GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΒΙΝΤΕΟ: Τα τελευταία Χριστούγεννα του Αυξεντίου - "...Όμως, είτε ζήσουμε είτε πεθάνουμε, ένα πρέπει να είναι μια μέρα το έπαθλο για νεκρούς και ζώντες..."

Τα Χριστούγεννα στα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού–ενωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, τα Χριστούγεννα στα βουνά ήταν διαφορετικά, σε αντίθεση με...



Τα Χριστούγεννα στα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού–ενωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, τα Χριστούγεννα στα βουνά ήταν διαφορετικά, σε αντίθεση με το πνεύμα των Χριστουγέννων που έχουμε κατά νου σήμερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 1956, τα τελευταία Χριστούγεννα του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου.

Σε ένα μικρό υπόγειο που λειτουργούσε ως κρησφύγετο της οικίας του παπά-Χριστόδουλου Αυγουστή στον Αγρό, ο Αυξεντίου αποδέχτηκε πρόταση για να στηθεί ένα μικρό γλέντι με τα παλληκάρια του.

Το γλέντι στήθηκε το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου και παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Φειδίας Συμεωνίδης, ο Μάκης Γιωργάλλας, ο Αυγουστής Ευσταθίου και ο Ευαγόρας Παπαχριστοφόρου.

Παρόντες από την ομάδα του Λένα που επίσης βρισκόταν στον Αγρό ήταν ο Δημητράκης Χριστοδούλου, ο Κώστας Κυνηγός, ο μετέπειτα προδότης της οργάνωσης Μιχάλης Ασσιώτης, ο Λάμπρος Καυκαλίδης, ο Παναγιώτης Αριστείδου και ο Γιώργος Παλαιολόγος.

Μιλώντας στους συναγωνιστές του ο Αυξεντίου (αναπαράσταση σε βίντεο) είπε:


«Τώρα που οι Άγγλοι τα έριξαν όλα εναντίον μας, δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει ο αγώνας και η μοίρα του καθενός.
Όμως, είτε ζήσουμε είτε πεθάνουμε, ένα πρέπει να είναι μια μέρα το έπαθλο για νεκρούς και ζώντες.

Να γίνει η Κύπρος ελληνική και να ζήσει ελεύθερη κι ευτυχισμένη.
Ο αγώνας δεν είναι πάρε-δώσε.
Κι όσοι επιζήσουν ας μην αναμένουν, ή ακόμα, πιο χειρότερο, ας μην επιδιώξουν άλλες ανταμοιβές κι αξιώματα, γιατί οι υπηρεσίες προς την πατρίδα δεν εξαργυρώνονται.
Και πάνω απ' όλα δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η αγάπη κι η ομόνοια είναι καθήκον και χρέος προς την πατρίδα... (Τα υπόλοιπα δεν υπάρχουν στο βίντεο)
Ο διχασμός υπήρξε πολλές φορές κατάρα της φυλής μας και η διχόνοια παρά λίγο να καταστρέψει την επανάσταση του Εικοσιένα και να αφανίσει την Ελλάδα.

Όταν ήμουν στο Γυμνάσιο αποβλήθηκα από την τάξη στο μάθημα της Ιστορίας, γιατί αυθαδίασα υποστηρίζοντας τον Κολοκοτρώνη και τον Δημήτρη Υψηλάντη στη συζήτηση για τον Μαυροκορδάτο και τους πολιτικούς.
Αυτά είχα να σας πω και καλά Χριστούγεννα».

sigmalive