GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τα Αμερικανάκια δεσμεύονται να διατηρήσουν τη «στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ έναντι των άλλων χωρών της περιφέρειας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύθηκε γραπτώς χθες Πέμπτη να διατηρήσει τη «στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ έναντι των άλλων χωρών της περιφέρε...




Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύθηκε γραπτώς χθες Πέμπτη να διατηρήσει τη «στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ έναντι των άλλων χωρών της περιφέρειας, καθώς στο εβραϊκό κράτος εκφράζονται ανησυχίες για την ενδεχόμενη πώληση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προηγμένων αμερικανικών αεροσκαφών F-35. 

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ και ο ισραηλινός ομόλογός του Μπένι Γκαντς υπέγραψαν σχετικό έγγραφο έπειτα από συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, καταγράφουν οι επίσημες φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο.  
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας παρέμεινε πολύ διακριτικό για το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού. 

Όμως, ο κ. Γκαντς ανέφερε μέσω Twitter ότι η κοινή διακήρυξη αυτή «επιβεβαιώνει τη στρατηγική δέσμευση των ΗΠΑ στην ποιοτική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ τα χρόνια που θα έρθουν».

Σημείωσε σε δεύτερο tweet ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, όμως, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η αμερικανική δέσμευση θα διαρκέσει για τέσσερα χρόνια ή με άλλα λόγια ως το τέλος της υποθετικής δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

«Είναι σημαντικό για εμένα να επαναβεβαιώσω για ακόμη μια φορά την ειδική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Έσπερ. 

«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ποιοτική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ κατά τις πωλήσεις όπλων και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ, που διαρκεί πολύ καιρό, είναι εγγυημένη και απαρασάλευτη», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ εναντιώνεται εδώ και χρόνια στην πώληση μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων της Ιορδανίας και της Αιγύπτου — χωρών με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες ειρήνης — διότι θέλει να διατηρήσει την τεχνολογική υπεροχή του στο στρατιωτικό πεδίο.

Ο κ. Τραμπ διαβεβαίωσε πως δεν θα υπήρχε «κανένα πρόβλημα» όσον αφορά την πώληση μαχητικών F-35 στα ΗΑΕ, μετά την υπογραφή τον περασμένο μήνα των ιστορικών εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μια και των Εμιράτων και του Μπαχρέιν από την άλλη.

Φοβούμενοι ότι ακόμα και σε περίπτωση νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ θα μπορούσε να κλείσει συμφωνία με τα ΗΑΕ ως το τέλος της θητείας του, στα τέλη του Ιανουαρίου, δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές κατέθεσαν σχέδιο νόμου που ορίζει νέο πλαίσιο για τις πωλήσεις των F-35 στο εξωτερικό.

Το κείμενο προβλέπει ότι ο αμερικανός πρόεδρος, όποιος κι αν είναι, δεν θα μπορεί να συνάπτει συμφωνίες για την πώληση αεροσκαφών τελευταίας γενιάς παρά μόνο εάν «πιστοποιείται» από το Κογκρέσο πως «η αεροναυτική τεχνολογία των ΗΠΑ και η ασφάλεια του Ισραήλ προστατεύονται πλήρως».

Πηγή