διεκδικήσεις κατά των Σκοπίων, δήλωσε ο Ζιγιαντίν Σέλα, αρχηγός του κόμματος της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Συμμαχία για τους Αλβανούς», στο κανάλι των Σκοπίων TV21.

«Το θέμα που άνοιξε πρόσφατα η Βουλγαρία με την μη αποδοχή της ταυτότητας και της γλώσσας μας, κατά την άποψή μου, αυτό που δεν λέγεται σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι η Βουλγαρία εξακολουθεί να έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι των Σκοπίων», δήλωσε ο Σέλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Fokus’, η διαμάχη βασίζεται προς το παρόν σε πολλά ιστορικά στοιχεία, αλλά στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από αυτά, και ο αλβανικός παράγοντας στα Σκόπια δεν εμπλέκεται καθόλου στην επίλυση τόσων σημαντικών ζητημάτων.

Ο Σέλα εξέφρασε κατέκρινε τα σχολικά βιβλία ιστορίας που παρουσιάζουν τους Αλβανούς ως ‘προσωρινό’ λαό στην επικράτεια της χώρας.