GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αρμενία: Σε αναμονή αιτήματος για την ενεργοποίηση του “άρθρου 4” του CSTO

Η Ρωσία θα θελήσει να μπει στην μέση του πολέμου Αζέρων και Αρμενίων μέσω του οργανισμού CSTO Μετά την άνανδρη επίθεση του τακτικού στρατού ...



Η Ρωσία θα θελήσει να μπει στην μέση του πολέμου Αζέρων και Αρμενίων μέσω του οργανισμού CSTO

Μετά την άνανδρη επίθεση του τακτικού στρατού των Αζέρων κατά λεωφορείου με αμάχους εντός αρμενικού εδάφους στην πόλη Vardenis, ένα ακόμη περιστατικό ήρθε για να ωθήσει την Αρμενία να σκέφτεται να κινήσει τη διαδικασία επέμβασης της συμμαχίας CSTO, αναφέρουν αρμενικές πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, το Ερεβάν δεν έχει υποβάλει ακόμη αίτηση στον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια, αλλά το θέμα συζητείται έντονα, μετά την είδηση πως τουρκικό μαχητικό F-16 κατέρριψε ένα αρμενικό Su-25, δήλωσε ο Πρέσβης της Αρμενίας στη Ρωσία Βαρντάν Τογκονιάν.

Ο Οργανισμός Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια των χωρών της Ανατολής (CSTO) δεν έχει λάβει ακόμη επίσημο αίτημα από την Αρμενία για συζήτηση των στρατιωτικών διασυνοριακών συγκρούσεων και τον βομβαρδισμό αρμενικών πόλεων στις 29 Σεπτεμβρίου, αναφέρει ο τοπικός τύπος.

Ο οργανισμός CSTO είναι μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ της Αρμενίας, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν, που ορίζει ότι τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να προστατεύουν το ένα το άλλο εάν κάποιος τους επιτεθεί.

Σύμφωνα με το ARMENPRESS, ο εκπρόσωπος της συμμαχίας CSTO, Βλαντιμίρ Ζαϊντιντίνοφ, δήλωσε ότι η συζήτηση του θέματος απαιτεί επίσημο αίτημα από την Αρμενία, το οποίο αναμένεται.

«Για να συζητηθεί αυτό το ζήτημα στο CSTO, είναι απαραίτητο η Αρμενία να υποβάλει αίτηση με το σχετικό αίτημα.
Η Γραμματεία του CSTO δεν έχει λάβει ακόμη τέτοιο αίτημα», είπε ο ίδιος.
Πληροφορίες φέρουν τις αρμενικές αρχές να συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία για να τα προσκομίσουν στην έδρα του οργανισμού, με στόχο να επέμβει η ανατολική συμμαχία.
Νωρίς το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια μαζική επίθεση εναντίον του Artsakh (Karabakh) χρησιμοποιώντας αεροπορική δύναμη, πυραύλους και άρματα μάχης.
Οι επιθέσεις πυροβολικού του Αζερμπαϊτζάν, στόχευαν σε αμάχους που ζούσαν σε οικισμούς, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Στεφανάκερτ, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να έχουν σκοτωθεί. Σχολεία βομβαρδίστηκαν και μια μητέρα και το παιδί της σκοτώθηκαν στο Martuni, ενώ πολλοί άλλοι άμαχοι τραυματίστηκαν.
Ο βομβαρδισμός των Αζέρων κατά αμάχων είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί και ένα ακόμη παιδί στις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζονται.
Σύμφωνα με επίσημες αναφορές, το Αζερμπαϊτζάν έχει χάσει περισσότερους από 400 στρατιώτες, 6 UAV, 85 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα, 1 πολεμικό αεροσκάφος και 82 άλλα στρατιωτικά οχήματα από τότε που ξεκίνησε η μάχη στο Artsakh.

Ο στρατός του Artsakh ανακοίνωσε ότι έχει χάσει 84 στρατιώτες, ενώ έχει περισσότερους από 120 τραυματίες.
Δεν θα εκπλαγεί κανένας αν αποκαλυφθεί με στοιχεία ότι η Τουρκία είναι η κύρια πλευρά που εξαπέλυσε τον πόλεμο στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ.

Η Άγκυρα, με αυτήν την κίνηση θα επιλύει δύο προβλήματα:

α. θα αύξανε κατακόρυφα την δημοτικότητα του Ερντογάν, η οποία είναι στα χαμηλότερα επίπεδα λόγω της οικονομικής κρίσης, και β. θα στοχοποιούσε την Ρωσία, προκειμένου να είναι σε θέση να κερδίσει έδαφος σε Λιβύη και Συρία.

Η Μόσχα από την δική της πλευρά σίγουρα θέλει να δράσει τώρα στον πόλεμο που διεξάγεται στην αυλή της, και η ανατολική συμμαχία της δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία να το πράξει, αναχαιτίζοντας την όποια τουρκική προσπάθεια παρέμβασης.