GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εξοπλιστική ρελάνς από την Ελλάδα: Έρχεται το ''εθνικό όχημα'' για τις ΕΔ - Νέα τυφέκια θα αντικαταστήσουν τα G3

Προς πλήρη αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει της τουρκικής απειλής. Είναι προφανές πως μια τουρκική εισβολή είναι εξαιρ...Προς πλήρη αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει της τουρκικής απειλής.

Είναι προφανές πως μια τουρκική εισβολή είναι εξαιρετικά πιθανή πλέον, και για αυτό το λόγο τα Επιτελεία του στρατού επιδιώκουν άμεση και ταχύτατη αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

H χώρα μας λόγω μνημονίων, αλλά κυρίως λόγο φοβικών συνδρόμων, έμεινε αρκετά πίσω τα την τελευταία δεκαετία.
Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου δεν έκαν απολύτως τίποτα για να αναβαθμίσουν το Ελληνικό Στρατό.  

Η Άγκυρα εξοπλίζεται συνεχώς, κατασκευάζει δικά πλοία και προσπαθεί βήμα βήμα να δημιουργήσει τετελεσμένα σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο. 

Βέβαια τώρα ήρθε η πανδημία και ίσως κάποια προγράμματα πάνε πίσω, αλλά πρέπει να ''τρέξουμε'' λόγω των εξελίξεων σε Αιγαίο, Έβρο, και Α. Μεσόγειο.

Άμεση ανάπτυξη της εγχώριας κατασκευής για να κινηθεί και η οικονομία! 

Νέα δεδομένα στις ΕΔ  

Τον Μάρτιο του 2021 η χώρα μας θα γιορτάζει την Επέτειο 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και στην πανηγυρική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στόχος είναι να παρελάσει και να παρουσιαστεί για πρώτη φορά με ένα μικρό άγημα το νέο «εθνικό όπλο» του Ελληνικού Στρατού αλλά και το νέο «εθνικό όχημα».

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα όλο το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την επιλογή και την παραγωγή του νέου «εθνικού όπλου», που θα αντικαταστήσει δηλαδή το «θρυλικό» τυφέκιο G3, αλλά και για την παραγωγή του νέου «εθνικού οχήματος» που θα αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα στρατιωτικά φορτηγά γενικής χρήσης Στάγερ και Μερσεντές.
Επειτα από 4 δεκαετίες χρήσης του ατομικού τυφεκίου G3 αλλά και των υπέργηρων οχημάτων έχει έρθει πλέον η ώρα να πάμε σε σύγχρονες λύσεις για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να επιλέξουμε ένα από τα 5-6 τυφέκια που χρησιμοποιούν άλλοι στρατοί του ΝΑΤΟ και είναι εγνωσμένης αξίας και διεθνώς αναγνωρίσιμα.
Θα τα δούμε και θα τα δοκιμάσουμε όλα.
Και αφού καταλήξουμε σε αυτό που οι επιτελείς του «Πενταγώνου» θεωρούν το καταλληλότερο για τις Ενοπλες Δυνάμεις, θα ζητήσουμε από την κατασκευάστρια χώρα να γίνουμε συμπαραγωγοί του. 
Να γίνει δηλαδή η μέγιστη παραγωγή του στην Ελλάδα και να πάρουμε και άδεια για εξαγωγές του.  

Αυτό θα επιτευχθεί με μια συμφωνία Government to Government.
«Πρόκειται για μια λύση που θα συμβάλει σημαντικά στην αναζωογόνηση και στη βιωσιμότητα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας» επισημαίνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές.
Το νέο τυφέκιο, εξηγούν, «σε μεγάλο, σε πολύ μεγάλο ποσοστό μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα».
Αυτό σημαίνει ότι 10 εταιρείες θα μπορούσαν να ασχοληθούν με αυτό το πρότζεκτ προσφέροντας σταθερή δουλειά σε πολύ κόσμο σε βάθος δεκαετίας. 
«Και παράλληλα ο Στρατός μας θα αποκτήσει ένα από τα καλύτερα όπλα.
Είναι δηλαδή μια λύση win win» προσθέτουν.

H διαδικασία της επιλογής του νέου τυφεκίου (ατομικού τυφεκίου, ελεύθερου σκοπευτή και περιστρόφου) βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τη μέριμνα του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος ως πρώην αρχηγός ΓΕΣ γνωρίζει καλά τις ανάγκες του Στρατού.
Ηδη αντιπροσωπεία του ΓΕΣ και της κυβέρνησης έχει επισκεφθεί χώρες όπως το Ισραήλ προκειμένου να δει από κοντά τυφέκια που χρησιμοποιούν άλλοι στρατοί.  

Συμβολή στην έως τώρα διαδικασία έχει και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) - αφού όταν επιλεγεί το όπλο, ελληνικές εταιρείες του αμυντικού τομέα θα αναλάβουν την παραγωγή του - και σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία του με το υπουργείο και τον υφυπουργό Αμυνας είναι πολύ καλή και λειτουργική.

Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής για το νέο «εθνικό τυφέκιο», δεν θεωρείται μεγάλο.
Υπολογίζεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ.
Θα χρειαστούμε 100.000 -150.000 τυφέκια για τα επόμενα 10 χρόνια, άρα το κόστος είναι 10.000 ευρώ ανά έτος.

Συμπαραγωγή 

Το ίδιο μοντέλο θα ακολουθηθεί και για την επιλογή του νέου «εθνικού οχήματος» προς αντικατάσταση των παλιών Στάγερ και Μερσεντές.
Μπορεί ελληνικές εταιρείες να μην κατασκευάζουν κινητήρες, όμως μπορούν κάλλιστα να κατασκευάσουν όλα τα «γύρω γύρω» ενός οχήματος.

Το κόστος για την παραγωγή του «εθνικού οχήματος» υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας την προοπτική της συμπαραγωγής στη χώρα μας του «εθνικού όπλου» και του «εθνικού οχήματος» ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής επισημαίνει ότι είναι μια «έξυπνη ιδέα και στη σωστή κατεύθυνση.
Η θέση του Συνδέσμου μας είναι ότι ακόμη και στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα θα πρέπει μίνιμουμ το 30% να γίνεται με συμπαραγωγή στην Ελλάδα. 
Ετσι, θα έρθουν δουλειές στη χώρα μας σε τεχνολογία και βιομηχανία αιχμής».


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

...