GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΟΛΟΙ «ΠΟΝΕΣΑΝ».....ΑΛΛΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΔΑΚΡΥΣΑΝ

Γραφει ο  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ Στρατηγός - Επίτιμος Α/ΓΕΣ Η Αγία Σοφία , οποια μορφή χρήσης και αν της δώσει ο Ερντογαν ,...
Γραφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ
Στρατηγός - Επίτιμος Α/ΓΕΣ


Η Αγία Σοφία , οποια μορφή χρήσης και αν της δώσει ο Ερντογαν , θα παραμείνει το λίκνο της Ορθοδοξίας , η καρδιά της Χριστιανοσύνης , το παγκόσμιο σύμβολο του χριστιανικού κόσμου.
Ειναι Μνημείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ελληνισμο.
Ειναι ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία υπό κατοχή και βεβήλωση.
Οι πρώτοι βέβαια που την βεβήλωσαν ηταν οι Δυτικοί κληρονόμοι της «παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Μνημείου»......το 1204.
Δυστυχώς Ο τηλαυγής φάρος της ορθοδοξίας, μετατρέπεται για δεύτερη φορά στην μακραίωνα ιστορία του ,σε μουσουλμανικό τέμενος.
Ο Ερντογαν χρειαζόταν μια ενέργεια βαθιας σημειολογίας για την νεκρανάσταση του οθωμανισμού , που υπηρετεί με λογια και δράσεις τα τελευταία χρόνια και αυτή η ενέργεια ειναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τεμενος.
Η απόφαση του είναι ιεροσυλία, είναι ασέλγεια στα Ιερά και τα Όσια της Ορθοδοξίας.
Είναι η Τρίτη άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Η τουρκική απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τεμενος , πρόκειται για μια κίνηση ιστορικών διαστάσεων.
Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας επιθετικής πολιτιστικής ενέργειας στην Αγία Σοφιά, έχει πολυσήμαντους συμβολισμούς και στοχεύσεις σε διάφορα επίπεδα.
Ο Ερντογάν , όσον αφορά τη σύγκρουση των πολιτισμών και τις γεωπολιτικές αναθεωρήσεις ,επιχειρεί να συγκρουστεί με το Δυτικό πολιτισμό και να σηματοδοτήσει τη φιλοδοξία του να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου.
Προχωρά σε ρήξη με το κεμαλικό παρελθόν και επιχειρεί να αναδειχθεί σε πατέρα των Τούρκων το 2023 – τα 100 χρόνια της Τούρκικης δημοκρατίας – αντικαθιστώντας τον Κεμάλ Ατατούρκ στη σειρά του Γκρίζου Λύκου, του Αλπ Αρσλάν, του Μωάμεθ του Πορθητή και του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή.
Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι για να φθάσουμε στην σημερινή κορύφωση, προηγήθηκε η μετατροπή τριών ακόμη ναών αφιερωμένων στην Αγία του Θεού Σοφία σε τζαμιά: Τραπεζούντας, Νικαίας της Βιθυνίας και Αδριανουπόλεως.
Στόχος είναι η κυριαρχία του στο σουνιτικό ισλάμ. 
Δίνει το σύνθημα ,στους φανατικους μουσουλμάνους, ότι ήλθε η ώρα να ενεργοποιηθεί ο τρίτος πυλώνας προσκυνήματος του Ισλάμ , μετά την Μέκκα και την Ιερουσαλήμ, η Κωνσταντινούπολη ,ως κέντρου του Σουνιτικού ισλαμικού κόσμου .
Το βαθύ ισλαμικό κατεστημένο της Τουρκίας δηλαδή ο Ερντογαν, ειχε δρομολογήσει, με υπομονή και μακροχρόνιο σχέδιο,να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε Μνημείο Χώρου Προσευχής (τεμένος) από το 2005 , όταν διαφορά «σωματεία» έκαναν πρόσφυγες εναντίον του προεδρικού διατάγματος του 1934 , χωρίς ομως να εισαχθούν ποτέ οι πρόσφυγες αυτες στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας.
Το 2012 εισηχθει για πρώτη φορά η προσφυγή «σωματείου», οπου το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «η Αγία Σοφία παραμένει μουσείο, θα μπορούσε ομως να εχει διττή υπόσταση και ως τεμενος και ως μνημείο».
Το Ανώτατο Δικαστήριο έδινε από το 2016 οδηγίες προς το «σωματείο» για την νομικά ορθή σύνταξη της προσφυγής και ο Ερντογαν ανέμενε την κατάλληλη χρονική στιγμή, για να άρει την «κατάρα του Μωαμεθ του Πορθητή», που επιθυμούσε η Αγία Σοφία να ειναι τεμενος.
Ο Ερντογαν έκρινε σκόπιμο να προβεί, αυτή την εποχή,σε αυτή την αφρόνα κίνηση, για τους παρακάτω λόγους :

* Γιατι υπάρχει ουσιαστικά κενό εξουσίας στις ΗΠΑ ,όπου ο Πρόεδρος Τrump κλυδωνίζεται εσωτερικά και δεν τον ενδιαφέρουν οι εξωτερικές σχέσεις και διεθνή θέματα.
Το πολιτικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν ανταποκρίνεται στα ηγετικά καθήκοντα , που ειχε διαχρονικά σε ολόκληρο τον κοσμο .
Γιατι ότι ειναι να κάνει θα πρέπει το κάνει μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου , με την ανοχή του Trump.....

* Γιατι οι κάκιστες -εκκλησιαστικές- σχέσεις της Μόσχας με την Κωνσταντινούπολη, ακύρωναν την δικαιολογητική βάση μιας αναμενόμενης σκληρής ρωσικής στάσης για την Αγία Σοφία, που θα έδινε, αναπόφευκτα, και στον Πούτιν αυξημένο κύρος μεταξύ των Ορθοδόξων.

* Γιατί η Ε.Ε. στερείται ηγετών και η Γερμανία μαζί με την Μεγ.Βρετανία , είχαν διαχρονικά φιλοτουρκική πολιτική την οποία και συνεχίζουν για ιστορικούς και εμπορικούς λόγους.

* Γιατί ο πλανήτης κλυδωνίζεται από την πανδημια και η αντίδραση των χριστιανικών χωρών θα είναι χαμηλή έως μηδαμινή , με …..γαρνιτούρα μερικά ψηφίσματα καταδίκης, τα οποία ο Ερντογαν δεν τα υπολογίζει .........
* Για εσωτερικούς λόγους , προκειμένου να αναδειχθεί ως ο νέος ”Κεμάλ” με τον ισλαμικό μανδύα και να καταρρίψει τον Κεμαλισμό στην Τουρκία.

* Για να καταδείξει στον μουσουλμανικό κόσμο ότι είναι ο ηγέτης τους.

* Για την ανάγκη του να συσπειρώσει τους θρησκευόμενους Τούρκους, οι οποίοι είναι και η εκλογική βάση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

* Γιατι είναι ίσως ένα από τα τελευταία χαρτιά που παίζει στην προσπάθεια να αγκιστρωθεί στην εξουσία, την ώρα που η τουρκική οικονομία διαγράφει αλεπάλληλα limit down, η τουριστική βιομηχανία κατακρημνίζεται και η δημοτικότητα του ακολουθεί ανάλογη πορεία.

* Γιατι.......θέλει να προσευχηθεί ως ευσεβής ισλαμιστής εντός του διαχρονικού συμβόλου της Χριστιανοσύνης, δείχνοντας στους συμπατριώτες του νοσταλγούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ότι όρθωσε ανάστημα απέναντι στη Δυση, βάζοντας τη μουσουλμανική θρησκεία και την παράδοση πάνω από το πολιτικό του, αλλα και το ατομικό του συμφερον.

* Γιατι θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στο θυμικο των Ελλήνων , που βλέπουν το σύμβολο του Χριστιανισμου αλλα και του Ελληνισμου , να γίνεται και πάλι τεμενος .
Ειναι αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια ότι Αγία Σοφία ανήκει στην Ορθοδοξία και στους Έλληνες , για αυτό η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που πλήττουν την τιμή μας και την Ορθοδοξία και να μην κρύβεται πίσω από τους «θεματοφύλακες της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», να μην αποποιείται των ιστορικών ευθυνών της, να μην τρέχει πίσω από τις εξελίξεις που διαμορφώνουν οι Τούρκοι, να μην κρύβεται πίσω από τα Ευχολόγια της Γερμανίας.......
Η Αγία Σοφία είναι μουσείο εδώ και 85 χρόνια, αλλά για πάνω από 1000 χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος ναός της Ορθοδοξίας κατασκευασμένος από Έλληνες Βυζαντινούς.
Η ελληνική λαϊκή παράδοση έχει βγάλει ρίζες στα θεμέλια του ναού.
Οι δημόσιες τοποθετήσεις ομως των σημερινών κρατούντων διακρίνονται από το σύνδρομο της παγκοσμιοποιησης και από μια εντυπωσιακή σιγή για την ελληνικότητα του Ορθόδοξου Ναού της Αγίας Σοφίας.
Σημερα το θέμα της Αγίας Σοφίας έφερε στην επιφάνεια με εκκωφαντικό θόρυβο, την απόλυτη ένδεια των εγχωρίων ελίτ ,που τόσα χρόνια δεν είπαν μια κουβέντα για την ανάγκη προστασίας της Αγίας Σοφίας ως μνημείου της ορθοδόξου πίστεως.
Που ουδέποτε αναγνώρισαν οτι μέσα στην Αγία Σοφία, ετελείτο επι 10 αιώνες, ορθόδοξη θεία λειτουργία.
Οι δήθεν μπροστάρηδες της κοινωνίας μας , το πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας , η πνευματική και οχι μόνο ελίτ του τόπου, οι πνευματικοί και εκπολιτιστικοι σύλλογοι και η Ιερα Σύνοδος ,παρακολουθούσαμε με απάθεια την προδιαγεγραμμένη και Ειλημμένη απόφαση του Τούρκου Πρόεδρου εδώ και καιρό, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τεμενος .
Εκ των υστέρων τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις , χύνουμε δάκρυα «πόνου», και επικαλούμαστε πάλι την βοηθεια του «εθνικού προστάτη».
Αντί να εχουμε επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο ενημέρωσης των ηγετών του κόσμου , έστω και αν τα εθνικά συμφέροντα πολλών εξ αυτών ηταν σε άλλη κατεύθυνση, εμείς ασχολούμασταν με το τοξικό πολιτικό κλίμα που επικρατεί τελευταία στην Χώρα μας , το οποίο απορροφά όλη την εθνική μας ενέργεια.
Η Αθήνα σημερα, πέρα από την έκφραση δυσαρέσκειας και πέρα από την υποστήριξη των αρμοδίων διεθνών θεσμών, δεν μπορεί να κάνει πολλα.
Στην ελληνική κυβέρνηση προσφέρεται μια ιδανική ευκαιρία να ροκανίσει διά της διπλωματικής οδού επιπλέον την καρέκλα του Τούρκου ηγέτη, υπερθεματίζοντας το ρόλο του ως «εχθρού» της Δύσης και της γεωπολιτικής καθεστηκύιας τάξης.
Οι εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις του θέματος της Αγίας Σοφίας ,στο κλίμα των ήδη επιβαρυμένες Ελληνοτουρκικών σχέσεων , είναι αυτονόητες.
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σημερα είναι να διαγράψουμε τις ψευδαισθήσεις μας ότι οι εταίροι και οι σύμμαχοι μας θα επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την Αγία Σοφία και να προετοιμαστούμε στο άμεσο μέλλον για ακραίες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.
Αν δεν επιθυμούμε να οδηγηθούμε σε επώδυνους συμβιβασμούς και εθνικές υποχωρήσεις ένας δρόμος υπάρχει ,η προετοιμασία για στρατιωτική σύγκρουση, η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ και βέβαια η ΟΜΟΨΥΧΙΑ του λαού μας , του ΕΘΝΟΥΣ μας .

Στρατηγός Κωνσταντίνος Ζιαζιάς

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"