GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Περί κατασκοπείας ο λόγος: O Mete Bey, η ακτή Απόβασης και το Ναυάγιο της Κερύνειας

Στην φωτογραφία που λήφθηκε την 13η του Αυγούστου του 1968, ημέρα των γενέθλιων του αρχιεπίσκοπου Μακάριου, ο Michael Katzev, Αμερι...



Στην φωτογραφία που λήφθηκε την 13η του Αυγούστου του 1968, ημέρα των γενέθλιων του αρχιεπίσκοπου Μακάριου, ο Michael Katzev, Αμερικανός και επικεφαλής της Αρχαιολογικής Αποστολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, επιδεικνύει στον Μακαριότατο, τα ευρήματα από την ενάλια ερευνά στο Ναυάγιο της Κερύνειας.

Όρθιος στα δεξιά ο Taylor Belcher πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Λευκωσία και καθήμενος στο κέντρο ο Dr Michael Katsev.

Απο τα ευρήματα διακρίνετε μια από τις 29 μυλόπετρες, από ηφαιστειογενές πέτρωμα και ενας αρχαίος αμφορέας.



[ O Mete Bey, η ακτή Απόβασης και το Ναυάγιο της Κερύνειας ]

Ο συνταγματάρχης Muzaffer Sever, το 1974 ήταν επιτελικός αξιωματικός, υπό τον Nurettin Ersin Pasha, διοικητή των επιχειρήσεων κατά την τουρκική εισβολή.

Ο Muzaffer Sever το 1970 έως το 1971, με το κωδικό όνομα Mete Bey βρισκόταν στην Κύπρο σαν διοικητής επιχειρήσεων της ΤΜΤ και αργότερα ανέλαβε την Διεύθυνση Πληροφοριών.

Το βράδυ της 19ης Ιουλίου του 1971, παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα της Εθνικής Φρουράς, με διασπορά δυνάμεων και μετακινήσεις μονάδων προς την Αμμόχωστο.

Οι Τουρκοκύπριοι της ΤΜΤ, εντόπισαν και παρακολουθούσαν την δραστηριότητα αυτή.

Βόρεια της Αμμόχωστου εντοπίστηκαν δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, να έχουν ταχθεί αμυντικά με μέτωπο προς τις ακτές.

Ο Mete Bey παρατήρησε ότι οι δυνάμεις αυτές τάχθηκαν σε καίρια σημεία, που ταυτιζόταν με την "Δεύτερη Γραμμή" σύμφωνα με το τότε σχέδιο εισβολής "Yıldız-70".

Με απόρρητο σήμα, ενημέρωσε ότι "Οι Έλληνες γνωρίζουν το σχέδιο Yıldız-70".
[βλέπε 1]

Το 1971 εκπονήθηκε το νέο Σχέδιο Εισβολής στην Κύπρο, το "Yıldız-71", στο σχέδιο αυτό ενσωματώθηκαν, οι νέες τουρκικές δυνατότητες με βάση τον νεο-παραληφθέντα εξοπλισμό και το κέντρο βάρους μετατέθηκε από τις ακτές της Αμμόχωστου, στις ακτές ανατολικά και δυτικά της Κερύνειας.

Στο βιβλίο του ο Mete Bey ισχυρίζεται ότι με βάση αυτό το σχέδιο έγινε η εισβολή στην Κύπρο το 1974, καυχιέται ότι συνέβαλε στην παραπλάνηση του ΓΕΕΦ το πρωινό της 20ης Ιουλίου του 1974 , ως προς το σε ποια ακτή κατευθύνεται η αποβατική Νηοπομπή.

Ο Mete Bey ισχυρίζεται, οτι όταν έμαθε για τις έρευνες στο ναυάγιο, του αρχαίου καραβιού της Κερύνειας [βλέπε 2], στρατολόγησε τον επικεφαλή της ομάδας που έκανε την υποβρύχια έρευνα, και επί αμοιβής απόκτησε πληροφορίες, για τις ακτές της Κερύνειας.

Όταν το 1971 προέκυψε το θέμα με την διαρροή του σχεδίου "Yıldız-70", ο Mete Bey έδωσε οδηγίες στο τμήμα "Υποβρύχιων Ερευνών" του τουρκικού ναυτικού, να εστιάσουν στις παραλίες στα ανατολικά και δυτικά της Κερύνειας και να εντοπίσουν εάν υπάρχουν εμπόδια κάτω από το νερό κοντά στην ακτές.

Επίσης διάταξε "ενημερώστε και τους ξένους", υπονοώντας την ερευνητική ομάδα που έκανε υποβρύχιες έρευνες για τον εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων, στις βόρειες ακτές (μάλλον σε συνέχεια της ανακάλυψης του Ναυαγίου της Κερύνειας, και του παγκοσμίου ενδιαφέροντος που έλαβε το γεγονός]
και συμπληρώνει ο Mete Bey "Έψαξαν και είπαν ότι η ακτή ήταν καθαρή ... "

[Σχετικό επίσης ... βλέπε 3]

----------------
[1] Ο Βρετανός Συνταγματάρχης Στόκερ, Στρατιωτικός Ακόλουθος, στη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία.
Στις 27 Μαρτίου του 1973 έδωσε λεπτομερέστατες πληροφορίες στο ΓΕΕΦ και στις 30 Ιουλίου του ιδίου έτους, επανήλθε με φωτοτυπία του Σχεδίου Εισβολής των Τούρκων.

[2] το 1965 ο Ανδρέα Καριόλου βλέπει για πρώτη φορά το Ναυάγιο της Κερύνειας.
Τον Αύγουστο του 1967 επανα-εντοπίζεται το Ναυάγιο.
Τον Αύγουστο του 1968 άρχισαν οι πρώτες καταδύσεις.
Το 1969 ολοκληρώθηκε η ανέλκυσή του Ναυαγίου.

[3] Τον Σεπτέμβριος του 1973 με επίκεντρο το Λιμανάκι και το Κάστρο της Κερύνειας γυρίστηκε το «Φάντασμα στον μεσημεριάτικο ήλιο» (Ghost in the Noonday Sun), μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Peter Sellers, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Sid Fleischman και σε σκηνοθεσία Piter Medak.

Η ταινία ήταν μια κωμωδία χολιγουντιανών προδιαγραφών, με προκλητικά τεράστιο προϋπολογισμό που κατέληξε σε μια «σαχλαμάρα».
 
Στο πόρισμα της Κυπριακής Βουλής για την τραγωδία το 1974, αναφέρεται : «Το καλοκαίρι του 1973 με πρόσχημα το γύρισμα κινηματογραφικής ταινίας με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Σέλερς, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προβεί στην κινηματογράφηση ακτών τόσο ανατολικά, όσο και δυτικά της πόλης της Κερύνειας….».

.