GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Οργή στην Μόσχα: ''Η Τουρκία παραδίδει “γη και ύδωρ” στις ΗΠΑ για να λάβει δάνειο!'' - Γεωπολιτικός ''σεισμός'' ενόψει

Ο Ερντογάν στα πόδια του Τραμπ ΟΕρντογάν αλλάζει εκ νέου πορεία και “πέφτει κυριολεκτικά στα πόδια” του Τραμπ, με στόχο την ...



Ο Ερντογάν στα πόδια του Τραμπ

ΟΕρντογάν αλλάζει εκ νέου πορεία και “πέφτει κυριολεκτικά στα πόδια” του Τραμπ, με στόχο την επίτευξη δανείου για να σωθεί η χώρα του, αρνούμενος κάθε συμμαχία με την Μόσχα αφού παραδώσει τα πάντα πρώτα στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνη “ισορροπία πάνω σε τεντωμένο σκοινί”, την στιγμή που Αμερικανοί οικονομικοί αξιωματούχοι μιλούν για υποβάθμιση της δυνατότητας δανεισμού των Τούρκων υπό το σημερινό καθεστώς της κεντρικής τράπεζας στην Άγκυρα.     

Aυτό αναφέρει γνωστό Ρωσικό ΜΜΕ, που απηχεί τις θέσεις του Κρεμλίνου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, με την διπλωματία του κορονοϊού να έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα και στις δύο χώρες, η Άγκυρα προσπαθεί εναγωνίως να χτίσει ''γέφυρες'' με την Ουάσιγκτον.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ από τον Μάρτιο, όταν παρέδωσε μισό εκατομμύριο τεστ για την πανδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταυτόχρονα, Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναβάλλουν την επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 για αρκετούς μήνες, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά για τις ΗΠΑ.

Τούρκος αξιωματούχος που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος, είπε ότι η πολιτική της Άγκυρας έχει αλλάξει σημαντικά από τότε που ο τουρκικός στρατός συγκρούστηκε με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Iblib, όπου βρήκαν τον θάνατο 60 Τούρκοι στρατιώτες τον Φεβρουάριο.

“Τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή μας, ειδικά στη Συρία και τη Λιβύη, έδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της υποστήριξης της τουρκοαμερικανικής συμμαχίας” είπε ο και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήταν η εποχή που η Τουρκία άρχισε να αμφισβητεί τη συνεργασία της με τη Ρωσία.
Η Άγκυρα υποψιάζεται ότι η Μόσχα είτε είχε αγνοήσει την επίθεση της συριακής πολεμικής αεροπορίας, είτε την βοήθησε ενεργά (μάλλον το δεύτερο).

Επίσης η τουρκο-ρωσική συνεργασία στη Λιβύη διακόπηκε μετά τη σύνοδο κορυφής του Ιανουαρίου στη Μόσχα.

Λόγω της ταχείας εξάντλησης των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος, η Τουρκία χρειάζεται χρήματα για να στηρίξει τη λίρα σε μια πρωτοφανή κρίση η οποία ταλανίζει την χώρα. Όλα αυτά τελικά ωθούν την Άγκυρα να γυρίσει πίσω ολοταχώς στην Ουάσιγκτον.

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος όμως υποβάθμισε τις προοπτικές της Τουρκίας ώστε αυτή να εξασφαλίσει χρηματοδότηση σε δολάρια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απορρίπτοντας παράλληλα τις εικασίες ότι μια “ τουρκική επίθεση φιλίας” προς την Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να την βοηθήσει να επιτρέψει την αμερικανική υποστήριξη.

Η Τουρκία, η οποία έχει μεγάλη απαίτηση χρηματοδότησης από το εξωτερικό και χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα, έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις κεντρικές τράπεζες σε όλες τις χώρες των G20 σε μια προσπάθεια να βρει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να ενισχύσει την οικονομία της με 750 δισ. Δολάρια.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εγκαινίασε προσωρινές γραμμές ανταλλαγής δολαρίων με 14 κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να διοχετεύσει δολάρια στις αγορές, ως μέρος μιας άνευ προηγουμένου προσπάθειας της για την ανακούφιση της τεράστιας πίεσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει συμπεριληφθεί μέχρι τώρα σε αυτήν λίστα.

Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι «σε άμεση επαφή» με την Fed για την εξασφάλιση της γραμμής ανταλλαγής δολαρίων.

Ωστόσο, είπε ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι αποκλειστικά οικονομικά, ξεπερνώντας τις εικασίες μεταξύ επενδυτών και αναλυτών ότι οι πρόσφατες προσκλήσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υπόθεσή του.

«Η Τουρκία είναι σε άμεση επαφή, όπως και πολλά κράτη, αλλά και με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα», δήλωσε ο κ. Σάτερφιλντ σε τηλεοπτική ενημέρωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ατλαντικού, μια ομάδα σκέψης.

«Υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις που ορίζονται από την επιτροπή ανοικτής αγοράς της Fed σε σχέση με την πιθανή επιλεξιμότητα μιας χώρας.
Αυτές αφορούν χρηματοοικονομικές νομισματικές απαιτήσεις και προϋποθέσεις και δεν συνδέονται πολιτικά”, τόνισε ο ίδιος.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δίνει χρήματα μόνο σε κεντρικές τράπεζες χωρών με ισχυρό ιστορικό ανεξαρτησίας και σταθερά οικονομικά βασικά στοιχεία, κάτι που δεν συμβαίνει επουδενί στην Τουρκία.

Ο Μπραντ Σέτσερ, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τρόπος» να πληροί η Τουρκία τις οικονομικές απαιτήσεις της Fed.

Ο Μάικλ Χάρις, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Cribstone Strategic Macro, υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρέσβης δεν θα μπορούσε ποτέ να πει κάτι διαφορετικό στο αμερικανικό κοινό.

«Η Fed πρέπει να παραμείνει απομονωμένη από το να θεωρείται ως πολιτικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Χάρις τόνισε ότι η ανάγκη της Τουρκίας για ρευστότητα σε δολάρια έδωσε την ευκαιρία στις ΗΠΑ να επιδιώξουν «επαναβαθμονόμηση της σχέσης», προσθέτοντας το πιο σημαντικό ότι:
«Εάν η Τουρκία αποκτήσει μια γραμμή ανταλλαγής με την Fed, θα είναι για καθαρά γεωπολιτικούς λόγους και θα είναι επειδή η Τουρκία θα έχει παραχωρήσει πάρα πολλά πίσω από τα παρασκήνια”.

Αυτό είναι και η ουσία της όλης υπόθεσης.
Ο Ερντογάν θα παραδώσει οπωσδήποτε τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, στρατιωτικές βάσεις και διευκολύνσεις περαιτέρω στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως η ναυτική βάση στην Τραπεζούντα για παράδειγμα, ενώ πιθανόν λέμε με το κανάλι της Κων/πολης να προσπαθήσει να ελέγξει τα Στενά και τον ρωσικό στόλο της περιοχής για λογαριασμό της Ουάσιγκτον.

Η αντίδραση της Μόσχας σε όλα αυτά έχει προλεχθεί εδώ και καιρό και θα είναι καταιγιστική 100%.

   ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"