GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δεν θα έρθουν στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια

Τα τρία μνημόνια συνεργασίας δεν θα έρθουν στη Βουλή στο ορατό μέλλον και ίσως ενδεχομένως και ποτέ Με έναν ελιγμό η κυβέρν...




Τα τρία μνημόνια συνεργασίας δεν θα έρθουν στη Βουλή στο ορατό μέλλον και ίσως ενδεχομένως και ποτέ

Με έναν ελιγμό η κυβέρνηση αποφεύγει τους εσωκομματικούς σκοπέλους, που ενδεχομένως θα προέκυπταν κατά την ψηφοφορία για τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Σκόπια στη Βουλή: Η κύρωση τους αναβάλλεται επ αόριστον και ο λόγος ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χθες στο briefing δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα στη Νέα Δημοκρατία με την κύρωση των συμφωνιών, ερωτηθείς ειδικότερα εάν ο πρώην πρωθυπουργός έχει ενημερώσει για την πρόθεση του να μην παραστεί στην ψηφοφορία, απάντησε... διπλωματικά πως δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ημερομηνία της ψηφοφορίας, αλλά έσπευσε να επαναλάβει πως όταν έρθει προς ψήφιση δεν θα υπάρχει κανένα θέμα για το κυβερνών κόμμα, όπως γράφει η Βίκυ Σαμαρά για το newsbeast.gr.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έκπληξη όσων γνωρίζουν καλά τον κ. Σαμαρά, καθώς όπως έλεγαν ήταν αναμενόμενο και δεδομένο πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα ψήφιζε τα μνημόνια συνεργασίας με τη Σκόπια, τη στιγμή μάλιστα που τα Σκόπια δεν έχουν προχωρήσει στις δικές τους υποχρεώσεις από τη συμφωνία των Πρεσπών για τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα, πολλώ δε μάλλον που τα τρία μνημόνια θα έπρεπε να κυρωθούν στην ελληνική και τη «μακεδονική» γλώσσα.
Για την πρόθεση αυτή του κ. Σαμαρά φέρεται να είχε ενημερωθεί η κυβέρνηση μέσω της Προεδρίας της Βουλής.

Το ζήτημα όμως δεν ήταν μόνο το μείζον βέβαια πολιτικό θέμα που θα δημιουργούσε απουσία ή καταψήφιση από τον πρώην πρωθυπουργό.
Η κύρωση των συμφωνιών με τα Σκόπια δεν ενθουσίαζε την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ, δεδομένου ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση είχαν καταγγείλει το ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών και εάν ψήφιζαν μνημόνια που απορρέουν από αυτή, θα έπρεπε να απολογηθούν στους ψηφοφόρους με τους οποίους πήγαιναν μαζί στα συλλαλητήρια.

Ο κ. Πέτσας πάντως διέψευσε την ειρωνική ανάρτηση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου πως η ΝΔ δεν βρίσκει εισηγητή για τις συμφωνίες με τα Σκόπια.

Όμως λίγη ώρα αργότερα, κατά τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με το... χαρακτηριστικό του στυλ δήλωσε ότι “δεν είναι ορατές” οι συμφωνίες με τα Σκόπια παραπέμποντας την ψήφιση τους στις καλένδες.

Σημειωτέον βεβαίως ότι δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο για την κύρωση διακρατικών συμφωνιών που έχουν κατατεθεί στη Βουλή.
Ενώ όπως σημείωναν απο το σαμαρικό στρατόπεδο με νόημα, στο παρελθόν διακρατικές συμφωνίες απλώς ουδέποτε κυρώθηκαν.
Έτσι η ψήφιση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια αναβάλλεται στην καλύτερη περίπτωση για το 2021 και στη χειρότερη για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις διακρατικές συμφωνίες, που έχουν κατατεθεί αφορούν την οικονομική συνεργασία, την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την από κοινού φύλαξη του FIR της γειτονικής χώρας από αεροσκάφη της ελληνικής Πολιτικής Αεροπορίας.
Η τελευταία συμφωνία όμως κρίνεται σημαντική για τη χώρα μας, καθώς η εναλλακτική ήταν να αναλάβει το ρόλο αυτό η Τουρκία.
Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποίησε στο briefing και ο κ.Πέτσας για να απαντήσει σε όσους στη ΝΔ δυσανασχετούν, ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επικαλείται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στην Άγκυρα, αλλά να την ξεχνά όταν πρόκειται για την εφαρμογή μίας συμφωνίας ψηφισμένης από την ελληνική Βουλή.

pentapostagma.gr