GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Καίγεται το δάσος στο Τσερνόμπιλ – Αύξηση της ραδιενέργειας

Μεγάλη δασική πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και έχει προκαλέσει αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας, ...



Μεγάλη δασική πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και έχει προκαλέσει αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της Ουκρανίας.

130 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη επιχειρούν στην περιοχή για την κατάσβεση της φωτιάς.

Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται μέσα στην αποκλεισμένη ζώνη, η οποία οριοθετήθηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα του 1986 που σκόρπισε ένα ραδιενεργό νέφος πάνω από την Ευρώπη.

Η ζώνη είναι αραιοκατοικημένη, εκτιμάται πως περίπου 200 άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν εκεί, παρά τις συστάσεις των Αρχών να μετακομίσουν.

Η Ουκρανία διαπίστωσε αύξηση της ραδιενέργειας, λόγω μιας δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες Σάββατο στο Τσερνόμπιλ, στη ζώνη αποκλεισμού που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

«Υπάρχουν άσχημες ειδήσεις: η ραδιενέργεια είναι υψηλότερη από το κανονικό στο επίκεντρο της φωτιάς», δήλωσε στο Facebook ο Έγκορ Φιρσόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης.

Ο Φιρσόφ συνόδευσε το μήνυμά του με βίντεο που δείχνει έναν μετρητή Γκάιγκερ (για την ανίχνευση και μέτρηση της ακτινοβολίας) που εμφανίζει επίπεδο ραδιενέργειας 16 φορές υψηλότερο από το κανονικό.

Οι φλόγες εισέβαλαν σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα της δασικής έκτασης που βρίσκεται γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων είχαν διαβεβαιώσει αρχικά σήμερα ότι δεν υπήρχε αύξηση της ραδιενέργειας, αφότου είχαν κάνει λόγο χθες για «δυσκολίες» στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την καταστροφή λόγω μιας αύξησης της ραδιενέργειας σε ορισμένα σημεία.

Οι αρχές δήλωσαν ότι οι γύρω κοινότητες δεν κινδύνευαν.

Δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και εκατό πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ο αντιδραστήρας Νο 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986 μολύνοντας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και τα τρία τέταρτα της Ευρώπης.

Μετά την καταστροφή αυτή, οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή απομακρύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και ένα τεράστιο έδαφος, που κάλυπτε περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έμεινε εγκαταλειμμένο.

Τρεις ακόμη αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου συνέχισαν να λειτουργούν μετά την τραγωδία.

Ο τελευταίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2000, σηματοδοτώντας το τέλος κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας στο Τσερνόμπιλ.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"