GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τραμπ: Θα τερματίσω τη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ - Θα αποσύρω τις ΗΠΑ

Νέα "πυρά" από τον Αμερικανό πρόεδρο Συνεχίζεται ο "πόλεμος" μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τ...



Νέα "πυρά" από τον Αμερικανό πρόεδρο

Συνεχίζεται ο "πόλεμος" μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τον πρώτο να εξαπολύει νέες απειλές για διακοπή της χρηματοδότησης και κατά συνέπειες ζημιά εκατομμύριων στον ΠΟΥ, ενώ αναφέρεται ακόμα και σε αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτόν.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε αργά το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα·σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ότι θα βάλει οριστικό τέλος στη χρηματοδότηση που χορηγούν οι ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ) και θα επανεξετάσει τον εάν η χώρα του θα παραμείνει μέλος του ή όχι μέσα σε τριάντα ημέρες, εάν δεν υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές σε αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Εάν ο ΠΟΫ δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών [της Αμερικής] προς τον ΠΟΫ μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού», διεμήνυσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου στην τελευταία παράγραφο τετρασέλιδης επιστολής που απηύθυνε στον επικεφαλής του ΠΟΫ, τον πρώην υπουργό Υγείας της Αιθιοπίας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Μεταφόρτωσε την επιστολή στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.





Ο Τραμπ έχει παρουσιάσει το προ ημερών πάγωμα της αμερικανικής χρηματοδότησης προς ΠΟΥ ως άμεση απάντηση σε αυτό που ισχυρίζεται ότι ήταν η αργή αντίδρασή του στην αύξηση του συναγερμού για την παγκόσμια απειλή από τον κοροναϊό και ότι ήταν πολύ "κινεζοκεντρικός", ενώ στο ίδιο κλίμα υλοποιούνται και οι νέες απειλές.

Αλλά η παύση στη χρηματοδότηση του οργανισμού ήταν ήδη στο πλάνο του από τις 7 Φεβρουαρίου, όταν η κυβέρνησή του πρότεινε να μειώσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ, περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, κατά το ήμισυ, ως μέρος των περικοπών 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια χρηματοδότηση για την υγεία των ΗΠΑ.

Ο ΠΟΥ, στον οποίο οι ΗΠΑ θεωρητικά συνεισφέρουν περίπου το 10-15% του προϋπολογισμού τους ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του, ζήτησε επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κοροναϊού.

Ο ισχυρισμός του Τραμπ και των υποστηρικτών του ότι ο ΠΟΥ καθυστέρησε να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι απέτυχε να διερευνήσει την κινεζική διαφάνεια νωρίς, δεν επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία.

Οι πρακτικές οδηγίες του ΠΟΥ που εκδόθηκαμ στις αρχές Ιανουαρίου προειδοποίησαν για τον κίνδυνο μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και η οργάνωση κήρυξε τον κοροναϊό ως έκτακτη ανάγκη διεθνούς υγείας, μια μέρα πριν ο Τραμπ ανακοινώσει τη μερική απαγόρευση πτήσεων από την Κίνα.

Φαίνεται λοιπόν πως ο Τραμπ ακολουθεί ένα γνωστό σχέδιο: να βρει άλλους να κατηγορήσει αντί για τους χειρισμούς του για την εκδήλωση του κοροναϊού, το οποίο περιελάμβανε την ονομασία του ως "κινέζικο ιό", κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα και ρίχνοντας βέλη σε κυβερνήτες πολιτειών εντός των ΗΠΑ.

pentapostagma.gr


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"