GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μετά από αρκετές ημέρες η Κυβέρνηση πήρε θέση: ''Δεν υπάρχει θέμα αποστρατιωτικοποίησης''

Τι απάντησε η Κυβέρνηση μέσω της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου Eπιτέλους μετά από αρκετές ημέρες η Κυβέρνηση έδωσε μία ...



Τι απάντησε η Κυβέρνηση μέσω της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου

Eπιτέλους μετά από αρκετές ημέρες η Κυβέρνηση έδωσε μία απάντηση για όσα ακούγονται και γράφονται για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Η Αριστοτελεία Πελώνη, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που προκύπτουν για το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, την οποία θέτει επιτακτικά ως θέμα η Τουρκία, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να μπει σε συζήτηση και αυτό «είναι το αυτονόητο».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση και αυτό είναι αυτονόητο.
Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα της στην αυτοάμυνα.
Δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο και να ζητηθεί σας είπα ποια είναι η απάντηση.
Το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών θα γίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο, εκεί που το αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016, όταν διακόπηκαν με υπαιτιότητα της Τουρκίας.
Το αντικείμενο θα είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.  

Να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί στο τι μεταφέρεται από την Τουρκία, να σκεφτόμαστε και δεύτερη φορά και να μην θεωρούμε ότι ό,τι λέει η Τουρκία ισχύει, ή συζητείται, ή επιβάλλεται», τόνισε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα», με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή.  

Η κ. Πελώνη έχει δίκιο σε όσα λέει, όμως ήδη κάποιοι στο εξωτερικό εύχονται να λάβει χώρα αυτό το σενάριο. 

Πάντως ήδη κάποιοι πιέζουν για αποστρατιωτικοποίηση

''Σύμφωνα με πληροφορίες, από Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες προωθείται και η πρόταση της μερικής αποστρατικοποίησης κάποιων ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου.
Η Άγκυρα από την άλλη θα μεταφέρει μονάδες από τα μικρασιατικά παράλια  στην τούρκικη ενδοχώρα.  

Τι αναφέρει το ''Ιnternational Crisis Group'' που εδρεύει στις Βρυξέλλες 

''Θα πρέπει να βρεθεί ένα μορατόριουμ για τα αμφισβητούμενα νερά σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.
Σε μία περίοδο που η πανδημία COVID-19 έχει ανατρέψει τη ζήτηση φυσικού αερίου και οι εταιρείες ενέργειας σε όλο τον κόσμο δέχονται αυξανόμενη πίεση, τα εμπλεκόμενα μέρη, (Ελλάδα-Τουρκία) θα μπορούσαν να εξετάσουν τη δυνατότητα κοινοπραξιών, κατανομής εσόδων από το φυσικό αέριο στην Κύπρο ή νομικής διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών τους.
Οι συνομιλίες θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν ζητήματα πέρα από τις θαλάσσιες ζώνες.''

Για παράδειγμα θα πρέπει να σταματήσουν οι υπερ-πτήσεις, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου'', καταλήγει η έκθεση του ινστιτούτου για το Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο.