GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τζ. Πάιατ: To Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ

Τζ. Πάιατ: To Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ Τη θέση ότι όλα τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζ...




Τζ. Πάιατ: To Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ

Τη θέση ότι όλα τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ, όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα, υποστήριξε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο περιθώριο εκδήλωσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία, ο κ. Πάιατ σημείωσε στο ΑΠΕ ότι ο όρος «αμφισβητούμενα ύδατα» αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα», τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί έναν «πολύπλοκο στρατηγικό χώρο», στον οποίο η αξιοποίηση των πόρων θα πρέπει να γίνει «σε πνεύμα συνεργασίας που παρέχει τη βάση για μια διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και αμοιβαία οικονομική ευημερία».

«Μονομερείς προκλητικές ενέργειες αντιτίθενται σε αυτόν τον στόχο», επισήμανε ο κ. Πάιατ, τονίζοντας ότι το μήνυμα της Ουάσιγκτον και της Ευρώπης προς την Τουρκία είναι να παύσει επιχειρήσεις «που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές, στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"