GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΟΗΕ: Απέτρεψαν εκλογή του Τούρκου βουλευτή και πρώην διπλωμάτη Μποζκίρ Ελλάδα, Κύπρος, Αρμενία

Ελλάδα, Κύπρος και Αρμενία έσπασαν τη σιωπηρή διαδικασία που θα είχε ως αποτέλεσμα τη δια βοής εκλογή στη θέση του προέδρου της ...



Ελλάδα, Κύπρος και Αρμενία έσπασαν τη σιωπηρή διαδικασία που θα είχε ως αποτέλεσμα τη δια βοής εκλογή στη θέση του προέδρου της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, του Τούρκου βουλευτή και πρώην διπλωμάτη, Βολκάν Μποζκίρ.

Η κίνηση αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα, απλά για να αποτραπεί η ομόφωνη εκλογή του Μποζκίρ, αφού καθώς δεν υπάρχει ανθυποψήφιος, η εκλογή του είναι βέβαιη, σε ημερομηνία που θα οριστεί σύντομα, πιθανόν στις 8 Ιουνίου.

«Θα δώσει όμως τη δυνατότητα να εκφραστούν και αρνητικές ψήφοι», είπε διπλωματική πηγή.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Tijjani Muhammad-Bande έβαλε το θέμα της εκλογής του προέδρου της επόμενης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης σε σιωπηρή διαδικασία, που θα έληγε τη Δευτέρα.
Αν δεν την έσπαζε κάποιο μέλος, θα θεωρείτο πως δεν υπάρχει καμία ένσταση και ο κ. Μποζκίρ θα είχε εκλεγεί.
Τελικά Ελλάδα, Κύπρος και Αρμενία ενημέρωσαν ότι επιθυμούν να γίνει ψηφοφορία.

Την πρόθεση της Τουρκίας να διεκδικήσει την προεδρία της 75ης Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ είχε εξαγγείλει το Σεπτέμβριο, κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκης, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Η προεδρία εναλλάσσεται κάθε χρόνο σε διαφορετική περιφερειακή ομάδα του ΟΗΕ και φέτος είχε σειρά η Δυτική Ευρώπη, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα, αλλά όχι η Κύπρος (ασιατική).
Καθώς δεν υπήρξε ανθυποψήφιος και ο Τούρκος διπλωμάτης έλαβε το χρίσμα στις 27 Φεβρουαρίου, η εκλογή του ήταν δεδομένη.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ