GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Αίγυπτος δεν άντεξε: Προσέφυγε στο ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού

Η οικονομία της Αιγύπτου έχει επηρεαστεί από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού Η Αίγυπτος υπέβαλε αίτημα οικονομικής στήρι...



Η οικονομία της Αιγύπτου έχει επηρεαστεί από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού

Η Αίγυπτος υπέβαλε αίτημα οικονομικής στήριξης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητώντας οικονομική ενίσχυση τόσο από το Ταμείο Ταχείας Χρηματοδότησης (RFI) του ΔΝΤ, ώστε να ανταπεξέλθει στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού, όσο και ένα κανονικό πρόγραμμα οικονομικής αρωγής (Stand-By Arrangement - SBA).

Σχολιάζοντας το σχετικό αίτημα η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε τα εξής:

«Όπως πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, η οικονομία της Αιγύπτου έχει επηρεαστεί από το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, την παγκόσμια ύφεση και τις αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι και η κυβέρνησή του ανταποκρίθηκαν με γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του και την παροχή υποστήριξης στους πληγέντες ανθρώπους και στις επιχειρήσεις.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου έχει επίσης εφαρμόσει εγκαίρως μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας.

»Για να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες και να περιορίσουν τον οικονομικό και χρηματοοικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση της Αιγύπτου ζήτησαν οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ στο πλαίσιο του Ταμείου Ταχείας Χρηματοδότησης (RFI) και ενός Διακανονισμού Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας (Stand-By Arrangement – SBA).

»Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης βάσει του Ταμείου Ταχείας Χρηματοδότησης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τυχόν άμεσες ανάγκες στο ισοζύγιο πληρωμών και να υποστηρίξει τους τομείς που πλήττονται περισσότερο και τις ευάλωτες ομάδες ανθρώπων.
Περιμένω το αίτημα για στήριξη από Ταμείο Ταχείας Χρηματοδότησης να υποβληθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το προσωπικό μου συνεργάζεται επίσης με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για να υποστηρίξει το ισχυρό σύνολο μακροοικονομικών πολιτικών μέσω ενός Διακανονισμού Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας. 
Υποστηρίζουμε πλήρως τον στόχο της κυβέρνησης της Αιγύπτου να διασφαλίσει τα σημαντικά κεκτημένα των πρόσφατων προγραμμάτων (σ..σ. τον Νοέμβριο του 2016, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ είχε εγκρίνει ένα δάνειο 12 δισ. δολαρίων ως οικονομική βοήθεια για τη στήριξη του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης της Αιγύπτου).
Αυτό το ολοκληρωμένο πακέτο οικονομικής υποστήριξης, εάν εγκριθεί, θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την αιγυπτιακή οικονομία, διασφαλίσει περαιτέρω την προστασία των πιο ευάλωτων και θα παρέχει τη βάση για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.
Θα συμβάλει επίσης στην επιτάχυνση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Αιγύπτου που στοχεύουν στη διεύρυνση των θέσεων εργασίας και της βιώσιμης ανάπτυξης».

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"