GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Al Monitor: Συνάντηση αρχηγού ΜΙΤ με Ισραηλινούς για αποκατάσταση σχέσεων

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας διεξήγαγε μυστικές συνομιλίες με ισραηλινούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας π...



Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας διεξήγαγε μυστικές συνομιλίες με ισραηλινούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από την Τουρκία για εξομάλυνση των σχέσεων, ανέφεραν πηγές στο δίκτυο Al-Monitor. 

Μιλώντας στο Al-Monitor, τρεις ανώνυμες πηγές «επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις τις τελευταίες εβδομάδες με τον Χακάν Φιντάν να εκπροσωπεί την Τουρκία σε τουλάχιστον μία από αυτές, αλλά αρνήθηκαν να πουν την τοποθεσία.

Οι κυβερνήσεις συνήθως αρνούνται να σχολιάσουν επίσημα θέματα που σχετίζονται με πληροφορίες».

Μία από τις πηγές, σύμφωνα με το Al Monitor, είπε, «Η κινητικότητα [μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ] συνεχίζεται», αλλά δεν επεκτάθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών διακόπηκαν τον Μάιο του 2018, όταν η Τουρκία έδιωξε τον ισραηλινό πρέσβη μετά τις αιματηρές επιθέσεις της στη Γάζα και την απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Ο Φιντάν πιστεύεται ότι είχε πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις στο παρελθόν, για να συζητήσει μεταξύ άλλων κοινές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στη Συρία και τη Λιβύη, όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Al-Monitor, αλλά οι πηγές ανέφεραν ότι ο τελευταίος γύρος αποσκοπούσε συγκεκριμένα στην αναβάθμιση των δεσμών σε διπλωματικό επίπεδο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Τουρκία υπάρχει ανησυχία καθώς σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν δεν θα προστατεύσει την Τουρκία από κυρώσεις για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 αλλά και στην εμπλοκή της Halkbank στη διευκόλυνση μεταφοράς του παράνομου πετρελαίου του Ιράν για εμπόριο χρυσού.

Η Gallia Lindenstrauss, ανώτερη ερευνήτρια στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Εθνικών Μελετών Ασφαλείας, συμφωνεί ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να γυρίσουν σελίδα οι δυο χώρες.

«Νομίζω ότι θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο κρατών να μην υπερεκτιμούν το νόημα του βήματος επαναφοράς των πρεσβευτών.

Καθώς οι σχέσεις δεν υποβαθμίστηκαν το 2018, είναι από τη σκοπιά του διπλωματικού πρωτοκόλλου ένα απλό βήμα.»

«Και τα δύο κράτη μπορούν να το παρουσιάσουν ως βήμα καλής θέλησης για την επικείμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία πιθανότατα θα ενδιαφέρεται περισσότερο για τη χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία δεν προωθούσε καθόλου αυτήν την ατζέντα», πρόσθεσε η Lindenstrauss σε ηλεκτρονικά σχόλια στο Al-Monitor.

Ωστόσο, μία από τις πηγές εξέδωσε σκεπτικισμό σχετικά με τις προοπτικές μιας πραγματικής επαναφοράς «για όσο διάστημα η Τουρκία εξακολουθεί να είναι η παγκόσμια έδρα της Χαμάς».

sigmalive.com