GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε. στην Τουρκία: Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι οι σχέσεις της με την ΕΕ εξαρτώνται σημαντικά από το σεβασμό της στα κυριαρχικά δικαιώματα τη...




«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι οι σχέσεις της με την ΕΕ εξαρτώνται σημαντικά από το σεβασμό της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας», δήλωσε σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες της Τουρκίας για γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ο Ζοζέπ Μπρορέλ απάντησε ότι η ΕΕ έχει επανειλημμένως καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ ή στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι στις 15 Μαΐου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα στις συνομιλίες που διεξάγει αυτό το διάστημα η ΕΕ με την Άγκυρα», είπε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης των ζητημάτων αυτών είναι «να καταλάβει η Τουρκία ότι οι σχέσεις της με την ΕΕ εξαρτώνται σημαντικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στη δήλωσή τους της 15ης Μαίου, καταδικάζουν την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές και στα χωρικά ύδατα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».
Οι 27 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ, στην ίδια δήλωση, καλούν την Άγκυρα να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και διαμηνύουν στην Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ πάνω στα χωρικά τους ύδατα, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά, καθώς να μην παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών-μελών στον εναέριο χώρο τους.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


Πηγή: ΑΝΤ1