GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Άρση lockdown: Χριστούγεννα... εντός νομού και με SMS - Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Στο τέλος τις εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις   Είναι πλέον δεδομένο ότι το lockdown που θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 30 Νοεμβρίου...




Στο τέλος τις εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις 

Είναι πλέον δεδομένο ότι το lockdown που θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 30 Νοεμβρίου, πρόκειται να παραταθεί, τουλάχιστον για άλλες δύο εβδομάδας.

Βάσει αυτού, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται τον τρόπο για να παρουσιαστεί στους πολίτες ένα σχέδιο που θα τους δίνει την «ελπίδα» ότι θα καταφέρουν να κάνουν Χριστούγεννα με τους αγαπημένους τους, ακόμα και υπό το ασφυκτικό καθεστώς που επιβάλλει η πανδημία.

Η πλειονότητα των επιστημόνων εισηγείται παράταση δύο με τρεις εβδομάδες.
Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν τις επόμενες τρεις ημέρες, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν την πιθανότητα να λήξει το lockdown στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου.

Τότε, την Πέμπτη, δηλαδή, θα «κλειδώσει» πιθανότατα και το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την παράταση της γενικής καραντίνας.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, πάντως, μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων, επίσης, έχουν προτείνει – και, κατά τις πληροφορίες επιμένουν – όχι μόνον σε παράταση αλλά σε αυστηρότερα μέτρα ειδικά με καθολικό lockdown 15 ημερών (δηλαδή, με ακόμη λιγότερες επαγγελματικές δραστηριότητες και ελάχιστες μετακινήσεις).

Όπως φαίνεται, ρεβεγιόν φέτος θα κάνουμε στον τόπο που περνάμε την καραντίνα.
Ακόμα και μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων με πιθανότερη ημερομηνία τις 7 Δεκεμβρίου, δεν προβλέπονται οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια και οι εορταστικές εξορμήσεις.
Σύμφωνα πληροφορίες του κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και sms, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή.

Μάλιστα, όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς:

1) Δε θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό 

2) Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα

3) Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα Μάλιστα, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.

«Κλείδωσε» η παράταση της καραντίνας

Με βάση αυτά τα δυσμενή δεδομένα, η κυβέρνηση - σύμφωνα με πληροφορίες - προσανατολίζεται προς το τέλος της εβδομάδας, να ανακοινώσει παράταση του lockdown μέχρι τις 7 ή τις 14 Δεκεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία τη δεύτερη.

Κυβερνητικά στελέχη άλλωστε σε δηλώσεις τους τονίζουν ότι θα είναι ανέφικτη η άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, την ώρα που το ΕΣΥ υφίσταται ασφυκτική πίεση.

Τα 4 στάδια για την μερική επιστροφή στην κανονικότητα

Πρώτος σταθμός, η επανεκκίνηση των σχολείων ( η υπουργός Παιδείας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και αργότερα τα γυμνάσια και τα λύκεια).

Η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να προσαρμοστεί και από τις 9 το βράδυ που είναι σήμερα να ισχύει από τις 11 ή 12 τα μεσάνυχτα.

Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων – λιανεμπόριο με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.

Η επιστροφή της εστίασης με αυστηρές προδιαγραφές, δηλαδή μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική.

Σενάριο για άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, υπάρχει η σκέψη τα σχολεία όλων των βαθμίδων να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, αν δεν υπάρξουν νέες εκπλήξεις με την διασπορά του ιού.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε νωρίτερα πως «Ο,τι έχει να κάνει με τις δομές εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία τους παρακολουθείται καθημερινά από την επιτροπή των ειδικών.
Αναμένουμε τις εισηγήσεις τους και την απόφαση του πρωθυπουργού».

«Οι μελέτες έδειξαν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του ιού και τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων.
Στόχος μας και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια», είχε δηλώσει νωρίτερα η υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της εβδομάδας σχεδιάζει να απευθυνθεί και πάλι τους πολίτες για να τους εξηγήσει το που είναι η κατάσταση της χώρας.

Σε ότι έχει να κάνει με την εστίαση σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι σκέψεις είναι τα εστιατόρια και μόνο αυτά να ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου.