GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Χένρι Κίσιντζερ: ''ΗΠΑ-Κίνα να συνεννοηθούν αλλιώς πόλεμος''

Σύμφωνα με τον κορυφαίο διεθνολόγο-αναλυτή το κλίμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θυμίζει εκείνο που επικρατούσε πριν τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο...




Σύμφωνα με τον κορυφαίο διεθνολόγο-αναλυτή το κλίμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θυμίζει εκείνο που επικρατούσε πριν τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο Οπρώην Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ (κυβερνήσεις Νίξον και Φορντ) και διακεκριμένος διπλωμάτης Χένρι Κίσιντζερ, προτείνει μία ''detente'' στις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον πριν να είναι πολύ αργά και οδηγηθεί ο κόσμος σε έναν μεγάλο πόλεμο που φυσικά λόγω των συμμαχιών των 2 χωρών, της δομής του διεθνούς συστήματος και της αλληλεξάρτησης των παγκόσμιων δρώντων θα πάρει διαστάσεις Γ' Παγκοσμίου πολέμου. 

Ζητά άμεση δράση από τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν υπέρ της αναθέρμανσης των σχέσεων με την Κίνα ώστε να μην επιστρέψει ο κόσμος στις συνθήκες πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αν δεν υπάρχει κάποια βάση συνεργασίας, ο κόσμος θα διολισθήσει σε μια καταστροφή ανάλογη με εκείνη του Α’ Παγκοσμίου,» δήλωσε ο κ. Κίσιντζερ κατά την εναρκτήρια σύνοδο του Φόρουμ Νέας Οικονομίας του Bloomberg.

Ο βετεράνος πολιτικός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις σχέσεις μεταξύ της Αμερικής και της Κίνας βάσει της διπλωματικής τους αντιπαράθεσης, και πρόσθεσε ότι οι σημερινές στρατιωτικές τεχνολογίες καθιστούν μια τέτοια κρίση ακόμη δυσκολότερη να ελεγχθεί από ότι παλαιότερα.

«Ο κίνδυνος είναι ότι θα επέλθει κάποια κρίση η οποία θα περάσει από τη ρητορική στην πραγματική στρατιωτική σύγκρουση,» είπε ο 97χρονος διπλωμάτης, που προετοίμασε το 1972 την ιστορική επίσκεψη του προέδρου Νίξον στην Κίνα.