GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Διπλωματική ήττα για Ελλάδα: Τα γκρίζα σημεία των Συμπερασμάτων της Ε.Ε για Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ούτε καν αναφορά στην λέξη «κυρώσεις» απέναντι στην Τουρκία υπάρχει στο τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, γε...Ούτε καν αναφορά στην λέξη «κυρώσεις» απέναντι στην Τουρκία υπάρχει στο τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό για την ειλικρίνεια της αλληλεγγύης αλλά και των «θέσεων αρχών» που υποτίθεται πρεσβεύει η Ε.Ε απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος μέλος της.
Το προηγούμενο διάστημα η Λευκωσία έστελνε ηχηρό μήνυμα ότι θα επιδιώξει μέχρι τέλους παράλληλη επιβολή κυρώσεων κατά Λευκορωσίας και Τουρκίας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα έκανε χρήση του βέτο. 
Κατόπιν έντονων εξωτερικών πιέσεων ο ΠτΔ φαίνεται να υπαναχώρησε προειδοποιώντας από την περασμένη Τρίτη ότι οι «κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός». 

Μιλώντας στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο καθηγητής γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης είπε πως αυτό που υπάρχει μόνο είναι η «εργαλειοθήκη» επιλογών , ωσάν να πρόκειται για υδραυλικόυς και ηλεκτρολόγους.
O κ. Μάζης μίλησε επίσης για την ανακοίνωση από πλευράς Τουρκίας της πρωτοκόλλησης του τουρκολυβικού μνημονίο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στον ΟΗΕ αλλά και το κείμενο για μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων Ελλάδος – Τουρκίας που ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ.
Mεταξύ άλλων σχολίασε την δήλωση του ¨Ελληνα Πρωθυπουργού ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις της Ε.Ε

Από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης έκανε λόγο για στημένο παιχνίδι για το τελικό αποτέλεσμα των συμπερασμάτων.
Επεσήμανε παράλληλα πως με δική μας συμμετοχή δημιουργήθηκε ένα σκηνικό για να γλυτώσει την Τουρκία τις κυρώσεις.
Ο κ. Χαραλαμπίδης έκανε λόγο για ήττα της πολιτικής της Λευκωσίας αφού δεν

Τι αναφέρει το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων των 27 της ΕΕ για Τουρκία

Στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ είναι ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό, η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση.

Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και για την εξαγγελία ότι θα επαναλάβουν τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών. 
Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες πρέπει να τερματιστούν.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 και 789 ΣΑΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ.
Το ίδιο αναμένει και από την Τουρκία.

Η ΕΕ είναι πρόθυμη να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, αμέσως μετά την επανέναρξή τους, εκπρόσωπο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.  
Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχή συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016.
Προς τούτο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να καταρτίσει πρόταση για την αναζωογόνηση του θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας. 

Υπενθυμίζοντας και επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων τα προηγούμενα συμπεράσματά του για την Τουρκία του Οκτωβρίου 2019, σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη σύνοδό του τού Δεκεμβρίου.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη διοργάνωσή της.
Οι λεπτομέρειες, όπως η συμμετοχή, το πεδίο και το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η διάσκεψη θα μπορούσε να περιλαμβάνει ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, μεταξύ άλλων η θαλάσσια οριοθέτηση, η ασφάλεια, η ενέργεια, η μετανάστευση και η οικονομική συνεργασία.

Πάντως ένα από τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχολούν την Τουρκία είναι ασφαλώς εκείνο της τελωνειακής ένωσης.
Ακόμη και σε αυτό το σημείο οι αρχηγοί κρατών μελών της Ε.Ε, με αποδοχή προφανώς Αθήνας-Λευκωσίας, έχει συναινέσει ουσιαστικά στο εκσυγχρονισμό της τελειωτικής ένωσης υπό προϋποθέσεις

«Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχή συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016».
Ο Διεθνολόγος Γιώργος Κέντας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως την πρόνοια των Συμπερασμάτων που αφορά στην ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, την θετική ατζέντα και άλλες παράμετροι της διμερούς σχέσης ΕΕ-Τουρκίας (παρ. 19).
«Ίσως χωρίς να το έχει καταλάβει έχει προχωρήσει σε σοβαρή παραχώρηση ο Πρόεδρος: Μέχρι στιγμής, η όποια ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης απαιτούσε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κύπρου που αφορούν την άρση των αποκλεισμών που επέβαλε παράνομα και μονομερώς η Άγκυρα.
Αυτή είναι μια πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει εκφραστεί πολλές φορές.
Τώρα στο ζήτημα αυτό δημιουργείται μια ασάφεια.
Και η ασάφεια δεν ευνοεί την Κύπρο και τα συμφέροντά της.», είπε.

Ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα αλλά αδιευκρίνιστα ζητήματα που αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων είναι αυτό στην παράγραφο 21.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη διοργάνωσή της.
Οι λεπτομέρειες, όπως η συμμετοχή, το πεδίο και το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η διάσκεψη θα μπορούσε να περιλαμβάνει ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, μεταξύ άλλων η θαλάσσια οριοθέτηση, η ασφάλεια, η ενέργεια, η μετανάστευση και η οικονομική συνεργασία.».
Υπενθυμίζεται ότι η πολυμερής είναι ιδέα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου κ. Μισέλ.
Ο κ. Μπορέλ σε ανάρτησή του στο twitter o κ. Μπορέλ είπε πως έλαβε εξουσιοδότηση να σταματήσει να οργανώνει την «πολυμερή διάσκεψη»

Στα συμπεράσματα δεν ξεκαθαρίζει επ’ ακριβώς τα μέρη που πρέπει να συμμετάσχουν στην «πολυμερή διάσκεψη» δεδομένης της θέσης της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα δηλώνει πως συνομιλητής της «Ε/κ διοίκησης» , όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία είναι το ψευδοκράτος.
Η Λευκωσία ξεκαθάρισε προ ημερών πως «εφόσον γίνει μια τέτοια διάσκεψη η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα, όχι όμως το ψευδοκράτος και οι Τουρκοκύπριοι»

sigmalive