GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Το «καλό κλίμα» μεταξύ θύτη και θύματος

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3/11/2020, η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον νέο «ηγέτη» το...



Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3/11/2020, η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον νέο «ηγέτη» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων σε «φιλικό» κλίμα, με την πενταμερή άτυπη διάσκεψη να σκιαγραφεί την πρώτη τους συνάντηση, αλλά και να αποτελεί επιθυμία και των δυο υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται ότι η άτυπη συνάντηση υπήρξε μία ευκαιρία αλληλογνωριμίας μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Τατάρ, έτσι ώστε να υπάρξει η πρώτη ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων.

Επιπλέον, σημειώνεται πως «οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύγκλησης μια άτυπης πενταμερούς συνάντησης».

Ο κ. Τατάρ όπως ανέφερε και σε προηγούμενες δηλώσεις του, στο τραπέζι των συνομιλίων θα πρέπει να κατατεθούν και άλλες πιθανές λύσεις πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, καθώς ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν είναι υποστηρικτής της.

Σίγουρα, η προ λίγων ημέρων συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, δεν άφησε τις προθέσεις και τις πεποιθήσεις του κ. Τατάρ αγνές και ανεπηρέαστες, αφού είναι γνωστή η άψογη συνεργασία των δυο πλευρών, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμούσε όσο τίποτε άλλο την εκλογή του κ. Τατάρ, όπως δηλώνει επανειλημμένα.

Επιπρόσθετα, ο ψευδοηγέτης έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών το θέμα τις εξόρυξης των υδρογονανθράκων, ενώ ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας το ζήτημα της διάνοιξης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση και επιθυμία για λύση του Κυπριακού προβλήματος υπό το καθεστώς απειλών και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Για το θέμα της Αμμοχώστου, ανέφερε πολύ σύντομα και περιεκτικά, πως όσα έπρεπε να ειπωθούν ειπώθηκαν, χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες για αυτό το φλέγον ζήτημα.

Παρά το «θετικό κλίμα» της πρώτης συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του ψευδοηγέτη, η τουρκική κυβέρνηση λίγες ώρες αργότερα εξέδωσε νέα Navtex, αυτή τη φορά για το ερευνητικό σκάφος «Barbaros».

Η πολυήμερη και παράνομη αυτή Navtex δεσμεύει παράνομα περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ για πολύ καιρό, αφού θα πραγματοποιούνται έρευνες μέχρι και τις 16 Φεβρουάριου του 2021.

Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας χαρακτηρίζεται ως άκρως προκλητική, την ίδια ώρα που αναφέρει ότι υπάρχει επιθυμία για επανέναρξη των συνομιλίων. Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά η Τουρκία μας φανερώνει τις πραγματικές της προθέσεις και βλέψεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται παθητικά από την Κύπρο και την Ε.Ε. Πρέπει να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα που θα εμποδίσουν το καθεστώς Ερντογάν να υλοποιήσει τις όποιες φαντασιώσεις έχει, καθώς και τη δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κλείνοντας, ο πραγματικός εχθρός της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο υπαίτιος της τουρκικής εισβολής και των ζητημάτων που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία εδώ και 46 χρόνια, δεν είναι κανείς άλλος εκτός από την Τουρκία.

Ακόμα, οι συζητήσεις με την κατοχική κυβέρνηση μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους, αφού με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζεται ουσιαστικά το παράνομο κράτος που εδρεύει στα σκλαβωμένα μας εδάφη, ενώ ταυτόχρονα το Κυπριακό παρουσιάζεται ως πρόβλημα δύο κοινοτήτων, δυσχεραίνοντας έτσι τη θέση της πατρίδας μας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να μην υποκύψει σε καμία απειλή τόσο από την ίδια την Τουρκία, όσο και από το υποχείριό της, που παράνομα εδράζεται στα εδάφη των Ελλήνων της Κύπρου από εκείνο τον μαύρο Ιούλη του 1974.

Οι τοποθετήσεις περί σύγκλησης πενταμερούς αποτελούν εκπλήρωση των πάγιων θέσεων της κατοχικής Τουρκίας, που επιθυμεί την πλήρη τουρκοποίηση του νησιού μας.

Στην πενταμερή δεν θα εκπροσωπείται η ΚΔ, αλλά η Ε/κ πλευρά, όπως ανέφερε το περιεχόμενο της πρόσκλησης της τελευταίας πενταμερούς.

Οι Έλληνες της Κύπρου δεν αποδέχονται καμία λύση πέραν της Απελευθέρωσης των ιερών χωμάτων τους

Ούτε ΔΔΟ, ούτε ΔΔΟ με σωστό περιεχόμενο, ούτε χαλαρές ομοσπονδίες, αλλά ούτε και διχοτόμηση.

Το πρόβλημά μας δεν βρίσκεται στο περιεχόμενο, αλλά στη βάση των «δικοινοτικών συνομιλιών».

Η λύση είναι μία και είναι η πραγματική ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ όλου του πλάτους και μήκους του κατεχόμενού μας νησιού.

Γραφείο Τύπου