GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εντός της ζώνης των 12 ν.μ.το Oruc Reis: Βρίσκεται στα 11,5 μίλια από τη νήσο Στρογγύλη και συνεχίζει

Εντός της ζώνης των 12 ν.μ. στην διακεκαυμένη περιοχή του συμπλέγματος της Μεγίστης κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, σ...



Εντός της ζώνης των 12 ν.μ. στην διακεκαυμένη περιοχή του συμπλέγματος της Μεγίστης κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνοδευμένο από τουλάχιστον 6 τουρκικά πολεμική σκάφη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του marinetraffic το σκάφος βρέθηκε κάτω από το όριο των 12ν.μ. από την νήσο Στρογγύλη και πιο συγκεκριμένα στα 11,6 ν.μ. (κατά προσέγγιση) και τα 13,6 από το Καστελόριζο, όπου και παραμένει προς το παρόν .
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία καταπάτησε και το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12ν.μ.


Η Τουρκία έτσι, όχι μόνο αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα (αυτό βέβαια έχει γίνει προ πολλού) αλλά τώρα πλέον και αυτά τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα.

Βέβαια κατά τον υπουργό Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτη, δεν υπάρχει λόγος... πανικού, καθώς  υπάρχει χρόνος ακόμη και αυτό  διότι  οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας ξεκινούν ακόμη πιο πίσω στα 6 ν.μ. Ακόμη όμως δεν ξέρουμε που τελειώνουν.

Μόλις εχθές πληροφορίες έλεγαν ότι η Γερμανία είχε διαμηνύσει στην Τουρκία, να μείνει εκτός περιοχής Καστελορίζου, με αντάλλαγμα την μη επιβολή κυρώσεων εν όψει νέας γερμανικής πρωτοβουλίας διαμεσολάβησης.

Προφανώς οι Τούρκοι ανταποκρίθηκαν αμέσως στο γερμανικό αίτημα.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6 μιλίων +1 μετρο από το Καστελλόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων καθώς η κυβέρνησης δήλωσε ότι τα 6ν.μ. είναι τα ΕΧΥ!



pronews.gr