GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κομισιόν: Δεν εξουσιοδοτήσαμε τον Τσαβούσογλου να μιλά εκ μέρους μας

Σε διάψευση των δηλώσεων Τσαβούσογλου περί υποτιθέμενης ενόχλησης της ΕΕ για την υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ Ελλάδας –...



Σε διάψευση των δηλώσεων Τσαβούσογλου περί υποτιθέμενης ενόχλησης της ΕΕ για την υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου προχώρησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Πήτερ Στάνο, τονίζοντας ωστόσο ότι η εν λόγω συμφωνία είναι διμερές θέμα ενός Κράτους Μέλους με ένα τρίτο κράτος και δεν εναπόκειται στην Κομισιόν να τη σχολιάσει.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του KYΠΕ κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο Πήτερ Στάνο δήλωσε:

«Δεν γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα Υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ».

Εκπροσωπώντας την ΕΕ, πρόσθεσε «έχω να πω ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ είναι ένα θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών, διμερής μεταξύ κράτους μέλους της ΕΕ και ενός συγκεκριμένου τρίτου κράτους.

»Και για αυτό η Κομισιόν δεν θα την σχολιάσει, δεν είναι ο ρόλος της να σχολιάσει».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκαν χθες αργά το απόγευμα στη Μάλτα και συζήτησαν πράγματι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά συζητούσαν την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε από πράξεις ενάντια σε δύο από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ – σε ευθεία γραμμή με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) στις 13 Ιουλίου και ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο.

Αυτή ήταν η ουσία των συζητήσεων και είχε να κάνει με τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και την εξεύρεση τρόπων να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και των συνεπειών κυρίως μέσω των κινήσεων της Τουρκίας, επεσήμανε κάνοντας λόγο για “ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις”.

Όπως τόνισε πρόκειται για τη συνέχεια των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, συζήτησαν στο τηλέφωνο και πριν από αυτό ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετέβη στην Άγκυρα.

Θέλουμε να δούμε αντιστροφή του κλίματος, θέλουμε να δούμε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία προς όφελος και των δύο πλευρών, τόνισε.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει πληροφορίες για ενδεχόμενη πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο Gymnich σημείωσε ότι «προβλέπεται συζήτηση των 27 για την Τουρκία», συμπληρώνοντας «σε αυτή τη φάση».

Τι ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου:

Μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου στην ΕΕ, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Μαλτέζο ομόλογό του και τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ Χοσέπ Μπορέλ για τη Λιβύη.

Ανέφερε ότι άκουσαν εκεί για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και υποστήριξε ότι με βάση τις συντεταγμένες που είδαν η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας την οποία είχε ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και επομένως δεν έχει ισχύ.

Στις δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης από την Μάλτα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε συγκεκριμένα ότι συναντήθηκε με τον Μπορέλ και τον ευχαριστεί για τις προσπάθειές του για εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Γνωρίζετε ότι για την μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο έγιναν κάποιες προσπάθειες, τόσο από την Γερμανία, όσο και από την ΕΕ και ιδιαίτερα από τον Χοσέπ Μπορέλ», είπε.

Πρόσθεσε ότι άλλωστε, η στάση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι γνωστή.

«Κάνουμε βήματα ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση και κάναμε ανασκόπηση όλων αυτών».

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, «ήρθε η είδηση ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο.

»Και ειδικά από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση.

»Γι αυτό το θέμα θα προβούμε σε καθαρές δηλώσεις. Άλλωστε το ΥΠΕΞ μας προέβη σε δήλωση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι άκουσαν για τη συμφωνία εκεί, πρώτα προέβη σε δήλωση ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου και στη συνέχεια κοίταξαν τις συντεταγμένες που δόθηκαν, ωστόσο ακόμη δεν είδαν το κείμενο της συμφωνίας, ούτε και τον χάρτη.

«Αλλά από αυτές τις συντεταγμένες βλέπουμε εύκολα ότι αυτή η συμφωνία στην οποία αναφέρθηκαν παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα τόσο της Τουρκικής Δημοκρατίας όσο και της Λιβύης.

»Επομένως μια συμφωνία η οποία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που είχαμε προηγουμένως δηλώσει στα ΗΕ δεν έχει ισχύ για μας.

»Και άλλωστε ο λόγος για τον οποίο φτάσαμε εδώ μέχρι σήμερα είναι η προσπάθεια για βήματα της Ελλάδας με τον “Ε/κ τομέα” να υπογράψουν συμφωνίες και πάλι με χώρες όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ αγνοώντας την Τουρκία», υποστήριξε ο ίδιος.

Κι εμείς, πρόσθεσε, «κάναμε απτά και καθαρά βήματα για να προστατέψουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τουρκοκυπρίων.

»Συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας στο πεδίο δράσης όχι μόνο με σεισμικές έρευνες αλλά και με τα γεωτρύπανά μας».

«Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε και στο τραπέζι και στο πεδίο της δράσης ότι δεν έχει ισχύ.

»Τόσο σε αυτούς, όσο και σε όλο τον κόσμο», είπε.

«Και η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα στην δική της υφαλοκρηπίδα και γύρω από την Κύπρο, καθώς και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο της δράσης».

«Αυτού του είδους οι συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να μας βγάλουν από τον δρόμο μας και κανείς δεν μπορεί να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας.

»Εμείς δεν το επιτρέψαμε ποτέ αυτό και δεν θα το επιτρέψουμε», ανέφερε.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"