GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Jerusalem Post: Γιατί η Τουρκία χρειάζεται μια νέα κρίση με Ελλάδα σε Μεσόγειο

Τους λόγους  και επιδιώξεις της  τουρκική επιθετικότητας εναντίων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο  αναλύει σε χθεσινό του άρ...



Τους λόγους  και επιδιώξεις της  τουρκική επιθετικότητας εναντίων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο  αναλύει σε χθεσινό του άρθρο στην Jerusalem Post o Seth J.Frantzman.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου

Η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημιουργεί μια κρίση κάθε μήνα με διαφορετικές χώρες ως έναν τρόπο για την έξαρση  του εθνικισμού και του θρησκευτικού εξτρεμισμού και αποσπά την  προσοχή από την κακομεταχείριση της οικονομίας.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την καταδικασμένη κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη και διεκδίκησε μια τεράστια περιοχή της Μεσογείου.
Η Τουρκία ξεκίνησε μια πορεία σύγκρουσης με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Ευρώπη στο πλαίσιο των νέων της διεκδικήσεων.
Αλλά αυτό ήθελε η Άγκυρα και γι’αυτό συνεχίζει να προχωρά αυτή την εβδομάδα με νέες κρίσεις στις θάλασσες.

Πώς λειτουργεί η στρατηγική «κρίση του μήνα» για την Άγκυρα;
Κάθε μήνα η τουρκική ηγεσία επιλέγει είτε μια νέα εισβολή στο Ιράκ, είτε στη Συρία, ή ασκεί πιέσεις εναντίον της Ελλάδας ή της Αιγύπτου ή της Κύπρου, για να παρέμβει.
Για παράδειγμα, στις 15 Ιουνίου η Άγκυρα ξεκίνησε την Επιχείρηση Claw-Eagle, βομβαρδίζοντας χωριά σε όλο το βόρειο Ιράκ ισχυριζόμενη ότι «εξουδετερώνουν τους μαχητές του ΡΚΚ».
Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) είχε πραγματοποιήσει  επιθέσεις εκεί.

Η Τουρκία απλώς άρχισε να βομβαρδίζει με F-16 και drone, επειδή έπρεπε να διατηρεί τον στρατό σε εγρήγορση κάτι κάθε μήνα.
Από  το πραξικόπημα του Ιούλιο του 2016 η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον στρατό όσο το δυνατόν περισσότερο για να τον κρατήσει απασχολημένο.
Για παράδειγμα, εισέβαλε στη Συρία με την Επιχείρηση Ασπίδα το του Ευφράτη 2016 και το 2017. 
Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2018 εισέβαλε στο ειρηνικό Αφρίν, στη βόρεια Συρία, προκαλώντας την φυγή  160.000 Κούρδων.
Το Αφρίν είναι τώρα κέντρο εμπορίας ανθρώπων και εθνοκάθαρσης, όπου οι μειονότητες αναγκάστηκαν να φύγουν από τους Τούρκους υποστηριζόμενους εξτρεμιστές της Συρίας.

Μετά το 2018, η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή στο Tel Abyad της βόρειας Συρίας τον Οκτώβριο του 2019.
Στη συνέχεια υπέγραψε τη συμφωνία της Λιβύης και άρχισε να θερμαίνει τους ρόλους της στο Ιντλίμπ, το βόρειο Ιράκ, τη Λιβύη και τη θαλάσσια κρίση.
Η Τουρκία έστειλε αεροσκάφη και στρατιώτες στη Λιβύη τον Δεκέμβριο του 2019.
Τον Απρίλιο βοήθησε να χτυπηθούν οι  δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης και η Αίγυπτος έπρεπε να απειλήσει να παρέμβει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για να σταματήσει η Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία είχε πολεμήσει το συριακό καθεστώς στο Idlib τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και πίεσε τη Ρωσία προς μια νέα συμφωνία, ζητώντας περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400. 
Στη συνέχεια, η Τουρκία έστρεψε την προσοχή της  στο Ιράκ τον Ιούνιο και μετά μετέτρεψε το ιστορικό μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Στη συνέχεια είπε ότι θα «απελευθερώσει την Αλ Άκσα» στην Ιερουσαλήμ, ίσως υπονοώντας μια νέα κρίση με το Ισραήλ.

Πριν όμως στοχεύσει το Ισραήλ, η Τουρκία προσπάθησε να προωθήσει τις διεκδικήσεις της στη Μεσόγειο.
Αυτό είχε ήδη προκαλέσει ντόμινο, κάνοντας την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Γαλλία να ενώσουν για να καταδικάσουν την επίθεση της Τουρκίας. Στη συνέχεια, η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης στις 6 Αυγούστου. 
Αυτή η θαλάσσια συμφωνία κόβει τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας στη μέση.
Έρχεται επίσης μετά την υπογραφή συμφωνίας Ισραήλ,  Κύπρου και Ελλάδας  τον Ιανουάριο για τον αγωγό East Med και που οριστικοποίησαν πτυχές αυτής τον Ιούλιο.

Η Τουρκία στέλνει το ναυτικό της στη θάλασσα για ασκήσεις και έρευνα πλοίων αυτήν την εβδομάδα για να αμφισβητήσει αυτές τις συμφωνίες και να θέσει τις επιδιώξεις της επί του πεδίου.
Η Τουρκία έστειλε το πλοίο Oruc Reis για να πραγματοποιήσει «δραστηριότητα έρευνας»  στη Μεσόγειο μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.
Η Τουρκία λέει ότι θα «υπερασπιστεί τα δικαιώματα» της ίδιας και της Βόρειας Κύπρου, μιας μη αναγνωρισμένης χώρας που η Τουρκία εμπλέκεται στις αξιώσεις της στη θάλασσα.

Ο ακροδεξίος εθνικιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, ο οποίος είναι γνωστός για το tweet ότι οι Ευρωπαίοι είναι «κακομαθημένα ρατσιστικά παιδιά, που πρέπει να γνωρίζουν τη θέση τους» πήγε στη Βηρυτό αυτό το Σαββατοκύριακο για να προσπαθήσει να προωθήσει την ατζέντα της Άγκυρας μετά την έκρηξη εκεί και τότε συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

Τώρα λέει ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Άγκυρας για συζήτηση.
Έτσι, η Τουρκία θα στείλει πλοία όπου της αρέσει.
Αν και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  φοβούνται την Τουρκία επειδή πληρώνουν στην Τουρκία δισεκατομμύρια ευρώ για να αποτρέψουν τους πρόσφυγες από την είσοδό τους στην Ευρώπη από το 2015, εντούτοις επέκριναν τις ενέργειες της Άγκυρας στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία έστειλε το Oruc Reis, ένα μεγάλο σεισμικό ερευνητικό σκάφος που μοιάζει με μια πλωτή φάλαινα για τη διεξαγωγή «έρευνας» στη θάλασσα.
Αυτή είναι μια ερευνητική αποστολή με συνοδεία πολεμικών πλοίων.
Η Τουρκία εξέδωσε μια «Navtex» για να προειδοποιήσει χώρες όπου πήγαινε το πλοίο και έστειλε στη συνέχεια το Oruc Reis, δύο πλοία υλικοτεχνικής υποστήριξης και τρεις φρεγάτες, πυροβόλα και πολλά υποβρύχια στη θάλασσα.
Για να πυροδοτήσουν τον εθνικισμό τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν το ερευνητικό σκάφος που περιβάλλεται από την υπερηφάνεια των τουρκικών ναυτικών πλοίων.
Μερικά ΜΜΕ το παρουσιάζουν ως μια ιστορική ναυτική κίνηση, δημιουργώντας αναμνήσεις για τη μάχη του Λεπάντο και άλλων ναυμαχιών με τη Δύση και την Ελλάδα.

Η Αθήνα είναι έντονη.
Η Ελλάδα λέει ότι δεν θα αποδεχτεί την «πρακτική  ίσως αποστάσεων του ΝΑΤΟ» και θέλει περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν κάτι για να σταματήσουν οι προκλήσεις.
Έχουν ήδη ηχήσει καμπάνες συναγερμού λόγω της παρενόχλησης της Τουρκίας από το μικροσκοπικό νησί Καστελόριζο της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, παρά τις πολλές φιλο-Τουρκικές φωνές όπως ο πρώην πρέσβης Τζιμ Τζέφρι, δήλωσε ότι ανησυχεί.
Υπάρχει πολλή ναυτική παρουσία  με τουρκικά πλοία που πλέουν κοντά σε ελληνικά νησιά στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας και η Ελλάδα μιλάει για ειδοποιήσεις και βγάζει στη θάλασσα τον στόλο.
Η Αίγυπτος είχε επίσης ναυτική άσκηση.
Η Τουρκία λέει ότι διαθέτει νέους πυραύλους για τα πλοία της.

Η τρέχουσα κρίση στη θάλασσα φαίνεται να είναι μια παράσταση που θα δώσει στον κυβερνητικό Τύπο και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Άγκυρας κάτι να γράψουν.
Η Άγκυρα είναι η μεγαλύτερη  φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο, οπότε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι απόλυτα συμπαθητικά με το κυβερνών κόμμα AKΠ.
Οι διαφωνούντες στην Τουρκία συχνά φυλακίζονται για χρόνια μόνο και μόνο επειδή ασκούν κριτική στην κυβέρνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες».
Δεν υπάρχει έλεγχος στις στρατιωτικές αποφάσεις στην Άγκυρα, και η Άγκυρα γνωρίζει ότι οι εβδομαδιαίες στρατιωτικές ασκήσεις ή προκλήσεις σε  Ελλάδα,  Αίγυπτο,  Ιράκ, PKK,  ΕΕ,  ΝΑΤΟ, Συρία,  και  ΗΠΑ  κάνουν την ηγεσία της Τουρκίας να φαίνεται σημαντική.
Αυτό συμβαίνει καθώς το νόμισμα της Τουρκίας συνεχίζει μια καταστροφική πτώση και εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι ιστορίες της γεώτρησης, όπου ένα ερευνητικό πλοίο αποστέλλεται με μια μαζική ναυτική συνοδεία, μπορεί να λειτουργεί  περισσότερο ως απόσπαση της προσοχής από την οικονομική κρίση παρά στην πραγματική σύγκρουση με την Ελλάδας στη θάλασσα. 
Το ιστορικό της Άγκυρας δείχνει ότι συνήθως χρησιμοποιεί Σύρους αντάρτες  για να πολεμήσουν για αυτήν στη Λιβύη και τη Συρία και διεξάγει μόνο στρατιωτικές εκστρατείες εναντίον εκείνων που δεν μπορούν να πυροβολήσουν, όπως οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ, όταν έρχεται ενάντια στις κόκκινες γραμμές των Αιγυπτίων  στη Λιβύη ή τη Ρωσία στη Συρία, σταματά γενικά.
Δεν είναι σαφές πού μπορεί να είναι αυτή η κόκκινη γραμμή στη Μεσόγειο.
Η Άγκυρα προσπαθεί να μάθει.

www.sigmalive.com

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"