GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Foreign Policy: Το Πεκίνο διασώζει την οικονομία του Ερντογάν

Τους λόγους των αναπτυσσόμενων δεσμών Κίνας Τουρκίας σε οικονομικό, ενεργειακό και πολιτικό επίπεδο αναλύει σε ένα  αποκαλυπτικό...Τους λόγους των αναπτυσσόμενων δεσμών Κίνας Τουρκίας σε οικονομικό, ενεργειακό και πολιτικό επίπεδο αναλύει σε ένα  αποκαλυπτικό άρθρο το Foreign Policy , τονίζοντας πως με λίγους φίλους να της έχουν απομείνει στη Δύση, η Άγκυρα και ο Ερντογάν βασίζεται στο Πεκίνο για βοήθεια-σωτηρία.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου που υπογράφουν οι Ayca Alemdaroglu και Sultan Tepe :

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνήθιζε να στέλνει κύματα σοκ στο Πεκίνο με την ειλικρινή υποστήριξή του στην μειονότητα των Ουιγούρων της Κίνας, μια κυρίως τουρκόφωνη μουσουλμανική ομάδα στο Σιντζιάνγκ που υπόκειται σε τρομερές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.
«Τα περιστατικά στην Κίνα είναι απλά μια γενοκτονία», δήλωσε ο Ερντογάν το 2009, όταν ήταν πρωθυπουργός.
Αυτά δεν ήταν λόγια κενού περιεχομένου: η Τουρκία υπήρξε ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Ουιγούρους για να διαφύγουν από τις διώξεις που του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που τότε ανέλαβε τον έλεγχο της Σινγιάνγκ το 1949 και φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της διασποράς των Ουιγούρων στον κόσμο.

Στη συνέχεια ήρθε ένας ξαφνικός, απροσδόκητος διακόπτης.
Το 2016, η Τουρκία συνέλαβε τον Abdulkadir Yapcan, έναν εξέχον πολιτικό ακτιβιστή των Ουιγούρων που ζει στη χώρα από το 2001 και ξεκίνησε την έκδοσή του.
Το 2017, η Τουρκία και η Κίνα υπέγραψαν μια συμφωνία που επιτρέπει την έκδοση ακόμη και αν το υποτιθέμενο αδίκημα είναι παράνομο μόνο σε μία από τις δύο χώρες.
Από τις αρχές του 2019, η Τουρκία συνέλαβε εκατοντάδες Ουιγούρους και τους έστειλε σε κέντρα απέλασης.
Και τα σχόλια του Ερντογάν έχουν αμβλύνει, όπως και κάθε κάλυψη που σχετίζεται με τους Ουιγούρους σε εφημερίδες που ελέγχονται από τον Ερντογάν και τους υποστηρικτές του.


(Γελιογραφία από ξένα ΜΜΕ για την στάση του Ερντογάν απέναντι σους Ουιγούρους)

Η αξιοσημείωτη στροφή του Ερντογάν έχει μια απλή εξήγηση: το καθεστώς του και η οικονομία της Τουρκίας βρίσκονται σε κρίση.
Με λίγους άλλους φίλους, η Άγκυρα βασίζεται στο Πεκίνο για να επιδιορθώσει τα πράγματα και αυτό απαιτεί την τήρηση των σημείων συζήτησης του Πεκίνου.
Τα προβλήματα του Ερντογάν αυξάνονται: η οικονομία της Τουρκίας έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορωνoϊού, η οποία έχει καταστρέψει τον κύριο οικονομικό της τομέα, τον τουρισμό.
Καθώς ο Ερντογάν σφίγγει τον έλεγχο του στην κεντρική τράπεζα και στα δικαστήρια, τα συναλλαγματικά αποθέματα συρρικνώνονται, το εμπορικό έλλειμμα αυξάνεται και η τουρκική λίρα βυθίζεται.
Eνώ κάποτε μπορούσε να θεωρηθεί ως πρότυπο δημοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή, η Τουρκία είναι πλέον σήμερα μια αυταρχική χώρα.
Σχετικά με τον Δείκτη Φιλελεύθερης Δημοκρατίας που καταρτίστηκε από το Ινστιτούτο V-Dem του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ (Σουηδία), η Τουρκία κατατάσσεται πλέον μεταξύ των 20 τελευταίων, πιο κοντά στην Κίνα από τις ανεπτυγμένες χώρες στις οποίες φιλοδοξούσε κάποτε.
Δυτικές εταιρείες και επενδυτές, που κάποτε προσελκύονταν από την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία και τον πληθυσμό της Τουρκίας, απομακρύνονται.

Η όρεξη της Κίνας για επέκταση στη Δυτική Ασία και την Ευρώπη προσφέρει στον Ερντογάν σωτηρία.
Η συνεργασία έχει επεκταθεί εκθετικά: Από το 2016, οι δύο χώρες έχουν υπογράψει 10 διμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της πυρηνικής ενέργειας.
Η Κίνα είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος εισαγωγών της Τουρκίας μετά τη Ρωσία.
Η Κίνα έχει επενδύσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία μεταξύ του 2016 και του 2019 και σκοπεύει να το διπλασιάσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. 
Τα μετρητά από την Κίνα έχουν γίνει κρίσιμα για το καθεστώς του Ερντογάν και ενίσχυσε το χέρι του προέδρου σε κρίσιμες στιγμές.
Όταν η αξία της λίρας μειώθηκε περισσότερο από 40 τοις εκατό το 2018, η κρατική Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας παρείχε στην τουρκική κυβέρνηση δάνεια 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τρέχοντα έργα ενέργειας και μεταφορών.
Τον Ιούνιο του 2019, μετά τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης που έδειχναν καταρρέουσα υποστήριξη για τον Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μετέφερε 1 δισεκατομμύριο δολάρια - τη μεγαλύτερη εισροή μετρητών στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών που ανανεώθηκε για τελευταία φορά το 2012.
Όταν η δημοτικότητα του Ερντογάν είχε φέτος μειωθεί εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού και της σοβαρής έλλειψης ρευστότητας, η Κίνα έσπευσε προς διάσωση τον Ιούνιο.
Το Πεκίνο επιτρέπει τώρα στις τουρκικές εταιρείες να χρησιμοποιούν το κινεζικό γιουάν για την πραγματοποίηση πληρωμών στο εμπόριο, επιτρέποντάς τους ευκολότερη πρόσβαση στην κινεζική ρευστότητα - ένα ακόμη βήμα προς την οικονομική συνεργασία.

Η Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI) προσφέρει στην Τουρκία μια πηγή φρέσκων μετρητών - και στο Πεκίνο μια στρατηγική βάση για τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την κατασκευή υποδομών, η Τουρκία ολοκλήρωσε έναν σιδηρόδρομο από το Kars στην ανατολική Τουρκία μέσω της Τιφλίδας, της Γεωργίας, προς το Μπακού, το Αζερμπαϊτζάν, στην Κασπία Θάλασσα, από όπου συνδέεται με δίκτυα μεταφορών προς την Κίνα.
Το 2015, μια κινεζική κοινοπραξία αγόρασε το 65 τοις εκατό του τρίτου μεγαλύτερου τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων της Τουρκίας, Kumport, στην Κωνσταντινούπολη, αποκτώντας κεντρική θέση στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων.
Οι Κινέζοι επενδυτές βοήθησαν επίσης να σώσουν τα μεγάλα μεγάλα έργα του Ερντογάν.
Τον Ιανουάριο του 2020, μια κινεζική κοινοπραξία αγόρασε το 51% της γέφυρας Yavuz Sultan Selim που συνδέει την Ευρώπη και την Ασία μέσω του Βοσπόρου μετά την αποτυχία των προβολής εσόδων και την επιθυμία της ιταλικής-τουρκικής κοινοπραξίας που ελέγχει τη γέφυρα.

Τα έργα BRI βοηθούν στην υποστήριξη του Ερντογάν με άλλους τρόπους.
Ενισχύουν τη στρατηγική της Τουρκίας για να προβάλει τον εαυτό της ως διάδρομο μεταφορών και έχουν ενισχύσει την πολιτική του Ερντογάν προωθώντας τον ως κάποιον που μπορεί να αναπτύξει υποδομές, να προσελκύσει κεφάλαια και να αναλάβει έργα μεγάλης κλίμακας. Και τα μετρητά συνεχίζουν: Φέτος, η Export and Credit Insurance Corp. της Κίνας δεσμεύτηκε έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ταμείο Πλούτου της Τουρκίας, που θα χρησιμοποιηθούν για έργα BRI.
Η περιορισμένη διαφάνεια και λογοδοσία του ταμείου δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με το πού πηγαίνουν τα χρήματα και την ικανότητα της Τουρκίας να αποπληρώσει.

Η Ενέργεια, ένας άλλος τομέας του οποίου η ανάπτυξη ήταν το κλειδί για την εξουσία του Ερντογάν, έχει δει ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις κάτω από την ομπρέλα του BRI.
Η Κίνα παρέχει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του σταθμού παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα Hunutlu στη Μεσόγειο Θάλασσα, που προβλέπεται να παράγει το 3 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας όταν ολοκληρωθεί.
Η Άγκυρα σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία με την Κρατική Πυρηνική Ενέργεια Τεχνολογίας της Κίνας για την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

Πέρα από τις υποδομές, η σινο-τουρκική συνεργασία συνεπάγεται εμβάθυνση των διμερών στρατιωτικών δεσμών και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών και του κυβερνο-πολέμου.
Ο βαλλιστικός πύραυλος Bora της Τουρκίας - μοντελοποιημένος στον κινεζικό πύραυλο B-611, που παρουσιάστηκε το 2017 και αναπτύχθηκε στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) τον Μάιο του 2019 - είναι προϊόν διμερούς αμυντικής συνεργασίας, όπως και η συμμετοχή Κινέζων στρατιωτικών αξιωματούχων στη στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας στην Έφεσο το 2018.

Η Huawei, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως απειλή εθνικής ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού λόγω των δεσμών της με την κινεζική κυβέρνηση και τον στρατό, δεν εκλαμβάνεται ως τέτοιτα στην Τουρκία.
Το μερίδιό της  στην τουρκική αγορά αυξήθηκε από μόλις 3 τοις εκατό το 2017 σε 30 τοις εκατό το 2019.
Οι κατηγορίες σχετικά με τη χρήση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών από την Κίνα για κρατική επιτήρηση και καταστολή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές στην Τουρκία, όπου ο πληθυσμός βασίζεται στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  λόγω αυστηρού ελέγχου άλλων καναλιών μέσων.
Μια άλλη κινεζική εταιρεία τεχνολογίας, η ZTE, ανέλαβε το 48% της Netas, του βασικού κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Τουρκίας, το 2016.
Η Netas διαχειρίζεται κεντρικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και της ψηφιοποίησης των εθνικών δεδομένων υγείας.

Προς το παρόν, η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Τουρκίας φαίνεται να ωφελεί και τις δύο πλευρές.
Η Κίνα έχει βρει μια πολύ στρατηγική βάση στην Τουρκία - μέλος του ΝΑΤΟ με μεγάλη αγορά ενέργειας, υποδομών, αμυντικής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.
Για την Τουρκία και τον Ερντογάν, η Κίνα παρέχει απεριόριστα αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων μεγάλης κλίμακας και τη διατήρηση της επικάληψης της ανάπτυξης παρά την άθλια οικονομική πραγματικότητα που βρίσκεται ελλοχεύει.
Εξίσου σημαντικό, τα κινεζικά μετρητά βοηθούν τον Ερντογάν να αποφύγει να ζητήσει βοήθεια από δυτικά ιδρύματα όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο απαιτούσε να δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις και άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον ανεξέλεγκτο έλεγχο του στην οικονομία της χώρας.

sigmalive.com