GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία - Προάγγελος για το κράτος του Κουρδιστάν;

Απρόσμενες εξελίξεις Τρομερή εξέλιξη έχουμε στην Συρία από την δράση 4 χωρών με την δημιουργία της αυτόνομης συριακής περιφέρ...Απρόσμενες εξελίξεις

Τρομερή εξέλιξη έχουμε στην Συρία από την δράση 4 χωρών με την δημιουργία της αυτόνομης συριακής περιφέρειας που δεν θα ανήκει στον Άσαντ, ενώ θα ονομάζεται περιφέρεια Σίρζε (τουρκικά Σιρνάκ που παραπέμπει σε τουρκικό έδαφος) προκαλώντας σεισμικές αντιδράσεις εκτός από την Δαμασκό και στην Άγκυρα.    

Μιλώντας στο BasNews, πηγή της συριακής κουρδικής διοίκησης (Rojava) τόνισε ότι με την υποστήριξη τριών αραβικών χωρών, και με τη συμμετοχή όλων των συνιστωσών οργανώσεων, η περιοχή  ανατολικά του Ευφράτη θα αυτονομηθεί κάτω από την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, με την  ανακήρυξη της περιφέρειας Σιρνάκ (το όνομα παραπέμπει σε τουρκική επαρχία).

Σε αυτήν την αυτόνομη περιφέρεια θα συμμετέχουν και οι Κούρδοι  και ως εκ τούτου, για αυτό οι ΗΠΑ  επιθυμούν να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες μεταξύ του κουρδικού εθνικού συμβουλίου και του PYD ( πολιτική πτέρυγα των Σύρων Κούρδων).

"Η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν σθεναρά αυτό σχέδιο", αναφέρει η ίδια πηγή.

Μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ πραγματοποίησε συνάντηση με Άραβες πολέμαρχους στα ανατολικά του Ευφράτη, αλλά και με εκπροσώπους του κουρδικού πολιτικού κόμματος στη Ρογιάβα καθώς και χριστιανικές οργανώσεις.

Η πηγή τόνισε ότι στη συνάντηση, η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, αποφασίστηκε η ανακήρυξη  νέας περιφέρειας με εδάφη στα ανατολικά του Ευφράτη, η οποία θα περιλαμβάνει Κούρδους, Άραβες και Χριστιανούς,  με το όνομα «Περιφέρειας Cizre ( τουρκικά Σιρνάκ)».

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αναγνωρίζουν αυτήν την αυτόνομη περιοχή στο συριακό έδαφος με το που θα ανακοινωθεί.

Η πηγή πρόσθεσε επίσης ότι, "κάθε στοιχείο της περιοχής αυτής (Ανατολικά του Ευφράτη), θα έχει αμερικανική και αραβική υποστήριξη (Σ. Αραβία-Εμιράτα-Αίγυπτος), θα διαχειρίζεται το δικό της έδαφος ενώ θα διαθέτει και την δική της κυβέρνηση”.

Οι ΗΠΑ θέλουν να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένωση Κουρδικού Εθνικού συμβουλίου και Σύρων Κούρδων, διότι σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζουν την ένωση του ιρακινού Κουρδιστάν με το συριακό κομμάτι.

Η πηγή της κουρδικής διοίκησης στην Συρία (Rojava) σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν οι Κούρδοι, που θα είναι το μεγαλύτερο μέρος του νέου σχηματισμού, να επιταχύνουν τις προσπάθειες ενότητας μεταξύ τους.

Οι Ρώσοι που παρακολουθούσαν τις εξελίξεις από κοντά συναντήθηκαν και αυτοί με την κουρδική πλευρά προκαλώντας την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ρωσική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον Κούρδο Γενικό Διοικητή των Συρο-κουρδικών δυνάμεων Mazlum Abdî στο Κομπάνι και με τον εκπρόσωπο του YPG Nuri Mahmud, ενώ κάλεσε επίσημα τους ίδιους Κούρδους αξιωματούχους  στη Μόσχα, ως απάντηση στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την αυτόνομη επαρχία στην Συρία.

Σύμφωνα με μια πηγή της Rojava, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν παρευρέθηκε στην συνάντηση για την περιοχή Cizre (ανατολικά του Ευφράτη), κάτι όμως που λάβει χώρα το επόμενο διάστημα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Russia Today, ανέφερε ότι ρωσική αντιπροσωπεία, πρότεινε την υπογραφή συμφωνίας και με τον Kadri Cemil, αρχηγό του Συριακού Λαϊκού Μετώπου για την Αλλαγή και την Ελευθερία, η οποία σπονσονάρεται απο την Μόσχα.

Η οργάνωση αυτή αποτελείται από αντιφρονούντες οι οποίοι συμμετείχαν επίσης στις τρέχουσες συνομιλίες στη Γενεύη.

Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η ενέργεια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να αγνοήσει τους Τούρκους και να συναντηθεί τη Δευτέρα στη Μόσχα με μια αντιπροσωπεία του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας (PYD).

Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και τον ένοπλο βραχίονά του, τις Μονάδες Προστασίας των Λαών (YPG), ως τρομοκρατικές οργανώσεις λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αγωνίζεται για ανεξαρτησία από την Τουρκία επί τέσσερις δεκαετίες και έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ανακοίνωση για να εκφράσει την «ανησυχία» της Άγκυρας σχετικά με τη συνάντηση της Δευτέρας.

Σύμφωνα με ιρακινή πηγή τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να συγκεντρώσουν όλες τις φατρίες που αντιτίθενται στο συριακό καθεστώς του Άσαντ στα ανατολικά του Ευφράτη, ενώ ετοιμάζουν ακόμα μεγαλύτερα σχέδια με τους Κούρδους θέτοντας πιθανόν την τουρκική κυβέρνηση σε παραλογισμούς ...στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, όλο αυτό το διάστημα διότι είναι αδύνατο να μην γνώριζε αυτές τις κινήσεις η ΜΙΤ.

pentapostagma.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"