GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ήρθε η ώρα για νέα πορεία στο Κυπριακό

Χρίστος Χρίστου Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και η περιοδεία του Ερντογάν έφερε στο προσκήνιο δηλώσεις πολιτικών αξι...



Χρίστος Χρίστου

Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και η περιοδεία του Ερντογάν έφερε στο προσκήνιο δηλώσεις πολιτικών αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση μάλιστα μίας Πενταμερούς Διάσκεψης.

Μία τέτοιου είδους διάσκεψη πρόκειται για μία ακόμη φορά να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα και να την εξισώσει με το παράνομο κατοχικό καθεστώς.

Οι κινήσεις των Τούρκων δεν αποτέλεσαν καμία απολύτως έκπληξη για το ΕΛΑΜ.

Από τη Πενταμερή Διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά (ήμασταν το μοναδικό κόμμα που αρνήθηκε να αποτελέσει συνοδοιπόρο του ΠτΔ) και το άνοιγμα του Οδοφράγματος της Δερύνειας, η Παράταξή μας είχε προειδοποιήσει για τα μικρά και σταθερά βήματα της Τουρκίας στη σκακιέρα του Κυπριακού.
Πολιτική δεν είναι να είσαι ακόλουθος των εξελίξεων.
Αυτό είναι καθήκον ενός Ιστορικού.
Για τον πολιτικό σημασία έχει να προλαβαίνει τις εξελίξεις και να τις καθορίζει με τις πράξεις του.

Η Κυπριακή Δημοκρατία όμως μέχρι σήμερα είχε την ατυχία να καθίσταται από την πολιτική της ηγεσία ακόλουθη των εξελίξεων, παρά το γεγονός ότι είχε την τύχη να γνωρίζει εκ των προτέρων την τουρκική πολιτική.

Ως ΕΛΑΜ δεν μας αρέσει να ανήκουμε σε οποιοδήποτε στρατόπεδο ονομάζεται απορριπτικό.
Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση αλλά να παράξουμε πολιτική γραμμή και να πετύχουμε το καλύτερο για τον τόπο μας.

Στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο εξέφρασα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διαφωνία μου για την επιχειρούμενη προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών πάνω στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Θεωρώ ότι πλέον έχουμε ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο και η Τουρκία διεκδικεί όχι μόνο την Μόρφου και την Αμμόχωστο, αλλά τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.

Έχοντας αυτά κατά νου επανέλαβα τη θέση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου για έναρξη συνομιλιών στη βάση του Ενιαίου Κράτους.

Η λύση αυτή έχει κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο από την Παράταξη μας από το 2016 και υιοθετήθηκε σε αρκετές δημοσκοπήσεις από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μία Κυπριακή Δημοκρατία την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, αφού αποτελεί το μοναδικό όπλο νομιμοποίησης του Ελληνισμού της Κύπρου διεθνώς.

Οποιαδήποτε προσπάθεια κατάλυσής και αντικατάστασής της με ένα νέο δυσλειτουργικό κράτος, το μόνο που θα επιφέρει είναι τη νομιμοποίηση της εισβολής, της κατοχής και όλων των εγκλημάτων που διέπραξε η Τουρκία στο νησί.

Αυτό θα αποτελεί θείο δώρο για την κατοχική δύναμη και θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο των σχεδιασμών τους.

Η επίτευξη αυτής της λύσης εξυπακούει την επίτευξη κάποιων συγκεκριμένων βημάτων, όπως είναι η επιβολή κόστους στην Τουρκία δυσανάλογου από το όφελος που εισπράττει από την παρουσία της στην Κύπρου και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, την κατάργηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής, την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιβολή εμπάργκου όπλων.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ανάγκη για εξεύρεση συμμαχιών με χώρες με τις οποίες μπορεί να υπάρξει σύγκλιση γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, μπορούν να μεταβάλουν την ισορροπία ισχύος στην περιοχή και να επιτρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να διαπραγματεύεται από διαφορετική θέση.

Για όσους όλα αυτά ακούγονται εκτός πραγματικότητας να θυμίσω τις Τριμερείς συνεργασίες που σύναψε η Κυπριακή Δημοκρατία με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα, τις στρατιωτικές σχέσεις με τη Γαλλία και τις προσπάθειες για άρση του εμπάργκου όπλων των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η επίτευξη των πιο πάνω βημάτων όμως επαφίεται στην πολιτική βούληση της ηγεσίας του τόπου μας.
Ο εναλλακτικός δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται μπροστά μας και είναι σε πλήρη αντιδιαστολή από την πρόταση της – σταθερά – επεκτατικής Τουρκίας.

Το ΕΛΑΜ θα συνεχίσει να καταθέτει τις δικές του προτάσεις, πάντα στη βάση του καλού για τον τόπο μας. Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Ένα ενδυναμωμένο ΕΛΑΜ στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές σημαίνει μία ισχυρή αντιομοσπονδιακή φωνή μέσα στα θεσμικά όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

*Πρόεδρος ΕΛΑΜ / Βουλευτής Λευκωσίας