GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ολα είναι έτοιμα - Νέες οριοθετήσεις ΑΟΖ

Νέες οριοθετήσεις ΑΟΖ Με αδιαπραγμάτευτο στόχο να εγκριθεί λίστα κλιμακωτών κυρώσεων που θα ενεργοποιούνται αυτόματα, αναλόγ...




Νέες οριοθετήσεις ΑΟΖ

Με αδιαπραγμάτευτο στόχο να εγκριθεί λίστα κλιμακωτών κυρώσεων που θα ενεργοποιούνται αυτόματα, αναλόγως της τουρκικής στάσης, μεταβαίνουν στο Βερολίνο για τη σύνοδο Gymnich, οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας.

Οι πολύωρες διαβουλεύσεις που είχαν στη Λευκωσία κλείδωσε τη διπλωματική εκστρατεία των ημερών που έπονται από σήμερα μέχρι και την άτυπη σύνοδο της Γερμανίας.

Πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι η Ελλάδα αναμένει έναν κατάλογο αυστηρότερων κυρώσεων από αυτές που επιβλήθηκαν για τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα επαναφέρει μετ’ επιτάσεως ζήτημα επέκτασης των κυρώσεων και στην νομική οντότητα της ΤΡΑΟ, αλλά και σε κρατικούς αξιωματούχους, καθότι τα περιοριστικά μέτρα εναντίον δύο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων της τουρκικής κρατικής εταιρείας μάλλον λειτούργησαν κατευναστικά, αντί αποτρεπτικά, έστω και αν σημειολογικά η Λευκωσία είχε να λέει για την πρώτη φορά που η Ε.Ε επέβαλλε κυρώσεις σε υποψήφιο κράτος μέλος.

Παράλληλα και ίσως κάπου εδώ να κρύβεται η είδηση θα προσκληθούν όλες οι χώρες της περιοχής με τις οποίες η Κύπρος δεν οριοθέτησε ΑΟΖ για να το πράξουν και μέσα σε αυτό θαναι και η Ελλάδα.
Το ζήτημα έχει συζητηθεί, όλα είναι έτοιμα και θα εξαρτηθεί από το τάιμινγκ.
Αν αυτό είναι η συντήρηση ή κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, δεν είναι κάτι που διασαφηνίζεται αυτή τη στιγμή, αν και πολλοί αναλυτές τουλάχιστον στην Ελλάδα λένε ότι πρέπει να προχωρήσει πάραυτα χωρίς καμία προϋπόθεση.

Το Παρίσι, σε αντιδιαστολή με το Βερολίνο, δείχνει να τραβάει το σκοινί και να επιμένει στη λογική της σκληρής αντίδρασης, αντί του κατευνασμού.
Σήμερα, στον Πρωταρά επανεμφανίστηκε, η γαλλική φρεγάτα τελευταίας γενεάς Λα Φαγιέτ, συνοδευόμενη μάλιστα από ακταιωρό του Κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού.

Παρουσία που θεωρείται και ως επίδειξη σημαίας, τουλάχιστον από τη Γαλλία, μετά την επίμονη τακτική της Άγκυρας να ανανεώσει την παράνομη navtex για τη γεώτρηση του Γιαβούζ στο θαλασσοτεμάχιο 6, το οποίο ανήκει στη Γαλλικών συμφερόντων ΤΟΤΑΛ.

Είναι προφανές ότι η Γαλλία αποτελεί, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή – ίσως μαζί με την Αυστρία – την καλύτερη σύμμαχο των εθνικών συμφερόντων.
Η προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών κατέδειξε ότι η Γερμανία συνεχίζει στην ίδια γραμμή και σταμάτησε την έκδοση καταδικαστικού για την Τουρκία ψηφίσματος.

Διπλωματικοί κύκλοι που γνωρίζουν τι συμβαίνει στο παρασκήνιο έλεγαν ότι αυτό που φοβίζει πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο είναι να πάνε σε μια αμφιβόλου ποιότητας και βιωσιμότητας πάνω από όλα, εκτόνωση της κρίσης, απλά και μόνο γιατί η Γερμανία δεν θέλει να σκάσει η βόμβα στα χέρια της.

Η λογική της αποτροπής που είχε αναπτυχθεί τέλη Ιουλίου δυστυχώς ανατράπηκε από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με το Oruc Reis παρά την ανάπτυξη του Ελληνικού στόλου να προχωρεί κανονικά σε έρευνες και να δημιουργεί τα πρώτα τετελεσμένα γκρίζων ζωνών.

Παρά το πιεστικό των εξελίξεων στις Βρυξέλλες δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Δεν εξηγείται αλλιώς ότι ο Σαρλ Μισέλ παρέπεμψε σε ειδική σύνοδο για τη Μεσόγειο τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ αύριο θα συζητήσουν μόνο για τη Λευκορωσία.



sigmalive.com

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"