GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ιράν: Μεραρχία τεθωρακισμένων στα σύνορα με Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν - Ρωσικοί S-400 στην Τεχεράνη

Οι Ιρανοί στηρίζουν Αρμενία διότι φοβούνται σχέδια επίθεσης σε ιρανικό έδαφος Νέες σοβαρότατες εξελίξεις έχουμε από την πλευρά των Ιρανώ...



Οι Ιρανοί στηρίζουν Αρμενία διότι φοβούνται σχέδια επίθεσης σε ιρανικό έδαφος Νέες σοβαρότατες εξελίξεις έχουμε από την πλευρά των Ιρανών αυτήν την φορά στον πόλεμο του Ναγκόρνο, αφού οι Ιρανοί μετακίνησαν ξημερώματα σήμερα μια ολόκληρη τεθωρακισμένη μεραρχία στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν,καθώς οι Ιρανοί αξιωματούχοι φοβούνται όντως εξάπλωση του πολέμου στο ιρανικό έδαφος. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 200 ιρανικά άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα, πύραυλοι εδάφους-εδάφους μετακινήθηκαν στα σύνορά με την περιοχή του Ναγκόρνο/Καραμπάχ.

Τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η Τεχεράνη αποφάσισε να αναλάβει δράση για να προστατεύσει τα σύνορά της στέλνοντας εσπευσμένα τεθωρακισμένα και άλλο εξοπλισμό μάχης στο Βορρά της χώρας.

Στρατιωτικοί αναλυτές δηλώνουν ως ασυνήθιστο το να αποστέλλεται ένας τόσο μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης αποκλειστικά για τη φύλαξη των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν και υποθέτουν ότι πολλά από αυτά τα άρματα ίσως παραδοθούν στην Αρμενία, εάν το ζητήσει η κυβέρνηση της Αρμενίας. 

Μέχρι στιγμής, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ακρίβεια των ειδήσεων που παρείχαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε, ωστόσο, ότι μετά την σύγκρουση στην περιοχή, η Τεχεράνη στήριξε εμπράκτως την αρμενική πλευρά, αποστέλλοντας 30 άρματα μάχης και 20 συστήματα πυροβολικού.
Η συνέχιση της υποστήριξης των Αρμενίων από την Τεχεράνη πιθανότατα να είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό σενάριο και για το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζουμε ότι το Ιράν προειδοποίησε επίσημα το Αζερμπαϊτζάν να μην προσπαθήσει να μεταφέρει τη σύγκρουση στο ιρανικό έδαφος, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια του Μπακού να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας θα βρει μια ισχυρότατη απάντηση από την Τεχεράνη.

Την περασμένη εβδομάδα, ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι το Ιράν κατέρριψε ελικόπτερο των Αζέρων επειδή αυτό φέρεται να είχε παραβιάσει τον ιρανικό εναέριο χώρο. Από την αρχή της σύγκρουσης, το Ιράν στέλνει σαφή μηνύματα ότι η χώρα θα παραμείνει ουδέτερη και δεν θα εμπλακεί σε εχθροπραξίες μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεδομένου ότι προμηθεύει εξοπλισμό στους Αρμένιους και είναι έτοιμο να παρέχει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα μάχης στο Ερεβάν , η ισορροπία δυνάμεων μπορεί να αλλάξει με την Τεχεράνη να ετοιμάζεται να παρέμβει έμμεσα, όπως κάνει και η Τουρκία, για παράδειγμα.

Η Μόσχα δεν φοβάται τις απειλές της Ουάσιγκτον και θα πουλήσει συστήματα S-400 στο Ιράν

Σύμφωνα με Ρώσο διπλωμάτη η Μόσχα αποφάσισε να πουλήσει κανονικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 στο Ιράν, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα του δεν υπολογίζει πλέον την Ουάσινγκτον στο θέμα αυτό. 
«Όπως γνωρίζετε, πύραυλοι S-300 παραδόθηκαν στο Ιράν.
Η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε και με την προμήθεια των πυραύλων S-400», δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Τεχεράνη Levan Jagaryan (αρμενικής καταγωγής) σε συνέντευξη με την ιρανική εφημερίδα Resalat.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Μόσχα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πιθανή πώληση ρωσικών όπλων στο Ιράν.

«Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις για την παράδοση πυραύλων S-400, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Επιπλέον, αυτή η παράδοση δεν υπόκειται στους περιορισμούς που επιβάλλονται με το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 20ής Ιουνίου 2015, ενώ μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει επίσημη έκκληση από τους εταίρους μας για το θέμα αυτό», πρόσθεσε ο Ρώσος πρέσβης.

Το εμπάργκο όπλων του Ιράν που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανάγκασε τη χώρα τα τελευταία χρόνια να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και κατασκευή τοπικών συστημάτων όπλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας.

Η Τεχεράνη έχει ήδη ενσωματώσει τα συστήματα αυτά στην αεράμυνα της χώρας, με τις ονομασίες Raad και το Mersad, τα οποία είναι στην πραγματικότητα πύραυλοι μεσαίας εμβέλειας.

Η Τεχεράνη διαθέτει επίσης πυραυλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας με τις ονομασίες Talash και Bavar 373, τα οποία όμως είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. 

Πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ρωσικής κατασκευής πύραυλοι S-300 καλύπτουν τον εναέριο χώρο πάνω από τις πόλεις Bandar Abbas, Bushir, Isfahan και Τεχεράνη, στις οποίες έχουν εγκατασταθεί οι πιο σημαντικές στρατιωτικές, πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Μια τέτοια κίνηση από ρωσικής πλευράς θα υλοποιηθεί ως αντίποινα για την παρουσία νατοϊκών δυνάμεων στα σύνορα της Ρωσίας, μεταβάλλοντας όμως την στρατιωτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, με άγνωστες πιθανότατα συνέπειες.

pentapostagma.gr