GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πολωνός Πρωθυπουργός: «Η ΕΕ είναι ακριβώς όπως οι κομμουνιστές»

Η Πολωνία εντείνει την διαμάχη με τις Βρυξέλλες, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας συνέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρώην κομμουνιστικ...




Η Πολωνία εντείνει την διαμάχη με τις Βρυξέλλες, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας συνέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρώην κομμουνιστική δικτατορία, μερικές μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής με συναδέλφους ηγέτες.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκ είπε στους πολωνούς βουλευτές ότι η ΕΕ διευθύνεται από μια «eurocrat» ολιγαρχία προς το συμφέρον κρατών όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, το Sejm, το κοινοβούλιο της Πολωνίας, ψήφισε να υποστηρίξει το βέτο του κ. Μοραβιέτσκ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων 2021-27, για τη ρήτρα «κράτος δικαίου».

Σε συζήτηση την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές ότι επιτρέποντας στις Βρυξέλλες να κρίνουν την Πολωνία θα ανοίξουν τις πύλες για «αυθαίρετες αποφάσεις» και θα υπονομεύσουν το «θεμέλιο του δικαίου και της ασφάλειας δικαίου» της ΕΕ.

«Η παραβίαση του νόμου έχει γίνει προπαγάνδα στην ΕΕ», δήλωσε ο 52χρονος Μοραβιέτσκ i.

«Συγκρίνει την προσέγγιση του μπλοκ με την αυταρχική διακυβέρνηση που η Πολωνία είχε βιώσει κατά τις δεκαετίες της υπό τον κομμουνιστικό ζυγό», αναφέρουν οι Τimes.

Είπε ότι η Πολωνία δεν θα συμφωνούσε να «επιπλήσσεται σαν παιδί». Πρόσθεσε: «Χωρίς αυτήν την αρχή της ασφάλειας δικαίου, η ΕΕ είναι ένας μηχανισμός λήψης αυθαίρετων αποφάσεων από τους ευρωκράτες, και εκ των πραγμάτων από την ευρωπαϊκή ολιγαρχία, μερικές φορές από μερικές ισχυρότερες χώρες για να κυριαρχήσουν στις πιο αδύναμες.

Και δεν συμφωνούμε σε αυτό.»
Ένα άρθρο στην φιλοευρωπαϊκή εφημερίδα Gazeta Wyborcza περιέγραψε την ομιλία ως «την πρώτη ομιλία του Polexit του Morawiecki», αναφερόμενη στην ιδέα της Πολωνίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Αντίθετα, η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα wPolityce επαίνεσε την στάση του κ. Morawiecki ενάντια στο «νέο Μόναχο», μια αναφορά στην συμφωνία του 1938 που επιχειρούσε να κατευνάσει τον Χίτλερ.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία αντιτίθενται σε έναν νέο μηχανισμό «κράτους δικαίου» που θα επέτρεπε στην ΕΕ να διακόψει τη χρηματοδότηση σε χώρες που θεωρεί ότι υπονομεύουν την δικαστική ανεξαρτησία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια κατηγορία που έχει επιβληθεί εναντίον των λαϊκιστικών κυβερνήσεων και των δύο χωρών.

«Το κατεστημένο στη Γερμανία και τις Βρυξέλλες προσπαθεί να πραγματοποιήσει μια επανάσταση και να δημιουργήσει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό κράτος που θα εδρεύει στις Βρυξέλλες ή ίσως στη Γερμανία», δήλωσε ο Zbigniew Ziobro, ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης και μέλος του ακροδεξιού κόμματος της Ενωμένης Πολωνίας.

Μια μεγάλη αντιπαράθεση αποφεύχθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης την περασμένη βδομάδα, αφού ο Σαρλς Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε όλους τους ηγέτες της Ευρώπης «να διασφαλίσουν ότι η συζήτηση θα είναι υπό έλεγχο».

Η συζήτηση διήρκεσε μόνο 16 λεπτά με σύντομα σημεία από τον κ. Μισιέλ και την Άγκελα Μέρκελ.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία εμποδίζουν την ψήφιση ενός ταμείου αποκατάστασης πανδημίας της ΕΕ ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο απαιτείται επειγόντως σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα επανέλθουν στο θέμα, σε συνάντηση σε τρεις εβδομάδες.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία λαμβάνουν περίπου το 5% του ΑΕΠ τους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων δικαιούχων της επταετούς συμφωνίας.

Η πολωνική κυβέρνηση ήδη δέχεται πυρά για το μπλοκάρισμα του ταμείου ανάκτησης.