GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Οι Ευρωπαίοι είδαν αερομαχία με τουρκικά F-16 σε ζωντανή σύνδεση και δεν πίστευαν στα μάτια τους (βίντεο)

Σε απευθείας μετάδοση το χρονικό εκδήλωσης της τουρκικής προκλητικότητας Πρόκειται για μία είδηση που για ανεξήγητους λόγους δεν έτυχε τ...Σε απευθείας μετάδοση το χρονικό εκδήλωσης της τουρκικής προκλητικότητας

Πρόκειται για μία είδηση που για ανεξήγητους λόγους δεν έτυχε της δέουσας προβολής από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Για πρώτη φορά ανατέθηκε φέτος στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC), η διοργάνωση του 15ου Common Security and Defense Policy (CSDP) High Level Course (HLC) 2019 – 2020 Module 3’’, σύμφωνα με το enikos.gr

Το Συνέδριο διεξήχθη από τις 2 ως τις 6 Νοεμβρίου 2020 στη Σχολή Ικάρων, στο Τατόι.
Την ευθύνη είχε η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπό τον Γενικό Διευθυντή Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο.

Για να γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητα του Συνεδρίου CSDP, η Ελλάδα φιλοξένησε εκπροσώπους από όλη την Ευρώπη, στην οποία επί 4 ημέρες έκανε γνωστές όχι απλά τις ελληνικές θέσεις αλλά και το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας.

Αναλύθηκε διεξοδικά πώς ο τουρκικός παροξυσμός των τελευταίων 10 μηνών αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. 

Κατά την δεύτερη ημέρα της παρουσίασης, στις 3 Νοεμβρίου οι ευρωπαίοι ενημερώθηκαν σε πραγματικό χρόνο για τα ελληνικά μαχητικά που απογειώνονταν προκειμένου να αναχαιτίσουν τουρκικά F-16 που προχώρησαν σε 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Αυτό πυροδότησε συζητήσεις για το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και το πώς η Τουρκία φλερτάρει με το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι η πλήρης ετοιμότητα στις Πτέρυγες Μάχης, κατόπιν οδηγιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Ο Γενικός Διευθυντής διέκοψε τη στιγμή που ομιλούσε ο Ισπανός εκπρόσωπος και ζήτησε να παρακολουθήσουν όλοι τα video walls της αίθουσας, όπου άρχισαν να προβάλλονται εικόνες σε ζωντανή σύνδεση με την Πτέρυγα Μάχης, απ’ όπου απογειώνονταν τα ελληνικά μαχητικά, το ένα μετά το άλλο για να αναχαιτίσουν τους Τούρκους εισβολείς.

Ο κος Μπαλωμένος πήρε τον λόγο ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους επισημαίνοντας ότι αυτή είναι καθημερινή πραγματικότητα στο Αιγαίο.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν τρέφει καμία έχθρα εναντίον της Τουρκίας, ωστόσο αυτή είναι μία κατάσταση επικίνδυνη, που παραβιάζει κάθε Διεθνή Συνθήκη, που παραβιάζει πρωτίστως τα σύνορα της Ευρώπης και βεβαίως ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Έκπληκτοι οι παρευρισκόμενοι, είχαν για πρώτη φορά να δουν σε απευθείας μετάδοση το χρονικό εκδήλωσης της τουρκικής προκλητικότητας σε όλο της το μέγεθος, ζητώντας να ενημερωθούν όχι μόνο για την εξέλιξη στο πεδίο αλλά και για το ιστορικό των προκλήσεων από τους Τούρκους.

Μάλιστα, οι ευρωπαίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε πραγματικό χρόνο και την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, κατά την λήξη του Συνεδρίου για τις νέες τουρκικές παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων και την υπερπτήση που έκανε ένα τουρκικό F-16 πάνω από την Σάμο, σε υψόμετρο 20.000 ποδών.

Το σημαντικότερο, ίσως, από τα συμπεράσματα ήταν το επίμονο αίτημα των ευρωπαίων ομολόγων να επαναληφθεί στην Ελλάδα ανάλογο Συνέδριο, εκθειάζοντας την οργανωμένη δουλειά που έγινε από την Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για την Ελλάδα ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να ενημερώνουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το περιβάλλον ασφάλειας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και να προωθούμε τις Ελληνικές θέσεις. Κάτι που αντιλήφθηκε όλη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, έδωσαν το «παρών» και οι τρεις Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Στο Συνεδρίου βρέθηκε, από την πρώτη ημέρα, παρακολουθώντας το προσεκτικά και καταθέτοντας τις δικές του απόψεις, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.