GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο ρόλος των τουρκικών drones σε Ναγκόρνο-Καραμπάχ - Καμπανάκι για Κύπρο-Ελλάδα

Η αποτελεσματική χρήση των φονικών τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones, στο Ναγκόρνο Καρμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν υπήρξε ένας κ...



Η αποτελεσματική χρήση των φονικών τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones, στο Ναγκόρνο Καρμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν υπήρξε ένας καταλυτικής σημασίας παράγοντας για τα κέρδη που αποκόμισαν επί του εδάφους οι Τουρκο-Αζέροι.

Οι εξελίξεις αυτές θα έπρεπε ήδη να είχαν θορυβήσει την Ελλάδα αλλά και την Κύπρου αφού στο κατεχόμενο Λευκόνοικο ήδη υπάρχουν σταθμευμένα drones Bayraktar με τα σχέδια για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από Δευτέρα θα απογειώνονται τα τουρκικά drones στον κατεχόμενο Λευκόνοικο Επιπλέoν, κατά καιρούς «σµήνοι» από µικρά και φθηνά µη επανδρωµένα αεροσκάφη «made in Turkey» «εισβάλλουν» στο Αιγαίο, µε την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να εξαναγκάζεται σε απογείωση F-16 µε διόλου ευκαταφρόνητο κόστος συντήρησης και δυσβάστακτο κόστος σε καύσιµα, για να τα αναχαιτίσει.

Από την αρχή των εχθροπραξιών το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δημοσίευε καθημερινά βίντεο με τα χτυπήματα από drones ενάντια στον Αμυντικό Στρατό του Αρτσάχ σε μια προσπάθεια να κάμψουν το ηθικό των Αρμενίων.



Η συνεργασία Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν είναι κρίσιμη για διάφορους λόγους.

Αρχικά από γεωπολιτική άποψη, σηματοδοτεί μια νέα εποχή στο παράδειγμα "Two States & One Nation" (İki Devlet & Bir Millet), το οποίο δημιούργησε την ιδεολογική βάση για στενότερους διμερείς δεσμούς.

Από άποψη οικονομική, το Bayraktar TB-2 της Baykar εξασφαλίζει σταθερή θέση στην αγορά όπλων του Αζερμπαϊτζάν, στην οποία, μέχρι σήμερα,  κυριαρχούσε  το Ισραήλ.

Η «νίκη» αυτή των Αζέρων κατά των Αρμενίων στο Αρτσάχ δεν θα είχε μάλλον ποτέ επιτευχθεί  αν η Τουρκία δεν της παρείχε τα τουρκικά drones.

 

Οι  δολοφονίες Αρμενίων στρατιωτών από drones και η δημοσιοποίηση τους από τους Αζέρους προκάλεσε κύμα οργής διεθνώς με αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις σε εταιρείες που παράγουν ανταλλακτικά για να διακόψουν την συνεργασία με την Τουρκία.

Πριν από μερικές μέρες μάλιστα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι παραδέχτηκε  ότι τα drone Bayraktar που κατασκευάζονται από την εταιρεία του γαμπρού του Ερντογάν αντιμετωπίζουν κυρώσεις και εμπάργκο σε κρίσιμα στοιχεία, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα ξεπεράσουν τους όποιους περιορισμούς.



Ανησυχία Ρωσίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Υπουργείο  Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι φιλοτουρκικές δυνάμεις στην Συρία προετοιμάζονται για νέο κύμα επιθέσεων με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στο ίδιο πλαίσιο το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti είχε επικαλεστεί πληροφορίες για προμήθεια της συριακής αντιπολίτευσης με αρκετά δολοφονικά καμικάζι  drone Kargu και ένα Bayraktar το οποίο αποκαλείται και ‘’εξολοθρευτής’’ των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας.

Υπάρχουν μάλιστα φόβοι ότι, αν η Τουρκία προμηθεύσει όντως drones σε Σύρους αντάρτες της αντιπολίτευσης , τότε οι τελευταίοι μπορούν  να επιφέρουν και χτύπημα εναντίων της ρωσικής βάσης Κhmeimim.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα τουρκικές πηγές, τα αεροσκάφη MAM-L, που αναπτύχθηκαν από την τουρκική αμυντική εταιρεία Roketsan, είναι εξαιρετικά εξελιγμένα και θανατηφόρα μηχανήματα με εντυπωσιακό ρεκόρ καταστροφής 100 τανκς T-72 σε ολόκληρη την επιχειρησιακή τους ιστορία.

Το Τουρκικό MAM-L και το Bayraktar TB2 προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ρωσικά τανκ, τεθωρακισμένα οχήματα, πεζικό  και πυροβολικό  και συστήματα αεροπορικής άμυνας στον πόλεμο της Συρίας.

Στο Nagorno-Karabakh, τα τουρκικά αεροσκάφη MAM-L και Bayraktar TB2 έχουν συντρίψει αποτελεσματικά τα αρμενικά άρματα μάχης και τα αδύναμα συστήματα αεράμυνας.

Τον Μάρτιο του 2020, τα τουρκικά drone ANKA-S και Bayraktar TB-2 αποδείχτηκαν κομβικής σημασίας στη Λιβύη αλλά ειδικά στο Ιντλίμπ της Συρίας, επιτρέποντας στις δυνάμεις της Συριακής Αντιπολίτευσης να ανακτήσουν αρκετές στρατηγικές τοποθεσίες.

Τουρκικά drones επιτέθηκαν άγρια στην ελεγχόμενη περιοχή της Δαμασκού, στοχεύοντας πολλά στρατιωτικά αεροδρόμια κοντά στο Χαλέπι και τη Χάμα. Κατασκευασμένο από την Baykar Makina για τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, τα TB2 είναι τακτικά μη επανδρωμένα εναέριων οχημάτων μεγάλου βεληνεκούς (UAV) μεσαίου υψομέτρου.

Μπορούν να εκτελέσουν αποστολές αναγνώρισης και παρακολούθησης μικρής εμβέλειας και να φέρουν ωφέλιμο φορτίο άνω των 55 κιλών.

Έχουν εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και μπορούν να πετάξουν σε ύψος 22.500 πόδια.

Με μέγιστη ταχύτητα 70 χιλιόμετρα και αντοχή 20 ώρες, μπορούν να αποδειχθεί θανατηφόρα στο θέατρο πολέμου.

Επιπλέον, δεδομένης της χωρητικότητας του ωφέλιμου φορτίου, μπορεί κανείς να φανταστεί τι άλλο μπορούν να εκτοξεύσουν εκτός από μικρά όπλα και βόμβες.



Μεταφορικά drones

Ο τουρκικός στρατός σκοπεύει επίσης να χρησιμοποιήσει φορτηγά αεροσκάφη για να εκτελέσει τις υλικοτεχνικές του επιχειρήσεις, μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας ενσωμάτωσης μη επανδρωμένων συστημάτων στο οπλοστάσιό του.

Η Turkish Aerospace Industries ανέπτυξε τα φορτηγά αεροσκάφη, τα οποία αναμένεται να υποστηρίξουν μονάδες σε ζώνες μάχης εντός και εκτός της Τουρκίας, όπως το βόρειο Ιράκ και η βόρεια Συρία.

«Το έργο UAV Vertical Landing and Take-off Cargo UAV θα καλύψει γρήγορα και με ασφάλεια την υλικοτεχνική υποστήριξη των αναγκών των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων σε ορεινό έδαφος», δήλωσε η TAI σε δήλωση της 7ης Νοεμβρίου.

Εντωμεταξύ η τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας National War Technologies Defense Systems Inc. με έδρα την Αττάλεια , η οποία παράγει συστήματα κατά των drone για τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπιση των διαφόρων απειλών από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), εξήγαγε τα τοπικά της συστήματα στο Κατάρ και την Αλβανία.

sigmalive.com