GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

"Τσουνάμι" στον ΣΥΡΙΖΑ με το "Παππάς gate": Στο στόχαστρο και ο Τσίπρας

«Βαρίδι» πλέον για το κόμμα ο Νίκος Παππάς Οφόβος νέων αποκαλύψεων για πρόσωπα και ενέργειες που έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥ...



«Βαρίδι» πλέον για το κόμμα ο Νίκος Παππάς

Οφόβος νέων αποκαλύψεων για πρόσωπα και ενέργειες που έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σκιάζει την Κουμουνδούρου.

Μετά τη χθεσινή δραματική συνεδρία της ΠΓ, την ανάληψη της ευθύνης από τον Νίκο Παππά για τη συνομιλία με τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή, αλλά και το συμπεφωνημένη «άδειασμά» του πρώην υπουργού από τον Αλέξη Τσίπρα, το κλίμα είναι βαρύ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και είναι βαρύ για πολλούς λόγους.
Ένας εκ των οποίων είναι και η είδηση για το κλείσιμο της υπόθεσης της Novartis στην Αμερική με την καταβολή συνολικά 345 εκατ. δολαρίων.

Στην ανακοίνωση ωστόσο της εταιρείας και στο σημείο που αφορά στις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, τονίζεται ότι:
«Η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα.
Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis.
Με τη σημερινή συμφωνία όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για τη Novartis έχουν πλέον κλείσει».

Με απλά λόγια δεν διαπιστώθηκε καμιά δωροδοκία πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα και το σκάνδαλο περιορίζεται στο υγειονομικό κομμάτι.

Κατάρρευσε έτσι όλη η επιχείρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο.

Η προσπάθεια στοχοποίησης των 10 πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί και ο κεντρικός τραπεζίτης, μετατρέπεται σε «Βατερλό» για την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Και καταρρέει όλη η λογική Πολάκη «να βάλουμε κάποιους στη φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές».

Η είδηση από τις ΗΠΑ ήρθε σε μια χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κλονίζεται από δύο διαφορετικές υποθέσεις οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε μεγάλα σκάνδαλα.

Η πρώτη είναι φυσικά η σχέση του Νίκου Παππά με τον Σαμπύ Μιωνή, τα όσα έχουν πει «σαν δυο καλοί φίλοι», όσα δημοσιεύτηκαν από την πρώτη ηχογραφημένη συνομιλία τους, και όσα αναμένονται σύντομα.

Η δεύτερη είναι η υπόθεση του παρακράτους που αποκάλυψαν τα «Παραπολιτικά» και στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, η ΕΥΠ, αξιωματικοί της αστυνομίας, δικηγόροι και άνθρωποι της νύχτας.


Γίνεται αντιληπτό ότι στο στόχαστρο έχει μπει για τα καλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αν τα στοιχεία που θα βγουν είναι συντριπτικά, δημιουργείται ένα ιδιαίτερα επιβαρυντικό περιβάλλον και για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Χτυπούν Τσίπρα

Η Νέα Δημοκρατία είναι σίγουρο ότι θα βάλει στο στόχαστρο τον πρώην πρωθυπουργό λέγοντας ότι γνώριζε τι έστηνε το παρακράτος και τα παραδικαστικά κυκλώματα.

«Δεν είναι άμοιρος ευθυνών.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι ήξερε τι έκαναν και ο Καμμένος αλλά και ο Παππάς.
Είχε ο ίδιος δώσει εντολή να προχωρήσουν ορισμένες υποθέσεις, κυρίως στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων».

Αυτό λένε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας όμως και υπονοούμενα για… άλλου είδους συναλλαγές.

Στα δημοσιογραφικά γραφεία αλλά και στη Βουλή κυκλοφορούν φήμες ότι τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις, τόσο από τις χιλιάδες σελίδες της ΕΥΠ σχετικά με το παρακράτος που δρούσε επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και από τις συνομιλίες Παππά – Μιωνή.

Κάτι που ασφαλώς θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη περιδίνηση την Κουμουνδούρου η οποία έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στα σχοινιά και δέχεται χτυπήματα.

Ο φόβος τους έγκειται στο τι άλλο θα μπορούσε να έχει «στηθεί» και τι είδους συνομιλίες θα έχουν γίνει.

Λένε π.χ. άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα:
«Πώς θα μπορέσει να υπερασπιστεί ο Αλέξης Τσίπρας τον ίδιο και το κόμμα του, αν υπάρχουν συνομιλίες που τον εμπλέκουν άμεσα;»

«Βαρίδι» ο Παππάς

Η μισή μεταμέλεια που επέδειξε χθες ο Νίκος Παππάς, μετά το… μισό άδειασμα που του επιφύλαξε ο πρώην πρωθυπουργός, δεν κλείνει την υπόθεση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα είναι εξαιρετικά κακό, όσο κι αν στελέχη του προσπαθούν να δείξουν ότι όλα βαίνουν καλώς κι ότι η κυβέρνηση παραπλανά τον κόσμο για να κρυφτούν τα δικά της σκάνδαλα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων ακούστηκαν μέχρι και φωνές που ζητούσαν την παραίτηση και απομάκρυνση από την πρώτη γραμμή του Νίκου Παππά.

Κάτι που ενδεχομένως να γίνει σε δεύτερο χρόνο, εφόσον υπάρξουν κι άλλες συνομιλίες με τον Μιωνή ή άλλους επιχειρηματίες.

Η Κουμουνδούρου ανησυχεί για το «γκελ» που κάνει αυτό το τοξικό κλίμα στην κοινωνία.
Φοβούνται δηλαδή ότι χάνεται οριστικά το… ηθικό πλεονέκτημα ενός αριστερού κόμματος που μέχρι πρότινος κατηγορούσε τους άλλους για διαπλοκή.

«Τι να πει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα;
Αυτός που έπαιξε με τους θεσμούς;
Που χρησιμοποίησε παρακρατικές μεθόδους για να πλήξει πολιτικούς αντιπάλους;
Που στελέχη της λαμβάνουν μέρος σε ύποπτες συναλλαγές και συνομιλίες πέραν πάσης λογική;».

Η λογική των «νταβατζήδων» και των «νταραβεριτζήδων» που μέχρι σήμερα κατηγορούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έρχεται να χαρακτηρίσει και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παύλος Πολάκης, θέλοντας να υπερασπιστεί το κόμμα του είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Παππάς θα ήταν ένοχοι αν είχαν κάνει αυτά που ζητούσε ο Μιωνή κι όχι επειδή –λανθασμένα- συνομίλησε μαζί του ο πρώην υπουργός.


Όμως, όταν ο νούμερο 2 της κυβέρνησης χαρακτηρίζει «κοριτσάκι» ανώτατη εισαγγελέα, η οποία κρατά τους πιο καυτούς φακέλους στα χέρια της, τότε υπάρχει σοβαρό πολιτικό ζήτημα.

Ομοίως, όταν ένας κορυφαίος υπουργός δείχνει τόση οικειότητα με επιχειρηματία τότε συνάγεται το συμπέρασμα ότι μπορεί να κρύβονται κι άλλου είδους σχέσεις.
Κι όχι μόνο με έναν επιχειρηματία.

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μεταθέσει το βάρος της υπόθεσης από όσα λέει ο Νίκος Παππάς στο ότι το καταγεγραμμένο υλικό είναι παράνομα κτηθέν, δείχνει και μια αμηχανία.

Κυρίως δείχνει ότι στην Κουμουνδούρου φοβούνται νέες αποκαλύψεις.

Το «Παππάς gate» και οι αναταράξεις

Σε κάθε περίπτωση το «Παππάς gate», οι αναφορές σε «μαγαζιά» και σε κάποιους που βγάζουν πολλά λεφτά, προκαλούν μεγάλες αναταράξεις σε συνδυασμό με τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για το παρακράτος με πιθανή εμπλοκή του Πάνου Καμμένου, της συζύγου του και άλλων κρατικών αξιωματούχων.

Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο οποίος όπως όλα δείχνουν οδεύει προς το Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος επί της ουσίας ότι κρατούσε τα κλειδιά του «μαγαζιού» και ότι έκανε παρεμβάσεις σε δικαστικούς λειτουργούς προκειμένου να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επόμενο διάστημα στην Κουμουνδούρου θα προσπαθήσουν να «οχυρώσουν» το χώρο του πρώην πρωθυπουργού, να τον βγάλουν από το κάδρο των υποθέσεων που είναι σε εκκρεμότητα.

Αν θα το καταφέρουν έχει να κάνει με τις νέες αποκαλύψεις που έρχονται.
Και φυσικά από το αν θα υπάρξουν «Ιφιγένειες» που θα θυσιαστούν προκειμένου να μειωθεί το βάρος προς τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα.

Αλλωστε, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να κάνουν restart από το φθινόπωρο, όταν και πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα ζοριστεί με τα οικονομικά προβλήματα που έρχονται.

Όμως, αυτό που γνωρίζουν με σιγουριά είναι ότι έχει διαρραγεί η σχέση με την κοινωνία, το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα και η προσπάθεια τόσων ετών να χτίσουν ένα αφήγημα που έλεγε «εμείς δεν είμαστε ίδιοι με το παλιό πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε τα τελευταία 40 χρόνια».

pentapostagma.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"