GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΑΟΖ, γράμμα Σάμι Ρεβέλ, Παλαιστίνη και εμείς…

της Φανούλας Αργυρού* Τον τελευταίο καιρό διαβάσαμε πολλά και διάφορα σχετικά με την ΑΟΖ. Τις φοβέρες, και εισβολές της Του...



της Φανούλας Αργυρού*

Τον τελευταίο καιρό διαβάσαμε πολλά και διάφορα σχετικά με την ΑΟΖ.
Τις φοβέρες, και εισβολές της Τουρκίας.
Αλλά και για την  «ατολμία, αδράνεια και  εγκληματική απρονοησία και τουρκοφοβία της Ελλάδας και της Κύπρου».
Είναι αναπάντητο το δικαιολογημένο ερώτημα : Γιατί η Ελλάδα δεν προχωρεί στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο.
Γιατί δεν χαράζει ευθείες γραμμές βάσης, γιατί δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ, γιατί δεν διεκδικεί τα δικαιώματά της…

Δύο σχετικά κείμενα είναι α) Κύριο άρθρο 5.7.2020 « Μια προσευχή στον Αλλάχ…» και  Σάββα Ιακωβίδη 28.6.2020 «Τανγκό εθνικού ακρωτηριασμού, αν η Ελλάδα υποκύψει στην Τουρκία», αμφότερα στην «Σημερινή».

Μια ολόκληρη ζωή Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν βασισμένη σε ξένες υποδείξεις, σχέδια και συμφέροντα, παρά τα δικά της πατρίδας μας.
Με ανύπαρκτες στρατηγικές για τα εθνικά μας συμφέροντα με αποτέλεσμα τα σημερινά αδιέξοδα.

Ας πάμε λίγο στο παρελθόν προτού φθάσω στην επιστολή Ρεβέλ.

« Η επίσκεψη Αράφατ»

Για δεκαετίες ολόκληρες, μια πολιτική μερίδα Αθηνών και Λευκωσίας δεν «επέτρεπε» κανονικές σχέσεις με το γειτονικό κράτος του Ισραήλ και αυτό ενόσω  κάποιοι  είχαν άριστες σχέσεις με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αράρατ.
Στις  30 Ιανουαρίου 1989 δημοσίευσα στη  «Σημερινή» το άρθρο « Η επίσκεψη Αράφατ», όταν στις 22.1.1989 η εφημερίδα «Τα Νέα» ανακοίνωσε  ότι ο κ. Γιώργος Βασιλείου (ο τότε νέο-εκλεγείς Πρόεδρος της ΚΔ με την βοήθεια του ΑΚΕΛ και την υποστήριξη του Λονδίνου – με στόχο να ξεφορτώνονταν τον μ. Σπύρο Κυπριανού) είχε στείλει πρόσκληση στον Γ. Αράφατ να επισκεφθεί την Κύπρο και ταυτόχρονα λέχθηκε  ότι θα του ανέθεταν το ρόλο του  μεσολαβητού για το Κυπριακό!


Και έγραψα τότε μεταξύ άλλων, «… Δέον να προστεθεί ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που ο Αράφατ  επισκέφθηκε αρχές Νοεμβρίου 1988 προτού βάλει σε εφαρμογή τα τελευταία σχέδια του, εξασφαλίζοντας, την επιφυλακτική αλλά σίγουρη τουρκική υποστήριξη.
Κατά την εγκάρδια εκείνη συνάντηση του με τον «φίλο» του Ελληνισμού κ. Οζάλ, ο Αράφατ είπε τα εξής χαρακτηριστικά:
«Η Τουρκία έχει εθνικο-κοινωνικές και ιστορικές ευθύνες στη Μέση Ανατολή.
Με το βάρος της παρουσίας της, την ενεργό συμμετοχή της στη διάσκεψη των Ισλαμικών χωρών την τοποθέτησή της μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, και την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική δύναμή της, η Τουρκία έχει ένα αποφασιστικό ρόλο να διαδραματίσει».
Και είχα θέσει τον προβληματισμό « Το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη «Ευρωπαϊκή» χώρα που ανεγνώρισε το Παλαιστινιακό κράτος, για ποίων πράγματι τα συμφέροντα θα μεσολαβήσει ο κ. Αράφατ;»

2020 – Παλαιστινιακή Αρχή για συμφωνία ΑΟΖ με Τουρκία!

Πριν λίγες μέρες μας ήλθε η παλαιστινιακή κεραμίδα όταν ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην ‘Αγκυρα Φάεντ Μουστάφα, δήλωσε στην εφημερίδα  «Aydinlik» (που είχε εμπλακεί στο παρελθόν στην υπόθεση Ergenekon) σε απάντηση δημοσιογράφου εάν η Παλαιστινιακή Αρχή προτίθεται να υπογράψει με την Τουρκία μια συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου τουρκο-λιβυκού συμφώνου, απάντησε επί λέξει τα εξής: 
«Εμείς, ως Παλαιστίνη, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία.
Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς.
Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Αυτό ισχύει και για το θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία.
Έχουμε και εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο.
Έχει και η Παλαιστίνη μερίδιο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά το φυσικό αέριο.
Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. 
Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα».
Σχετικό το άρθρο 23.6.2020 στο www.foreignaffairs.gr  του Γαβριήλ Χαρίτου,  δικηγόρου , Δρ. Διεθνών Σχέσεων, ερευνητή του Ινστιτούτου Μπεν-Γκουριόν (Azrieli Center for Israel Studies) και Senior Fellow στο Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Τίτλος «Το τουρκικό παιχνίδι με την ΑΟΖ της Παλαιστίνης – προβληματισμοί σε Αθήνα και Λευκωσία για την πιθανολογούμενη συμφωνία Άγκυρας – Ραμάλα».

https://www.foreignaffairs.gr/articles/72803/gabriil-xaritos/to-toyrkiko-paixnidi-me-tin-aoz-tis-palaistinis

Τελικά, και λόγω ακριβώς των αντιδράσεων στην Κύπρο και Ελλάδα εναντίον του Ισραήλ, η Κυπριακή Δημοκρατία τελικά κατάφερε να εγκαθιδρύσει Πρεσβεία στο Ισραήλ το 1994 επί προεδρίας μ. Γλαύκου Κληρίδη.
Και έκτοτε ξεκίνησε μια προσπάθεια συνεργασίας και ανάπτυξης σύσφιξης σχέσεων με το Ισραήλ για τις οποίες προσπάθειες και στόχους, πρέπει να λεχθεί  διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και οι ηγεσίες των ομογενών στις ΗΠΑ.
Και έτσι  σταδιακά φθάσαμε  στο σήμερα με τις συνεργασίες στις ΑΟΖ των δύο χωρών και όχι μόνον…


Λιβύη – Μ. Καντάφι

Το ίδιο ίσχυσε, δυστυχώς,  και με τον Συνταγματάρχη σοσιαλιστή Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης.
Και τι έκανε ο εν λόγω σοσιαλιστής Καντάφι;
Βοήθησε  τον εισβολέα Τουρκία κατά τις δύο τουρκικές της  εισβολές το 1974.
Εναντίον του  κυπριακού Ελληνισμού! 
Στις 19.6.2018, λοιπόν, το «Sigmalive» ανάρτηση την είδηση ότι:  ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  (o ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης)  σε συνέντευξη του στο κανάλι ΤV5, επέκρινε το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας επειδή είχαν χειροκροτήσει το λιντσάρισμα του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μ. Καντάφι ο οποίος «στήριξε τη Τουρκία στις δύσκολες στιγμές της».
Και αποκάλυψε ότι «ο Καντάφι ήταν ο μόνος που το 1974 παρείχε στην Τουρκία στρατιωτικό εξοπλισμό για να εισβάλει στην Κύπρο».
« Ο Αλλάχ να αναπαύσει την ψυχή του.
Ο Καντάφι μάς έδωσε και αεροπλάνα και καύσιμα για τα αεροσκάφη, και ό,τι χρειαζόμασταν…» (Sigmalive – Πηγή:  ΚΥΠΕ).

https://www.sigmalive.com/news/international/515034/kilitsntaroglou-o-kantafi-edose-opla-gia-na-eisvaloume-se-kypro

Και εδώ:  « Ο πρόεδρος του Επαναστατικού Συμβουλίου της Λιβύης, συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι, τηλεφώνησε στον επιτετραμμένο της Τουρκίας στην Τρίπολη και τον διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει στην Τουρκία ανταλλακτικά και κάθε άλλη βοήθεια.11 Μετά από αυτό η Λιβύη όντως προμήθευσε με τα απαραίτητα ανταλλακτικά την Τουρκία.12». 11. Birand, 1984 12. Εφ. Hürriyet, 9/9/1974, σ. 3» « Για να ξέρουμε τι ζητάει το Πακιστάν στην Κύπρο και το Αιγαίο».

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/11/blog-post_400.html?m=1

Το Ισραήλ αρνήθηκε συμπαράσταση

Σύμφωνα, δε, με αποδεσμευμένο βρετανικό έγγραφο, ημερ. 20.7.1974, ο τότε Ισραηλινός Πρέσβης στο Λονδίνο ενημέρωσε  το Φόρεϊν Όφις ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε ζητήσει από την κυβέρνηση του Ισραήλ να εκδηλώσει την υποστήριξή του στην τουρκική εισβολή, αλλά η κυβέρνησή του δεν ανταποκρίθηκε.
Εδώ και 46 χρόνια, δυστυχώς, όλες οι διαδοχικές κυπριακές κυβερνήσεις από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο μέχρι τον Νίκο Αναστασιάδη, απέτυχαν και απέφυγαν να θέσουν προ των ευθυνών τους όλες εκείνες τις ξένες κυβερνήσεις για τη συνενοχή και συνεργασία τους στις δύο βάρβαρες τουρκικές εισβολές στην Κύπρο που περιλαμβάνουν και το Πακιστάν.

(Βλέπε άρθρο Φ.Α. «1974:  To Πακιστάν στο πλευρό των Τούρκων Αττίλων» «Σημερινή» 3.2.2018).   https://simerini.sigmalive.com/article/2018/2/3/1974-to-pakistan-sto-pleuro-ton-tourkon-attilon/

Και τώρα στο σήμερα.

Στις 5.6.2020 το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση για την   «53η επέτειο του επιθετικού πολέμου του 1967…» με αποτέλεσμα να απαντήσει ο Ισραηλινός Πρέσβης.

https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/952719/mesanatolikos-kavgs-akel-kai-presbi-israil  (5.6.2020 «Φιλελεύθερος»).

Στις 3.7.2020 το «Sigmalive» ανάρτησε «Γράμμα σε ένα Κύπριο φίλο» του Ισραηλινού Πρέσβη Σαμί Ρεβέλ με μεγάλο νόημα και ελπίδα. 

«Σας γράφω από καρδιάς.
Ως ένας αληθινός υποστηρικτής της φιλίας μεταξύ Ισραηλινών και Κυπρίων.

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Κύπριου ΥΠΕΞ κ. Χριστοδουλίδη με τον Ισραηλινό ομόλογο του κ. Ασκενάζι. 
Η σύντομη πτήση με ελικόπτερο πάνω από τη Μεσόγειο, κατέδειξε την εγγύτητα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.
Η ειλικρινής σύνδεση μεταξύ τους, κατέδειξε το επίπεδο των σχέσεών μας, σαν δύο δημοκρατικές χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις…»

Και κατέληξε : «…Φίλε μου, η συνεργασία μας είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας.
Γι’αυτό απευθύνομαι σε εσάς και σας ζητώ να στείλετε ένα σαφές μήνυμα στους Παλαιστινίους να σταματήσουν τις προσπάθειές υπόσκαψης οποιασδήποτε πιθανότητας προόδου.
Σας ζητώ να λάβετε ξεκάθαρη στάση κατά της ασύμφορης επιθετικότητας κατά του Ισραήλ σε διεθνείς οργανισμούς.
Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την θετική αλλαγή που χρειαζόμαστε.»

(Να τονίσω ότι η  μετάβαση του Κύπριου ΥΠΕΞ ακολούθησε τις δηλώσεις του Παλαιστίνιου Πρέσβη…)

https://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/638290/gramma-se-ena-kyprio-filo

Σήμερα, τα επείγοντα για την επιβίωςη του Ελληνισμού, Ελλάδας και Κύπρου,  είναι δύο.

1) Η άμεση αναβάθμιση της στρατιωτικής ετοιμότητας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των επικίνδυνων επιθετικών προθέσεων της Τουρκίας, « για λόγους επιβίωσης, σε ενιαίο αμυντικό μέτωπο με την Ελλάδα.
Σε τείχος αποτροπής» (άρθρο «Σημερινής» 5.7.2020)   και

2) η άμεση  ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας/Κύπρου/Ισραήλ…

Να δούμε επιτέλους τα ΔΙΚΑ μας  άμεσα συμφέροντα. 
Τις αναγκαίες συμμαχίες που πρέπει να ενισχύσουμε για την ΔΙΚΗ μας ασφάλεια.

Το Γράμμα του Ισραηλινού Πρέσβη προς τον κάθε Κύπριο πολίτη ας αφυπνίσει επιτέλους ότι έχουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα να θέτουμε πρώτα. 
Είδαμε πως μας «πληρώνουν» οι δεύτεροι και τρίτοι που για δεκαετίες «δίναμε» (δίνουμε ακόμα) μάχες γι΄αυτούς…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 12/7/2020

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"