GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο Φάουτσι απαντά για το αν ο COVID19 κατασκευάστηκε σε κινεζικό εργαστήριο

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο επιστήμονας κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid19 στις ΗΠΑ, και ο άνθρωπος για τον οποίο έ...



Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο επιστήμονας κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid19 στις ΗΠΑ, και ο άνθρωπος για τον οποίο έχει εκφράσει δημόσια πολλές φορές τον θαυμασμό του ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης,  απέρριψε τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός προήλθε από ένα εργαστήριο στο Wuhan, σε αντίθεση με τα όσα δηλώνουν ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαικ Πομπέο.

«Τα καλύτερα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός πίσω από την πανδημία δεν δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στην Κίνα», δήλωσε ο Δρ Anthony Fauci σε μια αποκλειστική συνέντευξη με το National Geographic που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. «Τα πάντα για τη σταδιακή εξέλιξη με την πάροδο του χρόνου δείχνουν έντονα ότι [αυτός ο ιός] εξελίχθηκε στη φύση και στη συνέχεια πήδησε σε είδη.»

Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει την εναλλακτική θεωρία ότι κάποιος ανακάλυψε κορωνοϊό στην άγρια ​​φύση, το έφερε σε εργαστήριο και στη συνέχεια το εξαπέλυσε κατά λάθος στο κοινό.

Η δήλωση του Fauci, όπως σημειώνει και το NewsWeek,  έρχεται σε αντίθεση με το σχόλιο του Προέδρου Τραμπ  στις 30 Απριλίου ότι είχε δει πειστικά στοιχεία ότι ο κορονωϊός προήλθε από το Ινστιτούτο ιολογίας Wuhan της Κίνας (WIV).
Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι είχε δει «τεράστια στοιχεία» που υποστηρίζουν τη θεωρία, αλλά δεν επεκτάθηκε.

Οι New York Times ανέφεραν επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει ορισμένους εντός της κοινότητας πληροφοριών για να δώσει βάρος στη θεωρία του WIV.
«Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στο κοινό στοιχεία που να υποστηρίζουν τη συμμετοχή του WIV στην πανδημία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Aμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιστορία του κορωνοϊού COVID-19 δεν ήταν ούτε τεχνητός ούτε γενετικά τροποποιημένος ιός, αν και αξιωματούχοι ερευνούν εάν θα μπορούσε να απελευθερωθεί από το WIV.

Η Κίνα απέρριψε σθεναρά οποιαδήποτε κατηγορία ότι υποκίνησε το ξέσπασμα ή ότι το WIV συμμετείχε στην πανδημία.
Τη Δευτέρα, η εφημερίδα The Global Times - που αντανακλά  τις επίσημες θέσεις  του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος - δημοσίευσε ένα άρθρο που ζητούσε από τον Πομπέο να παράσχει οποιαδήποτε στοιχεία για τον ισχυρισμό του, υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για «μπλόφα».

Η κινεζική κυβέρνηση  απέρριψε τις επικρίσεις ότι αντιμετώπισε την επιδημία, δηλώνοντας ότι οι διεθνείς κριτικοί απλώς διαδίδουν προπαγάνδα για να αποσπάσουν τα λάθη των χωρών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο ισχυρισμός των Τραμπ  και Πομπέο σχετικά με το εργαστήριο WIV έχει κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) κατηγόρησαν την Κίνα ότι είχε αποκρύψει τη σοβαρότητα της επιδημίας από νωρίς για να αποθηκεύσει ιατρικά εφόδια.

Η έκθεση DHS ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Κινέζοι ηγέτες σκόπιμα δεν κοινοποίησαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) την κατάσταση μετάδοσης του ιού μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου για να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητά του.

Η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στις Η.Π.Α. δήλωσε στο Newsweek ότι θεωρούσε την έκθεση μια άλλη «αβάσιμη κατηγορία».

Η δημόσια διαμάχη για το εργαστήριο συνέπεσε με την κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων.
Την περασμένη Τρίτη, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έπλευσε ένα δεύτερο πλοίο μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, αμφισβητώντας τον ισχυρισμό της Κίνας για τα αμφισβητούμενα ύδατα.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA), δήλωσαν ότι είχε διώξει το πρώτο ναυτικό πλοίο των ΗΠΑ, το USS Barry.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κινεζικού στρατού κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν το «διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα της κυριαρχίας και ασφάλειας της Κίνας» μέσω «προκλητικών πράξεων», αποκαλώντας την ναυσιπλοϊα των πλοίων «ασυμβίβαστη με τις τρέχουσες κοινές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση του Covid-19,» σύμφωνα με το South China Morning Post.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Ναυτικού αρνήθηκε ότι το PLA ανάγκασε το USS Barry να βγει από τα αμφισβητούμενα ύδατα, λέγοντας στο Newsweek την περασμένη Τετάρτη ότι "όλες οι αλληλεπιδράσεις συνέβησαν σύμφωνα με τους ναυτικούς κανόνες".

Ο Δρ. Φάουτσι,, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) και εξέχον μέλος της ειδικής ομάδας κορωνοϊού του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ταυτίζεται με τις απόψεις της  Δρας Deborah Birx αμφισβητώντας τον ισχυρισμό του Τραμπ και του Πομπέο.

Σε μια κυριακάτικη εμφάνιση στο CBS News 'Face the Nation, ο Δρ Birx είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η επιδημία του κορωνοϊού ξεκίνησε από ατύχημα στο εργαστήριο Wuhan.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"