GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο Μπόλτον αποκαλύπτει τι άποψη έχει ο Τραμπ για Μακρόν, Μέρκελ, Τζόνσον κ.α.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιθανότατα δεν χρειάστηκαν να γνωρίζουν το παρασκήνιο ώστε να καταλάβουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας ευμε...



Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιθανότατα δεν χρειάστηκαν να γνωρίζουν το παρασκήνιο ώστε να καταλάβουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας ευμετάβλητος ηγέτης που δεν τρέφει μεγάλο σεβασμό για πολλούς από αυτούς.

Παρ ‘όλα αυτά, οι λεπτομέρειες του τι πιστεύει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τους ελίτ πολιτικούς της Ευρώπης -όπως αναφέρεται στο εκρηκτικό βιβλίο του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον για την εποχή του στον Λευκό Οίκο- θα εξακολουθήσουν να προσελκύουν αναγνώστες.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Μπόλτον «ψεύτη» και «δυσαρεστημένο βαρετό ανόητο που ήθελε μόνο να πάει στον πόλεμο».

Και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατήγγειλε τον πρώην αξιωματούχο της διοίκησης ως «προδότη».

Εκτός όμως από τις μηχανορραφίες του Λευκού Οίκου που αναφέρονται στο βιβλίο, εδώ είναι μερικές από τις απόψεις του Τραμπ για την Ευρώπη και τους ηγέτες της, όπως αναφέρει ο Μπόλτον.

Για τον Μακρόν

«Στον Τραμπ δεν άρεσε ούτε ο (Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν) Τριντό ούτε ο (Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ) Μακρόν, αλλά τους ανέχτηκε, αστειευόμενος μαζί τους σε διαξιφισμούς», γράφει ο Μπόλτον για τη σύνοδο κορυφής του G7 του 2018 στον Καναδά.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2017, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μακρόν «ότι πάντα διέρρεε τις συνομιλίες τους, κάτι το οποίο ο Μακρόν αρνήθηκε, χαμογελώντας πλατιά».

Ο Τραμπ αρνήθηκε αργότερα να απαντήσει στην ερώτηση του Μάκρον σχετικά με το τι σχεδιάζουν να κάνουν οι ΗΠΑ για το εμπόριο με την Κίνα.

Αλλά η στάση του Τραμπ απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο δεν είναι πάντα συνεπής.

«Ο Τραμπ σκέφτηκε ότι κάποια στιγμή ο Μακρόν θα πρέπει να συναντηθεί με τον Ιρανό Πρόεδρο [Χασάν] Ρουχάνι, κολακεύοντας τον Μακρόν ως τον καλύτερο των Ευρωπαίων», γράφει ο Μπόλτον.

Για την Μέρκελ

Η άποψη του προέδρου για τη Γερμανίδα καγκελάριο φαίνεται να αντικατοπτρίζει τόσο τον σεβασμό για τη χώρα που οδηγεί όσο και την οργή για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας.

«Ο Τραμπ είχε μεγάλο σεβασμό για την Καγκελάριο Μέρκελ, σημειώνοντας ότι ο πατέρας του ήταν Γερμανός και η μητέρα του Σκωτσέζα», γράφει ο Μπόλτον σε κεφάλαιο για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2017 στις Βρυξέλλες.

Στην ίδια συνάντηση, ο Τραμπ «φίλησε τη Μέρκελ και στα δύο μάγουλά», προτού πει «Αγαπώ την Άνγκελα», μετά από μια δέσμευση των Ευρωπαίων μελών του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκανε κανένα μυστικό της αντίρρησής του για το έργο αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Είναι πολύ λυπηρό όταν η Γερμανία κάνει μια τεράστια συμφωνία πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη Ρωσία.

»Προστατεύουμε όλες αυτές τις χώρες και συνάπτουν μια συμφωνία αγωγού», αναφέρει ο Μπόλτον για τον Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Για Μέι και Τζόνσον

Περιγράφοντας το ταξίδι του Tραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 για να μιλήσει με την τότε πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Μπόλτον γράφει ότι ο πρόεδρος και ο ίδιος θα ήθελαν να βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στη διαδικασία Brexit, αλλά το βρήκαν δύσκολο.

Και ο πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ισχυρίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο κοινός αγαπημένος παγκόσμιος ηγέτης του Τραμπ μαζί με τον Σίνζο Αμπε, πρωθυπουργό της Ιαπωνίας.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


tribune.gr