GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ξεσηκωμός: Βροντερό ''ΟΧΙ''των ξενοδόχων των Ιωαννίνων σε δημιουργία προσφυγικού κέντρου

Δεν μπορεί η προσπάθεια αντιμετώπισης ενός προβλήματος να γίνεται αποσπασματικά και άναρχα σε βάρος τοπικών κοινωνιών που ζουν κα...


Δεν μπορεί η προσπάθεια αντιμετώπισης ενός προβλήματος να γίνεται αποσπασματικά και άναρχα σε βάρος τοπικών κοινωνιών που ζουν κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό.
Από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πληροφορηθήκαμε ότι στο χωριό των Ασπραγγέλων του Δήμου Ζαγορίου θα εγκατασταθούν πρόσφυγες.
Αυτοί θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του κεντρικού Ζαγορίου, μιας περιοχής που βρίσκεται στην διαδικασία ένταξης στην UNESCO ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Είναι λυπηρό, που με περισσή ταχύτητα δρομολογείται η εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε σημείο που δεν θα βοηθήσει καθόλου τη βελτίωση της εικόνας της περιοχής, άλλα και του νομού ως αναδυόμενου τουριστικού προορισμού…

Η εν λόγω επιλογή για τη δημιουργία δομής προσφύγων και μεταναστών στη συγκεκριμένη θέση είναι πρόδηλο ότι θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την περιοχή διότι:

– Αγνόησαν την αρνητική βούληση της πλειοψηφίας των κατοίκων και των επιχειρηματιών, όπως αυτή είχε εκφραστεί και στο παρελθόν, σε μια αντίστοιχη προσπάθεια εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

– Στην περιοχή δεν λειτουργεί επανδρωμένο κέντρο υγείας ικανό να αντιμετωπίσει τυχόν περιστατικά που θα προκύψουν από την εγκατάσταση αυτών.
Κάτι τέτοιο μας δημιουργεί ανησυχίες, μετά και από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαμε σε πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή της Ριτσώνας του Νομού Βοιωτίας.

– Το ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει η δομή των ασυνόδευτων ανηλίκων βρίσκεται στην είσοδο του κεντρικού Ζαγορίου, και απέχει μόλις τριακόσια (300 ) μέτρα από το χωριό Ασπράγγελοι, στο οποίο κατοικούν τριάντα (30) μόνιμοι κάτοικοι , στην πλειοψηφία τους υπερήλικες.

– H ξενοδοχειακή αυτή επιχείρηση διαθέτει δέκα δωμάτια, συνολικής δυναμικότητας φιλοξενίας 24άρων ατόμων, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΜΚΟ, θα διαμείνουν εκεί σαράντα άτομα, γεγονός που μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την αδειοδότηση καθώς και για τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στο χώρο.

Στην Ήπειρο βρίσκονται αυτήν την στιγμή 3.650 πρόσφυγες και μετανάστες και από αυτούς στο Νομό Ιωαννίνων οι 2.940.
Από το σύνολο αυτών των ανθρώπων, το 30% είναι Σύριοι, το 25,3% Ιρακινοί, το 24,1% Αφγανοί και το 20,6% είναι πληθυσμοί από 37 διαφορετικές εθνότητες.
Το 81% του συνόλου αυτών, ζητούν άσυλο.

Εμείς γνωρίζουμε ότι η περιοχή έχει φιλοξενεί με το καλύτερο τρόπο όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Έχουμε όμως ξεπεράσει κατά πολύ, το ποσοστό του 1%, που είχαν θέσει ως όριο οι εκάστοτε κυβερνώντες.
Ο Κατσικάς είναι υπερπλήρεις και εμείς δεν επιθυμούμε να συμβληθούμε με καμία ΜΚΟ. 
Επομένως οι αντοχές μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε νέες ροές.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να φέρουμε ως παράδειγμα το τι έγινε στα τουριστικά νησιά της Κω, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου που αποτελούν τις βασικές πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών.
Αυτά είχαν μεγάλη πτώση στις διανυκτερεύσεις, μείωση των αεροπορικών και ναυτιλιακών δρομολογίων και επίσης πολλές ξενοδοχειακές μονάδες έκλεισαν, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι.
Επίσης βρεθήκαν στο επίκεντρο πολλών αρνητικών δημοσιευμάτων, τα οποία επηρέασαν χιλιάδες ταξιδιώτες να κάνουν νέες κρατήσεις.

Άρα, εάν εδραιωθεi o χαρακτηρισμός της Ηπείρου ως χώρος hotspots προσφύγων και μεταναστών, η τουριστική ταυτότητα της περιοχής θα ακυρωθεi μέσα σε μια σεζόν και θα ακoλoυθήσει περioδoς μαρασμού και κατάρρευσης.
Τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να εκλείψουν, διότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν δεσμευθεί ότι οι προσωρινές δομές προσφύγων και μεταναστών θα δημιουργούνται σε πλήρως ελεγχόμενες και μακριά από περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

Για αυτό το λόγο δεν έχουν δημιουργηθεί δομές στα Μετέωρα, στους Δελφούς, στην Μονεμβασία, στην Μύκονο, στην Σαντορίνη κ.αλ.Ελπίζουμε εμείς να μην αποτελέσουμε την εξαίρεση του κανόνα, κάτι που βέβαια, με νόμιμους τρόπους θα αποτρέψουμε.
Για όλα τα παραπάνω, πρέπει όλοι με συντονισμένες προσπάθειες και με την βοήθεια των τοπικών βουλευτών και αυτοδιοικητικών, η Ήπειρος vα παραμεivει μια περιοχή έvτovoυ και συνεχούς αυξαvόμεvoυ τoυριστικού εvδιαφέρovτoς.

Εμείς, ζητούμε από την κυβέρνηση να ασχοληθεί και να προωθήσει τα σοβαρά αναπτυξιακά έργα όπως είναι η σύνδεση της Ιόνιας με την Κακαβιά και την Πρέβεζα, την αύξηση του εμβαδού στο χώρο αφίξεων του αεροδρομίου Ιωαννίνων, την ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την κατασκευή του νέου παραλιακού οδικού άξονα Πρέβεζα – Πάργα – Ηγουμενίτσα, την παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή μας και όχι να μας υποβαθμίζει εγκαθιστώντας άναρχα, πρόσφυγες και μετανάστες.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"