GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο Ιωάννης Μάζης για την παραίτησή του σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου

Ο Ιωάννης Μάζης για την παραίτησή  του σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου. «Εγώ στην θέση ...




Ο Ιωάννης Μάζης για την παραίτησή  του σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου.

«Εγώ στην θέση του θα είχα παραιτηθεί χωρίς να ανασκευάσω»

Η προπαγάνδα Ερντογάν προετοιμάζει τον τουρκικό λαό για σύγκρουση

Για τα ελληνοτουρκικά σε σχέση με τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά και για την έκτακτη είδηση της παραίτησης του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξανδρου Διακόπουλου, μίλησε στις «Τομές στα Γεγονότα» του ΣΙΓΜΑ ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση παραίτησης του κ. Διακόπουλου, ο κ. Μάζης είπε πως γενικώς πρόκειται για ένα πολύ καλό αξιωματικό με λαμπρές σπουδές που βρέθηκε σε μια κακή στιγμή. 
Είπες πως το γεγονός ότι έδωσε στην παραίτηση να το δούμε σε συνάρτηση με τους λόγους που επικαλέστηκε.
Η πρώτη του δήλωση σχετικά με το Oruc Reis και το αν διενεργεί έρευνες ήταν δήλωση ενός τεχνοκράτη αξιωματικού που είπε τα πράγματα όπως έγιναν, είπε ο κ. Μάζης.
«Εγώ στην θέση του θα είχα παραιτηθεί χωρίς να ανασκευάσω», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτά συμβαίνουν στην πολιτική και πρέπει να πάμε παρακάτω.

Σχετικά με το Oruc Reis, ο κ. Μάζης είπε πως όντως κάνει έρευνα και δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε. 
Δυστυχώς, πρόσθεσε, στην Ελλάδα υπάρχει η αφελής αντίληψη που λέει ότι αν περνάει πλοίο ή αεροπλάνο και δεν είναι μόνιμη βλάβη, λέμε είναι ψάρι ή πουλί και το αφήνουμε να περάσει, και μόνο όταν καταλάβουν έδαφος δρούμε, διότι εκεί η βλάβη είναι μόνιμη.
Αυτό όμως, το μόνο που έκανε είναι ότι εξέθρεψε αυτή την άγρια συμπεριφορά της Τουρκίας.

Για τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, ο καθηγητής και ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής, είπε το ότι άλλο Ελλάδα και άλλο Κύπρος είναι παραφιλολογία. 
Υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου έχει θεσμικές ευθύνες.
Η θέση ότι η Κύπρος είναι χώρα-μέλος της ΕΕ καθώς και η άποψη ότι η Κύπρος αποφασίζει και εμείς συμπαραστεκόμαστε είναι στάσεις στο πνεύμα κατευνασμού στο τέλος μας οδήγησαν εδώ που είμαστε.

Για το κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία, ο κ. Μάζης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως η κατάσταση έχει οξυνθεί τόσο που ένας γνώστης της προπαγάνδας καταλαβαίνει ότι προετοιμάζει τον λαό του για σύγκρουση.

Για την πολιτική επίθεση κατά των κεμαλικών, ο κ. Μάζης είπε πως είναι λάθος του Ερντογάν και αν ήταν ο ίδιος στη θέση του σε τέτοια εποχή δεν θα το έκανε. 
Η επίθεση κατά των κεμαλικών οδηγεί τον λαό του σε διαμάχη και είναι τελείως ακατάλληλη για την Τουρκία.

Σε περίπτωση ελλαδοτουρκικής σύγκρουσης, ο κ. Μάζης είπε πως ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι Συρία ή Ιράκ ή Λιβύη και ότι έχει να κάνει με ένα ισχυρό και ικανό στρατό.

Ο καθηγητής του Καποδιστριακού είπε πως είναι σωστή η παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι μπορεί «να φάει τα μούτρα του» αν τολμήσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα και αν κάνει κάτι τέτοιο θα δει πολλά περιστατικά όπως την φρεγάτα «Λήμνος» και τον «ωραίο Έλληνα», Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Σαλιάρη, κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος».  

Δεν είναι ούτε αντίπαλος ούτε ανταγωνιστής, είναι ένας εχθρός της Ελλάδας η Τουρκία ο οποίος θα χάσει αν συγκρουστεί.

Ο κ. Μάζης έχει την αίσθηση ότι η Ευρώπη υπό την γερμανική προεδρία δεν έχει να προσφέρει πάρα πολλά.
Για την στάση της Γαλλίας, ο κ. Μαζής θεωρεί, και το είχε πει πριν καιρό, πως η λύση παροχής ασφάλειας είναι με μια αρχιτεκτονική κατασκευή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αίγυπτου υπό τον συντονισμό της Γαλλίας που είναι και ατλαντική και μεσογειακή δύναμη και έχει πλέον αντίληψη του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι, χώρες που ανήκουν ΝΑΤΟ αλλά όχι ΕΕ, ΕΕ αλλά όχι ΝΑΤΟ ή σε κανένα από τα δύο μπορούν να μπουν σε ένα θύλακα υπό την Γαλλία για να συνεχιστεί η ζωή στην Ανατολική Μεσόγειο.


Κλείνοντας, το συναισθηματικό κομμάτι είναι προσωπική υπόθεση, αλλά στην δική του γεωπολιτική συνείδηση η Κύπρος είναι ένα κομμάτι του Ελληνισμού και αν ο Ελληνισμός το καταλάβει θα βρει και λύσεις και συμμάχους και μηχανισμούς και αρχιτεκτονικές για να εξασφαλίσει την προστασία του.





sigmalive.com

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"