GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τσαβούσογλου: «Καταστρέψαμε το παιχνίδι ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας» – Τι εννοεί

Κάνοντας μια αποτίμηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για το έτος 2020, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να εμφανίσει την Τουρκία ν...



Κάνοντας μια αποτίμηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για το έτος 2020, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να εμφανίσει την Τουρκία νικήτρια σε όλα τα μέτωπα.

Υποστήριξε ότι την απερχόμενη χρονιά η διπλωματία ήταν προτεραιότητα για το τουρκικό καθεστώς, όπου όμως η διπλωματία «μπλοκαρίστηκε» τότε, όπως είπε χαρακτηριστικά, «κατεβήκαμε στο πεδίο, ανοίγοντας εκ νέου το δρόμο για τον διάλογο και τη διπλωματία». 

Δηλαδή, η Τουρκία ακόμα κι όταν κάνει πόλεμο υπηρετεί τη διπλωματία, είπε, την «ξεμπλοκάρει».

Έτσι σκέφτονται, έτσι πράττουν και μέχρι στιγμής αυτό το θράσος τους βγαίνει.

Εάν αύριο επιτεθούν στο Αιγαίο, ή στείλουν γεωτρύπανο στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, δεν θα είναι μια επιθετική τους ενέργεια αλλά… «ξεμπλοκάρισμα» της διπλωματίας.

Όπως έλεγε και ο Μέγας Φρειδερίκος της Πρωσίας, «διπλωματία χωρίς όπλα είναι σαν μουσική χωρίς όργανα».

Μόνο που ο Ερντογάν δεν είναι ο Μεγάλος Φρειδερίκος του διαφωτισμού, είναι ένας αμόρφωτος λουστράκος της Κωνσταντινούπολης με σπουδές κατηχητικού.

«Χαλάσαμε το παιχνίδι»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του κατάφερε με τις έκνομες παρεμβάσεις της και στρατιωτικές επιχειρήσεις της να «χαλάσει» ένα αντιτουρκικό παιχνίδι.

Δεν ονομάτισε τους «εχθρικούς παίκτες», δηλαδή ποιοι είναι εκείνοι που στήνουν «παιχνίδι» εις βάρος της Τουρκίας, αλλά η φράση «τους χαλάσαμε το παιχνίδι» ακούγεται συχνά από μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και φυσικά τα δημοσιογραφικά τους φερέφωνα.

Δεν είναι σαφές σε ποιο «παιχνίδι» αναφέρονται. 
Μπορεί να το έχουν φανταστεί ή ακόμα και εφεύρει ως άλλοθι για τις επιθετικές ενέργειές τους που αποσκοπούν στην εκπλήρωση του «Όρκου του Έθνους».
Ίσως και να υφίσταται.

Ο Ιμπραήμ Καραγκιούλ της «Yeni Safak» έχει καταγγείλει επανειλημμένα την τελευταία πενταετία κάποιο «σχέδιο περικύκλωσης» «στραγγαλισμού», «θανάσιμης θηλιάς» αλλά και «απομόνωσης» της Τουρκίας.

Φαίνεται επίσης να φοβούνται ιδιαίτερα μία νέα Συνθήκη των Σεβρών.

Είναι η νέα τους εμμονή. 
Έχει αναφερθεί σε αυτή, λέγοντας επίσης «την χάλασε», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας τουρκικά ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα σε ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Είπε ο Τσαβούσογλου: «Έτσι, παρά την πανδημία, γίναμε ένα σημαντικό μέρος του παιχνιδιού στη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

»Έχουμε μερικά πολύ σημαντικά κέρδη. “Φτιάξαμε” το παιχνίδι.

»Καταστρέψαμε το παιχνίδι που δημιουργήθηκε εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συνέχισε: «Προτεραιότητά μας δεν είναι να ευχαριστούμε κάποιον. 

»Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας και του έθνους μας.

»Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα από αυτά.

»Όταν οι εκκλήσεις μας για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο απέτυχαν να αποδώσουν αποτελέσματα, λειτουργήσαμε επίσης ενάντια σε μονομερή βήματα, κυματίζοντας τη σημαία με τα πλοία μας Oruç Reis, Barbaros και Yavuz.

»Έχουμε δείξει όχι μόνο στις παράκτιες χώρες γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σε όλους, ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς.

»Τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί είδαν τι μπορούμε να κάνουμε.

»Αλλά αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι η Ανατολική Μεσόγειος να καταστεί μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας.

»Θέλουμε όλοι εδώ να είναι υπέρ του διαμοιρασμού δικαιωμάτων.

»Συνεπώς, συνεχίζουμε το έργο μας με την ΕΕ για την πολυμερή διάσκεψη που προτάθηκε από τον Πρόεδρό μας.

»Είχαμε σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις μας με την ΕΕ. 

»Όμως το 2020 αποδείχθηκε ένα έτος γεμάτο εντάσεις λόγω της Ελλάδας και της “Ελληνικής Νότιας Κύπρου” (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία), και αργότερα της Γαλλίας, που ήγειραν το ζήτημα των διμερών μας διαφορών ενώπιον της ΕΕ.

»Ωστόσο, είδαμε ότι η πιο πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε ορθολογικό συμπέρασμα, παρά τις πολύ επίμονες προσπάθειες ορισμένων χωρών, όσο λίγες κι αν ήταν.

»Επικράτησαν απόψεις χωρών που κατανοούν τη σημασία των σχέσεων με την Τουρκία και προτιμούν τον διάλογο έναντι της κλιμάκωσης της έντασης. 

»Διατηρούμε κάποιες ενστάσεις σχετικά με την τελική ανακοίνωση και έχουμε εκφράσει τα αντεπιχειρήματά μας».

«Ορθολογικό συμπέρασμα» της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ Να κρατήσουμε εδώ, θα μάς χρειαστεί στο μέλλον να το έχουμε στο νου μας, ότι σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ «κατέληξε σε ορθολογικό συμπέρασμα».

Επειδή ο Τούρκος ισλαμιστής δημαγωγός δεν αντιλαμβάνεται ορθολογισμό ή Ορθό Λόγο, είναι πράγματα ξένα στη φονταμενταλιστική κοσμοθέασή του, μάλλον χαρακτηρίζει «ορθολογικό συμπέρασμα» κάτι που κρίνει υπέρ της Τουρκίας.

Είναι όπως όταν κάποιος νουθετεί κάποιον να συνθηκολογήσει με την προτροπή «λογικέψου του».

Η συνθηκολόγηση προφανώς και δεν είναι απόρροια της λογικής.

Έτσι και ο Τούρκος, ο ισλαμιστής Τούρκος, δεν θεωρεί «ορθολογικό» ό,τι είναι δίκαιο, αλλά ό,τι τον ωφελεί. 

Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι έχουμε απέναντί μας τζιχαντιστές με γραβάτες, όχι κανονικούς ή δυτικούς ανθρώπους.

Θέλει να ανήκει στην ΕΕ αλλά κι αλλού…

Κλείνοντας, ο Τσαβούσογλου εξέθεσε πώς αντιλαμβάνεται το καθεστώς του τη θέση της Τουρκίας στον κόσμο:

«Εμείς, ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μας θα προχωρήσουν με πιο θετικό τρόπο το επόμενο έτος.

»Περιμένουμε ότι η ΕΕ θα είναι επίσης έτοιμη.

»Ο Πρόεδρός μας υπογραμμίζει ήδη το γεγονός ότι είμαστε μέρος της Ευρώπης όταν δηλώνει πως “Το μέλλον μας βρίσκεται στην Ευρώπη”.

»Κάνουμε ανοίγματα. Προσεγγίζουμε όλα τα μέρη του κόσμου.

»Αυτό δεν σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από εδώ ή αφήνουμε πράγματα πίσω μας.

»Θα διατηρήσουμε μια παρουσία εκεί.

»Ακριβώς όπως τα ευρωπαϊκά έθνη φτάνουν σε όλες τις γωνιές του κόσμου και εργάζονται για να διατηρήσουν καλές σχέσεις με όλους, κάνουμε και εμείς το ίδιο».

Για αμερικανικές κυρώσεις

Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμα ότι δεν έχει σημασία εάν οι κυρώσεις CAATSA από τις ΗΠΑ είναι ήπιες ή αυστηρές, καθώς πρόκειται για μία πολιτικά λανθασμένη απόφαση και για επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για τις εν λόγω κυρώσεις, αναφέροντας πως η Τουρκία είναι πάντα πρόθυμη να πει «Ναι» σε τέτοιες προτάσεις, διότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου.

tribune