GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μεταφέρεται ομάδα της ΕΜΑΚ στη Βηρυτό - Απογειώθηκε C-130

Από χθες έτοιμη να παράσχει βοήθεια η Ελλάδα Από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στο Λίβανο η Ελλάδα ήταν έτοιμη να παράσχει β...



Από χθες έτοιμη να παράσχει βοήθεια η Ελλάδα

Από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στο Λίβανο η Ελλάδα ήταν έτοιμη να παράσχει βοήθεια, αποστέλλοντας σήμερα ομάδα της ΕΜΑΚ, καθώς σωστικά συνεργεία "σαρώνουν" τα ερείπια στην πρωτεύουσα της χώρας και ενώ η ανησυχία για κατακόρυφη αύξηση των θυμάτων αυξάνεται από ώρα σε ώρα.

Ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας είναι έτοιμο να απογειωθεί από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Βηρυτό.
Το C-130 θα μεταφέρει στον Λίβανο μια ομάδα της ΕΜΑΚ,η οποία θα βοηθήσει σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι σε ερείπια κτιρίων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε χθεσινή του ανακοίνωση εξέφρασε τη βαθιά οδύνη της χώρας μας για το τραγικό περιστατικό.
«Εκφράζουμε την βαθιά οδύνη μας για τις πολύνεκρες εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού και την αλληλεγγύη μας στην κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου.
Εκφράζουμε, επίσης, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τις αρχές του Λιβάνου με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες και να ξεθάβουν πτώματα σε μια θάλασσα από συντρίμμια , με τις λιβανέζικες αρχές, να προειδοποιούν πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα.

Οι εκρήξεις σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού όπου βρίσκονταν επικίνδυνα υλικά προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, βύθισαν στο πένθος την πρωτεύουσα του Λιβάνου — χώρας που ήδη πλήττεται σκληρά από τη βασανιστική, παρατεταμένη οικονομική κρίση και την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες μετά την τραγωδία δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη της εν λόγω αποθήκης από το 2014 και πως δεν θα προδικάσει τις έρευνες των αρχών.

Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί εκτάκτως και στη συνεδρίασή του σήμερα αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες προτού δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, για τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι το 2005.
Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ — το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο — δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή και πρόσθεσαν ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Ιράν — που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ — και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

pentapostagma.gr


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"