GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Αίγυπτος έχει παραγγείλει απ’ όλα τα εμβόλια αλλά «δεν θα χορηγήσει κανένα έως ότου είναι 100% σίγουρη για την ασφάλειά τους»

Η Αίγυπτος δεν θα χορηγήσει κανένα εμβόλιο κορωνοϊού έως ότου είναι 100% σίγουρη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, τόνισ...



Η Αίγυπτος δεν θα χορηγήσει κανένα εμβόλιο κορωνοϊού έως ότου είναι 100% σίγουρη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, τόνισε ο Μοχάμεντ Άουαντ Ταγκ Ελ Ντιν, προεδρικός σύμβουλος για θέματα Υγείας, την Τρίτη.

Οι ιατρικές και επιστημονικές επιτροπές της κυβέρνησης θα εξετάσουν πρώτα τα εμβόλια προτού τα εγκρίνουν, εξήγησε.

Ο Μοχάμεντ Άουαντ Ταγκ Ελ Ντιν έκανε την παραπάνω δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μια περίοδο που το κοινό παραμένει διστακτικό για τη λήψη εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Η Αίγυπτος έλαβε μια πρώτη παρτίδα εμβολίων κορωνοϊού από τον κινεζικό κρατικό φαρμακευτικό γίγαντα Sinopharm στις 10 Δεκεμβρίου.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας είπε ότι θα είναι διαθέσιμο στο κοινό δωρεάν.

Η υπουργός Υγείας, Χάλα Ζαγιέντ, η οποία έλαβε δύο δόσεις του κινεζικού εμβολίου τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης που πραγματοποιήθηκαν στην Αίγυπτο, δήλωσε ότι το το εμβόλιο της Sinopharm έχει αποδειχθεί 86% αποτελεσματικό έναντι του κορωνοϊού, 99% αποτελεσματικό στην παραγωγή αντισωμάτων, 100% αποτελεσματικό σε ασθενείς που πάσχουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα.

Η Ζαγιέντ ανακοίνωσε επίσης ότι περισσότερες παρτίδες του κινεζικού εμβολίου, που έχει εγκριθεί για μαζικό εμβολιασμό σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και του Μπαχρέιν- θα φτάσουν στην Αίγυπτο από τα ΗΑΕ τις επόμενες εβδομάδες. Εξήγησε ότι «προτεραιότητα στη διανομή του εμβολίου θα δοθεί στο ιατρικό προσωπικό σε απομονωμένα νοσοκομεία, σε άτομα με χρόνιες ασθένειες και στους ηλικιωμένους».

Οι Αιγύπτιοι που επιθυμούν να λάβουν το εμβόλιο θα είναι σε θέση να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους σε έναν ιστότοπο που ανακοίνωσε το υπουργείο ότι πρόκειται να λειτουργεί έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ο προεδρικός σύμβουλος Υγείας τόνισε ότι η Αίγυπτος θα επιτρέψει μόνο τη χορήγηση εμβολίων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και ασφαλή στη θεραπεία του αναπνευστικού ιού.

Μέχρι στιγμής, δήλωσε ο Μοχάμεντ Άουαντ Ταγκ Ελ Ντιν, όλα τα διεθνώς ανεπτυγμένα εμβόλια έχουν καταχωριστεί ως εμβόλια έκτακτης ανάγκης και οι διεθνείς οργανισμοί παρακολουθούν ακόμη την απόδοσή τους.

«Παρακολουθούμε τα πρόσφατα αναπτυγμένα εμβόλια παγκοσμίως και την πρόοδό τους στην επιστημονική έρευνα.

»Η Αίγυπτος θα διαφοροποιήσει τις πηγές εμβολίων της», πρόσθεσε.

Η Αίγυπτος υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την GAVI Alliance για να εξασφαλίσει το μερίδιό της σε οποιοδήποτε εμβόλιο παραχθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είπε ακόμα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, Ναντέρ Σαάντ, δήλωσε πρόσφατα ότι η Αίγυπτος αναμένεται να παραλάβει δόσεις ενός από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού τον Μάιο του 2021 από τη GAVI.

Η Αίγυπτος είναι, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, Ζαγιέντ, την Παρασκευή, σε συνομιλίες με την Sinovac Biotech για την παρασκευή του εμβολίου της κινεζικής εταιρείας, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση της Αιγύπτου και άλλων αφρικανικών εθνών.

Δήλωσε επίσης ότι η Αίγυπτος έχει δεσμεύσει δόσεις ενός πιθανού εμβολίου κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, η οποία θα κάλυπτε έως και το 20% των αναγκών της χώρας.

Τόνισε ότι η Αίγυπτος εξασφάλισε επίσης δόσεις ενός πολλά υποσχόμενου βρετανικού εμβολίου που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θα καλύψει περίπου το 30% των αναγκών της χώρας. 

Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία συμφώνησε να προμηθεύσει 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19, το οποίο η Μόσχα άρχισε να χρησιμοποιεί για μαζικό εμβολιασμό την περασμένη εβδομάδα, στην Αίγυπτο μέσω της Pharco.

tribune