GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Έντονη ενόχληση εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την επίσκεψη Πομπέο στο Οικ. Πατριαρχείο

Έντονη ενόχληση εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το σκοπό που επισκέπτεται ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο...




Έντονη ενόχληση εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το σκοπό που επισκέπτεται ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, την Τουρκία και δη το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αναρωτιέται γιατί κρίνει απαραίτητο ο απερχόμενος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών να επισκεφτεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να συζητήσει μαζί του θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, την ώρα που οι ΗΠΑ πρωτοστατούν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη μουσουλμάνων.

Ο Χαμί Ακσόι συστήνει στις ΗΠΑ να κοιτάξουν στον καθρέφτη και να επικεντρωθούν καλύτερα στα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ χθες δηλώθηκε ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε χώρες της περιοχής θα συναντηθεί και με τον Ρωμιό Πατριάρχη της Ορθοδοξίας (σ.σ. Οικουμενικό Πατριάρχη) και ανέφερε πως θα συζητήσει τα θρησκευτικά ζητήματα στην περιοχή και στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας τη σθεναρή στάση των ΗΠΑ στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο.. 

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα οι επισκέπτες αρχηγοί κρατών να συναντώνται με τους εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων στις χώρες που επισκέπτονται.

Μέχρι σήμερα οι ξένοι που επισκέπτονταν την Τουρκία πάντοτε είχαν συναντήσεις, όπως το ζητούσαν με τους εκπροσώπους διαφόρων κοινοτήτων στην Τουρκία.

Επίσης, είναι γνωστή η πρόοδος στην Τουρκία στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών, ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια.

Ενώ σε πολλά μέρη του κόσμου οι θρησκευτικές μειονότητες, ειδικά οι μουσουλμάνοι είναι αναγκασμένοι να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα υπό δυσμενείς συνθήκες και υπό απειλές, οι μη μουσουλμάνοι πολίτες μας μπορούν να εκτελέσουν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στη χώρα μας και μάλιστα προστατεύεται η ελευθερία της λατρείας των πολιτών μας από διαφορετικές θρησκείες. Επομένως οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με την επίσκεψη στη χώρα μας είναι άτοπες.

Θα ήταν πιο σωστό για τις ΗΠΑ να κοιτάξουν στον καθρέφτη και να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους στη χώρα τους.

Η αντίδρασή μας έχει εκφραστεί προς τις ΗΠΑ και υποδείχθηκε μάλιστα να επικεντρωθούν κυρίως στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

sigmalive