GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Ταφόπλακα» στα όνειρα της Τουρκίας για απόκτηση των F-35 βάζει η USAF

Βαρύ χαστούκι στον Ερντογάν «Ταφόπλακα» στα όνειρα της Τουρκίας για απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 και κατά συνέπεια...



Βαρύ χαστούκι στον Ερντογάν

«Ταφόπλακα» στα όνειρα της Τουρκίας για απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 και κατά συνέπεια για αλλαγή των συσχετισμών πάνω από το Αιγαίο έβαλε η απόφαση την Αμερικανικής Γερουσίας με την οποία προβλέπεται η μεταβίβαση των έξι «stealth» αεροσκαφών F-35A block3F τα οποία είχαν ήδη κατασκευαστεί και προορίζονταν για την Τουρκία στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

Εξέλιξη που σηματοδοτεί ουσιαστικά το τέλος στο μεγαλεπήβολο σχέδιο της Άγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή και να αποκτήσουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ήταν το καθοριστικό πλήγμα μετά την απομάκρυνση των Τούρκων ιπτάμενων από τις ΗΠΑ οι οποίοι εκπαιδεύονταν πάνω στα μαχητικά 5ης γενιάς.

Αντίθετα παρά τα προβλήματα στην ΕΑΒ προχωρά μέσα στο χρονοδιάγραμμα και χωρίς καθυστερήσεις το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε VIPER με το πρωτότυπο αεροσκάφος να διαμορφώνεται ήδη στην Τανάγρα και να πετά έως το τέλος του χρόνου στις ΗΠΑ ώστε να προχωρήσουν οι δοκιμές και να δοθεί το ‘’πράσινο’’ φως στη μαζική αναβάθμιση των Ελληνικών μαχητικών.

Έτσι έως το 2027 η HAF θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της τα πλέον σύγχρονα F-16 την ώρα που η Τουρκική αεροπορία θα πετά και θα επιχειρεί με σαφώς υποδεέστερα αεροσκάφη.
Με την αναβάθμιση των 84 μαχητικών σε VIPER αλλά και με την αύξηση στις διαθεσιμότητες των Mirage τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ όχι απλά θα διατηρήσουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα πάνω από το Αιγαίο αλλά θα βάλουν και τα θεμέλια για το πέρασμα στο μαχητικό 5ης γενιάς.
Το ενδιαφέρον είναι δεδομένο με τους Αμερικανούς να εμφανίζονται έτοιμοι όταν η Αθήνα το αποφασίσει και μπορεί δημοσιονομικά να προχωρήσουν στην πώληση στην Ελλάδα μιας τουλάχιστον Μοίρας F-35.

Έως τότε πάντως ο στόχος του επιτελείου είναι διπλός.
Από τη μια τα Ελληνικά ‘’φτερά’’ να στέλνουν καθημερινά ξεκάθαρο μήνυμα ετοιμότητας αλλά και αεροπορικής υπεροχής και ταυτόχρονα να ανεβαίνουν συνεχώς οι διαθεσιμότητες των μαχητικών με στόχευση κυρίως στα Mirage όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.
Η συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα με τους Γάλλους δίνει ‘’ανάσα’’ με την ροή ανταλλακτικών προς την ‘’φωλιά’’ των ‘’Δελταπτέρυγων’’ στην Τανάγρα να ανοίγει και πάλι μετά τις συνέπειες της πανδημίας του covid-19 στη μεταφορά των υλικών.

Το φετινό καλοκαίρι με δεδομένο το κλίμα έντασης που καλλιεργεί συνεχώς η Άγκυρα και έπειτα από τις απειλές για έρευνες και τετελεσμένα σε θαλάσσιες περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας θα βρει τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ σε αυξημένη ετοιμότητα.
Η απόφαση να μην μειωθεί ούτε στο ελάχιστο η συνεχής και εντατική εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων δεν είναι τυχαία αλλά στο πλαίσιο της εγρήγορσης και του μηδενικού εφησυχασμού.

Καθημερινά οι απογειώσεις των Ελληνικών ‘’γερακιών’’ ξεπερνούν τις 100 ενώ συχνά μεγάλοι σχηματισμοί πετούν στο Ανατολικό Αιγαίο και πάνω από τα ακριτικά νησιά σε μια κίνηση συμβολισμού και αεροπορικής υπεροχής.

Ελληνικά μαχητικά αλλά και τα ‘’μάτια’’ της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αρχιπέλαγος, το ιπτάμενο ραντάρ Erieye πέταξαν χθες Νότια της Κρήτης παρακολουθώντας συνεχώς Τουρκικό σχηματισμό που κινήθηκε για μια ακόμη φορά προς τη Λιβύη. 
Μαχητικά της Άγκυρας συνόδευσαν μεταγωγικά C-130E ενώ στον σχηματισμό πετούσαν αεροσκάφη ανεφοδιασμού KC-135R όπως και ένα ιπτάμενο ραντάρ Ε-7.
Τα Τουρκικά αεροσκάφη πάντως κινήθηκαν εκτός FIR Αθηνών και δεν προχώρησαν στην παραμικρή πρόκληση υπό την συνεχή παρακολούθηση των Ελληνικών ‘’γερακιών’’.

pentapostagma.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"