GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κάτοικοι Καστανιών για σύνορα: «Επικρατεί ανησυχητική ηρεμία»

Είχαν μαζευτεί ελάχιστοι μετανάστες στο τουρκικό έδαφος, αλλά «δεν ήταν κάτι ανησυχητικό, δεν περνούν πλέον από εδώ» Με την π...



Είχαν μαζευτεί ελάχιστοι μετανάστες στο τουρκικό έδαφος, αλλά «δεν ήταν κάτι ανησυχητικό, δεν περνούν πλέον από εδώ»

Με την παρουσία του στρατού και της αστυνομίας να είναι ισχυρή και τα σύνορα να θωρακίζονται με φράχτη, κάμερες και προβολείς, οι κάτοικοι στον βόρειο Έβρο, στις Καστανιές και τα Μαράσια, δηλώνουν ότι επικρατεί ηρεμία στην περιοχή τους την οποία ωστόσο χαρακτηρίζουν ανησυχητική.

Ως «ανησυχητική» χαρακτηρίζει την ησυχία που επικρατεί αυτές τις ημέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ο πρόεδρος της κοινότητας Καστανιών, Σταύρος Τζαμαλίδης.
Το συνοριακό πέρασμα στις Καστανιές παραμένει κλειστό από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ, όπως λέει στο Sputnik ο κ. Τζαμαλίδης, η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας συνεχίζει να είναι έντονη.

Το μικρό χωριό των Καστανιών που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα και περίπου επτά χιλιόμετρα μακριά από την Αδριανούπολη, το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και βίωσε από απόσταση αναπνοής την απόπειρα χιλιάδων μεταναστών να περάσουν σε ελληνικό έδαφος από το Παζάρ Κουλέ και άλλα σημεία.

«Θα έλεγα ότι επικρατεί ηρεμία και βλέπουμε ότι έχει μεταφερθεί η κατάσταση στις Φέρες.
Θα έλεγα όμως ότι επικρατεί μια ανησυχητική ηρεμία. 
Αλλά είναι εδώ ο στρατός, ήρθαν και οι 400 αστυνομικοί, ο φράχτης ενισχύθηκε, μπήκαν προβολείς, κάμερες και ένα φυλάκιο μετατράπηκε σε κέντρο ελέγχου» τονίζει ο κ. Τζαμαλίδης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι πριν από λίγες ημέρες είχαν μαζευτεί ελάχιστοι μετανάστες στο τουρκικό έδαφος, αλλά «δεν ήταν κάτι ανησυχητικό, δεν περνούν πλέον από εδώ».

Άλλαξε η ζωή τις Καστανιές

Με το κλείσιμο των συνόρων, στις Καστανιές η καθημερινότητα άλλαξε και οι ταβέρνες που άνοιξαν και πάλι μετά την καραντίνα του κορονοϊού έχουν ελάχιστους πελάτες και φυσικά μόνο τους ντόπιους.

«Οι Τούρκοι δεν μπορούν να έρθουν.
Βέβαια, και που έρχονταν οι περισσότεροι δεν έκαναν και καμιά μεγάλη κατανάλωση, αλλά ήταν κάτι.
Τώρα τι δουλειά να έχουν οι ταβέρνες εδώ;» λέει ο πρόεδρος των Καστανιών, περιγράφοντας και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι εξαιτίας της διολίσθησης της τουρκικής λίρας.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση»

Στις εργασίες που γίνονται για την ενίσχυση και επέκταση του φράχτη αναφέρθηκε, μιλώντας στο Sputnik, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καστανιών, κ. Φανή Μηνά.

«Κουβαλούν συνέχεια υλικά για τον φράχτη. Κατά τ' άλλα, στο χωριό επικρατεί ησυχία» σημειώνει η κα. Μηνά που μαζί με άλλες γυναίκες του χωριού, τον περασμένο Μάρτιο μαγείρευαν φαγητά και γλυκά για τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς.
«Τώρα, δεν έχει χρειαστεί να κάνουμε κάτι» προσθέτει, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εφόσον προκύψει ανάγκη, θα προσφέρουν και πάλι βοήθεια.

Στην ανησυχία του κόσμου για το τι μπορεί να ετοιμάζουν οι Τούρκοι αναφέρθηκε, μιλώντας στο Sputnik και ο πρόεδρος της κοινότητας Μαρασίων, κ. Γιώργος Καραμπατζάκης.

«Υπάρχει μια ανησυχία στον κόσμο για το τι θα γίνει. 
Αυτό το διάστημα επικρατεί ησυχία.
Δεν βλέπουμε αυτά που γίνονταν πριν από λίγο καιρό, δηλαδή με τους Τούρκους που περνούσαν προκλητικά με τα φουσκωτά μέσα στο ποτάμι.
Για εμάς βέβαια δεν έχει αλλάξει κάτι.
Δεν χαλαρώνουμε, είμαστε σε επαγρύπνηση» επισήμανε ο κ. Καραμπατζάκης.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"