GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σλοβακία: Με νόμο απαγορεύεται η τοποθέτηση μνημείων που τιμούν τα κομμουνιστικά καθεστώτα

Με νόμο η Σλοβακία απαγορεύει την τοποθέτηση μνημείων που τιμούν το κομμουνιστικό, ναζιστικό ή φασιστικό καθεστώς ενώ απαγορεύει επίσης ...



Με νόμο η Σλοβακία απαγορεύει την τοποθέτηση μνημείων που τιμούν το κομμουνιστικό, ναζιστικό ή φασιστικό καθεστώς ενώ απαγορεύει επίσης και την ονομασία δρόμων με τα ονόματα όσων εκπροσωπούν αυτά τα καθεστώτα.

Αυτά προκύπτουν από την τροποποίηση του νόμου για την Ανηθικότητα και την Παρανομία του Κομμουνιστικού Συστήματος, η οποία εγκρίθηκε την Τετάρτη από βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακικής Δημοκρατίας.

Το κομμουνιστικό καθεστώς θα πρέπει επίσης να χαρακτηριστεί ως κατακριτέο, εγκληματικό και παράνομο, το οποίο παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Η νέα νομοθεσία αναφέρει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας, καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σλοβακίας, ήταν μια εγκληματική οργάνωση, της οποίας οι δραστηριότητες είχαν ως στόχο την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δημοκρατικού συστήματος.

Η τροπολογία απαγορεύει την τοποθέτηση μνημείων και αναμνηστικών επιγραφών, εικόνων και συμβόλων που τιμούν, προωθούν ή υπερασπίζονται ένα καθεστώς που βασίζεται στην κομμουνιστική ιδεολογία. 

Απαγορεύεται επίσης η μνημόνευση εκπροσώπων του καθεστώτος της Σλοβακικής Δημοκρατίας από το 1939 έως το 1945 ή άλλου καθεστώτος που βασίζεται σε φασιστική ή ναζιστική ιδεολογία.

Απαγορεύεται επίσης, η ονομασία δρόμων και δημόσιων χώρων με ονόματα εκπροσώπων αυτών των καθεστώτων.

Η παραβίαση των απαγορεύσεων θα θεωρείται παραβίαση της δημόσιας τάξης και θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Η νέα νομοθεσία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2020.

Η λίστα με τις ημέρες μνήμης και τις αργίες στη Σλοβακία θα επεκταθεί.

Ο σχετικός νόμος εγκρίθηκε από βουλευτές στις 3 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η 24η Ιουνίου ανακηρύσσεται ως ημέρα μνήμης των θυμάτων του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η 21η Ιουνίου θα καταγραφεί στο ημερολόγιο ως ημέρα αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής του Σοβιετικού στρατού από την Τσεχοσλοβακία το 1991 και η 21η Αυγούστου ως ημέρα των θυμάτων της κατοχής της Τσεχοσλοβακίας το 1968.